Viva Natura C-vitamin porkeverék – ha igazán természetes C-vitamint akarsz

A minap olvastam egy cikket az interneten, melyben egy nevére nem emlékszem tudós azt boncolgatta, hogy valójában az immunrendszerünknek nincs szüksége „erősítésre”. Vagyis butaság vitaminkészítményeket szednünk annak reményében, hogy így elkerülhetjük a betegségeket. Állítása szerint, a szervezet kiegyensúlyozott táplálkozás mellett minden tápanyagot megkap, amire szüksége van az egészséges működéshez. Ha nem így lenne, folyton betegek lennénk. A cikk konklúziója az volt, hogy csak akkor kell vitaminkészítményekhez nyúlnunk, ha alultápláltak vagyunk. A kérdés az, hogy ez mit is jelent pontosan. Mi számít alultápláltságnak?

A cikkel annyiban mindenképpen egyet kell értenem, hogy ellenőrizetlenül nem szabad mindenféle tablettát bekapkodnunk. Ezzel többet árthatunk magunknak, mint amennyit használunk. Viszont vannak olyan vitaminok, amelyeknek a szedésével biztosan nem tudunk nagy kárt csinálni, tartós hiányuk azonban sok problémát okozhat, hosszú távon komoly betegségek kialakulását is előidézhetik.

Ezek közé tartozik a C-vitamin is.

Tudtad, hogy a húsevő állatok szervezete képes a C-vitamin előállítására? Ezért nincs szükségük zöldségekre és gyümölcsökre… Viszont a főemlősök, a denevérek és az ember sajnos nem képesek erre. Ezért kell külső forrásból, elsősorban táplálék útján bevinnünk a megfelelő mennyiségű C-vitamint.

Ennek a vitaminnak az a legfőbb tulajdonsága, hogy vízben oldódik. Mivel a vizet a szervezetünk nem tudja tárolni, az aktuálisan fel nem használt mennyiséget szépen kiválasztja és kiüríti. Ezzel együtt pedig mennek a vízben oldott vitaminok is… Nos, erre a sorsra jut szegény C-vitaminunk is. Ezért fontos, hogy napközben többször együnk nyers gyümölcsöt, zöldséget, salátát. De sajnos a rohanó életmódunk, a munkakörülményeink, esetleg az anyagi hátterünk nem mindig teszik ezt lehetővé úgy, ahogy szükséges lenne. A téli időszakról meg nem is beszélve, amikor alapvetően kevesebb vitamindús tápanyaghoz jutunk.

Szerintem C-vitaminra mindenképpen szükségünk van, és nem árt, ha a téli időszakban szedünk valamilyen C-vitamin készítményt. Túladagolni nem lehet, hiszen a felesleg kiürül. Ha viszont nincs belőle elegendő a szervezetünkben, akkor ennek a bőrünk, az érfalaink, a körmeink, a látásunk, az állóképességünk és végső soron az immunrendszerünk is kárát láthatja. Tehát szerintem nem az a kérdés, hogy szedjünk-e C-vitamint télen, hanem az, hogy milyet?


A C-vitamin választás szempontjai

A C-vitamint más néven aszkorbinsavnak nevezik. Amit érdemes tudni, hogy kétféle aszkorbinsav létezik: a D-aszkorbinsav és az L-aszkorbinsav. Erről korábban már írtam egy blogbejegyzést a Gyógynövénysziget blogjára, ezért itt most nem fejteném ki részletesen a kettő közötti különbséget, csak a lényeget mondom: a D-aszkorbinsavat mesterségesen állítják elő, az L-aszkorbinsav pedig természetes C-vitamin. Amikor C-vitamint választasz, akkor az elsődleges szempont, hogy természetes aszkorbinsavat tartalmazzon.

A másik szempont, hogy a készítmény lehetőleg tartalmazzon növényi összetevőket is. Miért fontos ez? Azért, mert a természet olyan csodálatosan alkotta meg a növényeket – legyen az gyógynövény, gyümölcs vagy zöldség – hogy nem csupán a számunkra fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal látta el őket, hanem olyan egyéb összetevőkkel is, amelyek segítenek ezek bontásában és felszívódásában is. Tehát azok a készítmények, amelyek tartalmaznak valódi növényi összetevőket is, hatékonyabbak, a bennük lévő vitaminok nagyobb arányban fognak beépülni és hasznosulni.

 

Miért a Viva Natura C-vitamin port választottam?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy első perctől fogva ezt szedtem és semmi mást. Hosszú évek teltek el, amíg megismertem a fentebb leírt szempontokat, és végül rátaláltam erre a vitaminporra. Ezalatt a sok-sok év alatt többfajta C-vitamint is kipróbáltam, jellemzően tablettákat. Akkoriban még csak két dologra koncentráltam: a tabletta ne legyen túl drága, és minél nagyobb mennyiségű C-vitamint tartalmazzon. Azonban egyiket sem tudtam sokáig szedni, ugyanis kb. két hét után mindegyiktől égett a gyomrom. Mivel mindegyik ugyanazt a tünetet okozta, úgy véltem, hogy a tabletta formátummal lehet valami probléma. Ezért váltottam por formájú aszkorbinsavra, amit régebben csak patikában lehetett beszerezni. Az eredmény azonban nem változott: néhány napon belül jelentkezett a gyomorégés. Tehát nem szedtem tovább.

Nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy miért történik ez velem? Emberek milliói hogyan képesek szedni C-vitamint minden gond nélkül, én meg két hétig sem? Lehet, hogy allergiás vagyok valamilyen összetevőre? Természetesen a kérdést feltettem a barátaimnak is, remélve, hogy ők mondanak valamilyen okosságot, amitől megvilágosodok és fény derül a „nagy titokra”. Bizonyos értelemben meg is kaptam tőlük a választ, jóllehet, nem egészen azt, amire számítottam.

