Minőségkalauz 2017-07-31T21:25:22+00:00

Natúrkozmetikai és Biokozmetikai Minőségkalauz

Minősített natúr-, bio-, organikus, öko kozmetikumok és biodinamikus gazdálkodás. Sokszor csak úgy kapkodjuk a fejünket ezen kifejezések hallatán, és nem vagyunk tisztában vele, hogy melyik mit is jelent. Szeretnék segíteni neked a könnyebb eligazodásban, ezért összegyűjtöttem azokat a natúr- és biokozmetikai minősítéseket, amelyekkel a termékek címkéjén találkozhatsz.

Demeter minősítés

Demeter minősítés biotermékeknélAz 1927-ben alapított Demeter International a legnagyobb és legrégebbi, biodinamikus gazdálkodásokat vizsgáló és minősítő szervezet. A Demeter védjegy csak abban az esetben használható, ha a termék mezőgazdasági összetevőinek legalább 90%-a biodinamikus gazdálkodásból, a fennmaradó rész pedig biogazdálkodásból származik. Tehát igazolható, hogy nem csak az összetevők előállításához nem használnak kemikáliát, hanem a termesztés vagy előállítás során figyelembe veszik a napszakok, évszakok váltakozását is. Fontos feltétel továbbá, hogy a növényeket kizárólag növényi (gyógynövények) és állati alapanyagokkal kezelik, valamint igyekeznek megőrizni a talaj tápanyagtartalmát is.

COSMOS

A 2014-től életbe lépett COSMOS (COSMetics Organic Standard) szabvány a legnagyobb európai minősítő szervezetek – az Ecocert és a Cosmebio, a BDIH, a Soil Association, valamint az ICEA – együttműködése révén jött létre azzal a céllal, hogy kialakítsanak egy egységes és közös bio-, illetve natúrkozmetikum szabványrendszert a szépségápolási termékek egyértelmű és hiteles minősítéséhez.

A COSMOS-nak saját logója nincs, a fenti minősítő szervek logója alatt szerepelnek a COSMOS Natural vagy COSMOS Organic kifejezések. A COSMOS Natural natúrkozmetikum minősítést olyan termékek viselhetik, amelyek többek között parabénektől, génmódosított összetevőktől és a legtöbb kőolajszármazéktól is mentesek. A COSMOS Organic biokozmetikum minősítést azok a termékek kaphatják meg, melyekben lévő mezőgazdaságból származó összetevők legalább 95%-a organikus termesztésű, és ezek az összetevők legalább a termék 20%-t adják.

NaTrue

Az egyik legismertebb, nemzetközileg elfogadott minőség ellenőrzési rendszer a NaTrue. A NaTrue minősítés három fokozatot különböztet meg:

  • natúrkozmetikumok
  • a biokozmetikumok kategóriáját
  • natúr termékek bio összetevővel

A legszigorúbb, bio kategóriába azok a termékek kerülhetnek, melyek természetes összetevőinek 95%-a biotermesztésből vagy vad gyűjtésből származik. A natúr termékek bio összetevőkkel kategóriájában ugyanez az arány 70%.

Végül a natúr termékek összetevői természetes, természetes eredetű vagy természetazonos anyagok, de nem feltétlenül biók. Továbbá a NaTrue sem engedélyezi a szintetikus illat- és színezőanyagokat, a kőolajszármazékokat, a szilikont, a génmódosított összetevőket, a sugárkezelést és az állatkísérletet.

ECOCERT

Ecosert biotermék tanúsítványA francia ECOCERT ma az egyik legismertebb szervezet a natúrkozmetikai termékek szabványosítása területén, mely a kozmetikumok összetételének, valamint azok természetes és ökológiai minőségének vizsgálatával foglalkozik.
Az ECOCERT alapvető követelményei szerint a termékek nem tartalmazhatnak többek között GMO-t, parabéneket, szilíciumot, szintetikus illatanyagokat és színezékeket, és állati termékektől mentesnek kell lenniük. A csomagolás biológiailag lebomló vagy újrahasznosítható kell, hogy legyen.
Továbbá különbséget kell tenni a két minősítés, az ECOCERT Organic Cosmetic és az ECOCERT Natural Cosmetic között.