Mint kiderült, a barátaim között többen is szenvedtek ettől, de ők azt hitték, hogy ez a normális. Mármint, hogy a C-vitamin szedés együtt jár a gyomorégéssel, hiszen az savanyú és végső soron egyfajta sav. Őszintén szólva, meglepődtem. Csodálkoztam, hogy tudnak szedni valamit, ami nem hogy jó lenne nekik, de inkább problémát okoz? A legtöbbjükben fel sem merült, hogy abbahagyja, annak ellenére, hogy érezték, valami nem oké ezzel a dologgal.

Na, ekkor kezdtem el beleásni magam a C-vitamin témába, és olvastam rengeteget a D- és L-aszkorbinsavról. Pont ebben az időszakban jártam iskolába is, ahol gyógynövényismeret órán azt is megtanultam, hogy a növények miképpen tartalmazzák a bennük lévő tápanyagok felszívódásához szükséges anyagokat. E két ismeret alakította ki bennem azt a szemléletet, mely szerint egy jó C-vitamin ismérvei:

  1. L-aszkorbinsavat tartalmazzon
  2. legyenek benne növényi összetevők
  3. lehetőleg ne tabletta legyen

A Viva Natura C-vitamin porkeverék minden szempontnak megfelel.

Mit tartalmaz?

Egy magyar termékről van szó, ami különösen szimpatikussá teszi számomra, hiszen a hazai gyártók elkötelezett híve vagyok. A csomag 150 g c-vitamin port tartalmaz aromazáró csomagolásban, illetve egy kis adagoló kanalat, amivel könnyen ki lehet mérni a szükséges mennyiséget.

Maga a porkeverék 80% L-aszkorbinsavat, 10% csipkebogyót és 10% hibiszkusz virágot tartalmaz porított formában. Semmi mesterséges adalékanyag, színezék, vagy vegyszer nincs benne.

Hogyan szedtem?

A csomagoláson előírt ajánlott napi adagolás: 2,5 dl vízhez adva 4 púpozott mérőkanálnyi por, ami kb. 800 mg C-vitaminnak felel meg. Könnyen ki lehet számolni, hogy egy mérőkanálnyi 200 mg C-vitaminnak felel meg. Szóval mindenki adagolhatja tetszése szerint. Ha úgy érzed, többre van szükséged, mert éppen beteg vagy, akkor szedhetsz többet is, csak oszd el több adagra a nap folyamán. Egyszerre nem érdemes 1000 mg-nál többet bevenni, mert túl nagy mennyiséget úgy sem tud feldolgozni a szervezeted, és a nagy része ki fog ürülni.

Én a 4 kanálnyi mennyiséget kétszerre vettem be a nap folyamán. Délelőtt 2 kanálnyit, délután pedig még 2 kanálnyit 2-2 dl vízhez adva.

A por mályva színű, nyilván a csipkebogyónak köszönhetően. A szilárd részek nem oldódnak jól a vízben, a csipkebogyó és hibiszkuszvirág őrlemény a víz felszínén úszkál. De ez egyébként nem zavaró és az élvezeti értékéből nem von le egyáltalán. Az íze savanyú, ezen nem is lepődtem meg. Nem kell megijedni, nem ihatatlanul savanyú. Kellemesen savanykássá teszi a vizet. Így remek szomjoltó is. Nagyjából olyan, mintha citrompótlót tettem volna a vízbe. Egy idő után teához kevertem, mert így azt az érzetet keltette, mintha citromos teát innék. Szóval szerintem ez egy nagyon élvezhető formája a C-vitaminnak. Ami a legfontosabb, hogy nem égett tőle a gyomrom, így hosszú ideig tudtam szedni.

Ár-érték arány

A csomag 150 grammnyi porkeveréket tartalmaz, és 2000 Ft körül lehet megvásárolni. Sajnos sosem számoltam ki, hogy ez mennyi mérőkanálnyi mennyiséget jelent, de nagyjából két hónapig elegendő egy embernek. Árban a jobb minőségű C-vitamin tabletták árszintjén mozog, és mennyiségben is hasonló. A legtöbb tabletta 60-100 db kiszerelésű, napi 1-2 szemet kell belőlük szedni, tehát átlagosan két havi adagot tartalmaznak. Ilyen szempontból a Viva Natura C-vitamin porkeverék jó ár-érték aránnyal rendelkezik. Ráadásul semmi sűrítő anyagot, színezéket, vagy tömegnövelő szert nem tartalmaz, mint a tabletták.

Előnyök

  • teljesen természetes C-vitamin forrás
  • az L-aszkorbinsav mellett növényi összetevőket is tartalmaz, ami segíti a C-vitamin hasznosulását
  • aromazáró csomagolásban kapható, így biztosan megfelelő minőségben tudod megvásárolni
  • magyar termék
  • kellemes, savanykás ízt ad a víznek vagy a teának, amibe beleteszed
  • nem okoz gyomorégést és nem tartalmaz semmilyen mesterséges összetevőt, ami káros lenne a szervezetedre

 

Hátrányok

  • a szilárd részek (csipkebogyó és hibiszkusz virág őrlemény) miatt nem oldódik 100%-osan, de ez nem zavaró és az élvezeti értékéből nem von le

 

Jó szívvel ajánlom a Viva Natura C-vitamin porkeveréket, ha igazán jó C-vitamin készítményt szeretnél, ami ráadásul teljesen természetes.

Szöllősi Adrienn

Tipp: Viva Natura C-vitamin porkeverék online vásárlás itt!

2020-01-17T13:34:57+00:00 január 17th, 2020|Categories: Étrend-kiegészítők|0 Comments

Leave A Comment