Az ECOCERT Natural Cosmetic minősítése feltételei: A termék természetes alapanyagaiból legalább 50% növényi nyersanyag, és az anyagok össztömeghez képest legalább 5%-nak ökológiai gazdálkodásból kell származnia.

Az ECOCERT Organic Cosmetic minősítés feltételei szigorúbbak: a termék természetes összetevőinek legalább 95%-a növényi eredetű kell, hogy legyen, valamint a termék össztömegéhez képest, annak legalább 10%-át bio termesztésből származó anyagok kell, hogy kitegyék.

COSMEBIO

Cosmebio biotermék tanúsítványA francia Cosmebio (Professional Association for Natural, Ecological and Organic Cosmetics, azaz a Természetes-, Öko- és Organikus Kozmetikumok Szakmai Egyesülete) kozmetikai laboratóriumok együttműködése révén jött létre, kritériumokat állítva az ökológiai és természetes kozmetikumoknak, amelyekre a biogazdálkodások támaszkodhatnak, valamint átláthatóságot és biztonságot nyújtanak a fogyasztók számára. A Cosmebio így támogatja a bio-összetevők és a környezetbarát technológiák fejlesztését.

A Cosmebio kritériumai a következők: A terméknek legalább 95%-ban természetes összetevőket kell tartalmaznia, vagy természetes forrásból kell származnia. Ezen felül pedig a növényi összetevők legalább 95%-a biogazdálkodásban termelt, illetve a termék tartalmának legalább 10%-a biogazdálkodásban termelt.

BDIH

BDIH biotermék tanúsítványA német BDIH (Bundesverband deutscher Industrie- und Handelsunternehmen – Német Gyógyászati, Reformáru és Testápolószerek Gyártóinak Ipari és Kereskedelmi Szövetsége) egy olyan non-profit szervezet, melynek fő célja, hogy a kritériumok kialakításával megakadályozzák a fogyasztók félrevezetését.

A BDIH minősítés kritériumai többek között, hogy a növényi nyersanyagoknak minősített, ökológiai anyagoknak kell lennie. Állatok által termelt állati eredetű nyersanyagok használata (pl. tej, méz) megengedett, viszont halott álltokból származó állati eredetű nyersanyagok használata nem, továbbá mind a termelés, mind a fejlesztés és a végtermékek vizsgálata állatkísérlet-mentes. A termékek nem tartalmazhatnak például szilikont, paraffint és más kőolajszármazékokat, szintetikus, szerves színezőanyagokat és illatanyagokat. A természetes illatanyagok engedélyezési feltételeit külön szabályzatban rögzítik.

Fontos megemlíteni, hogy a termékek mikrobiológiai biztonsága érdekében a természetes tartósító rendszereken kívül csak meghatározott természetazonos tartósítószerek engedélyezettek, amelyeket külön kell tanúsítani.

Soil Association

Soil Association biotermék minősítésA brit Soil Association bio minősítését a természeti környezetre kedvező módon, jogszabályban rögzített körülmények között előállított élelmiszerek és kozmetikumok kaphatják meg.

A szigorú követelményeknek való megfelelést független szervezetek tanúsítják, a folyamatos ellenőrzések biztosítják a fogyasztó számára, hogy valóban ökológiai termesztésből származó, azaz bio zöldséget, gyümölcsöt, fűszert, húst vagy belőlük készült terméket, beleértve a kozmetikumokat is, vásárol.

ICEA

ICEA biotermék tanúsítványAz olasz ICEA (Istituto per la Certificazione Etica ed Ambientale, azaz „Környezetvédelmi és Etikai Minősítő Intézet”) egy elsősorban olyan vállalatokat ellenőrző és minősítő szervezet, melyek tevékenységeik során különös figyelmet fordítanak a munkavállalói, fogyasztói jogok tiszteletben tartására, valamint a természeti értékek védelmére. Több ezer termelő ellenőrzéséért felelnek, akiknek szigorú etikai, környezetvédelmi és szociális követelményeknek kell megfelelniük.

Az ICEA Eco biokozmetikai minősítés feltételei: A felhasznált alapanyagok ökológiai gazdálkodásból vagy vadon gyűjtésből kell, hogy származzanak. Nem növényi, esetlegesen káros, tehát allergén, irritáló vagy potenciálisan az egészségre ártalmas anyagok használata tilos. Fontos, hogy a nyersanyagok csak minimális mértékben lehetnek toxikusak és semmilyen előre látható hatással nem lehetnek az emberre. A csomagolás kapcsán érdemes megjegyezni, hogy céljuk a környezetszennyezés minimalizálása egyszeres és újrahasznosított csomagolás alkalmazásával. Továbbá sem a termék, sem annak csomagolása nem tartalmazhat emberi egészségre és környezetre káros anyagokat.

USDA Organic

Az USDA Organic címkét az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (United States Department of Agriculture) ítéli oda a teljes termelési rendszer átvizsgálását követően, melynek szempontjai a következők: a termékek 100%-ban bio, organikus gazdálkodásból származó és bio módon feldolgozott összetevőket tartalmazhatnak. Vagy minimum 95%-ban organikus gazdálkodásból származó és bio módon feldolgozott összetevőket tartalmaznak, de a maradék összetevőknek szerepelnie kell az USA hivatalos Nemzeti Bio termék listájában.

CCPB

CCCPB biotermék tanúsítványAz olasz CCPB szervezet a kozmetikumon kívül többek között az élelmiszer-, és textilipari termékek területeit is folyamatos ellenőrzése alatt tartja.
A CCPB két különböző minősítést ítélhet oda:

  1. COSMETICI Naturali (natúrkozmetikumok)
  2. COSMETICI Biologici (biokozmetikumok)

A legtöbb szabványnak mindekét címke esetében meg kell felelni, így például nagyon fontos, hogy az összetevők legalább 95%-ban természetes eredetűek. A természetes eredetű, feldolgozott termékek esetében pedig csak pontosan meghatározott eljárásokat szabad alkalmazni. A felhasznált nyersanyagok származását és szállítási útvonalát dokumentálni és ellenőrizni kell. A termék radioaktív besugárzása, valamint GMO (azaz genetikailag módosított élőlények) használata tilos, az állati összetevők csak akkor használhatók fel, ha az állatnak nem kell szenvednie vagy meghalnia érte.

A csomagolással kapcsolatban is szigorú előírásokat szab meg: A minősítésnek a terméken jól felismerhetőnek és érthetőnek kell lennie. A „természetes” szó nem használható a fogyasztó megtévesztésére. A felhasználási dátumnak, a névnek és a gyártónak a csomagoláson felismerhetőnek kell lennie, valamint tiszteletben kell tartani a csomagolás egyéb szabályait, hogy a fogyasztónak maximális átláthatóságot biztosítson. A termék csomagolását a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani és lehetőség szerint újrahasznosíthatónak kell lennie. Ezen kívül bizonyos higiéniai normákat is tiszteletben kell tartani.
A COSMETICI Biologici minősítéshez a fentieken túl a terméknek egyéb előírásoknak is meg kell felelni és azoknak bizonyos arányban bio összetevőket kell tartalmazniuk.

Biokontroll Hungária

Biokontroll Hungária

Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. minősíti a biokozmetikumokat. A Biokontroll minősítésének feltétele, hogy az összetevők minimum 95%-a biogazdálkodásból származzon, a maradék 5% lehet csupán hagyományos növényi összetevő.

Ezt a minősítését azok a kozmetikumok kaphatják meg, amelyek nem tartalmaznak szintetikus illat- és színezőanyagokat, hidrogénezett állati vagy növényi anyagokat, génmódosítással nyert összetevőket, alumíniumszármazékokat, továbbá a termék vagy összetevői nem készülhetnek nanotechnológiával, de nem alkalmazhatnak szintetikus kémiai fényvédőket sem.

Öko-Test

Öko-Test

A német Öko-test magazin saját emblémáját olyan termékek csomagolásán tűnteti fel, melyek a lap által felállított kritériumrendszernek megfelelnek. Ezeket a legújabb tudományos eredmények alapján határozzák meg és független laboratóriumokban végzik a szükséges méréseket. Fontos kiemelni, hogy az Öko-test logó önmagában nem jelent ellenőrzött bio minősítést.

Felhasznált forrás: http://szamartej.hu/naturkozmetikai-minosegkalauz/