GAL D3-Vitamin csepp – termékteszt

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, ami a napfény (pontosabban az ultraibolya sugárzás) hatására termelődik a szervezetünkben a vitamin előanyagából. Mivel napsugárzásra szükség van az előállításához, ezért a kevésbé napos téli hónapokban igen csak megcsappan a D-vitamin szintünk. Ilyenkor szükséges lehet a pótlása különféle étrend-kiegészítőkkel.

 

Miért fontos szervezetünknek a D-vitamin?

A D-vitamint rengeteg dologhoz felhasználja a szervezetünk.

Legfontosabb feladata, hogy segíti a kalcium beépülését a csontokba és a fogakba. Ha tartósan alacsony a D-vitamin szintünk, akkor bizony a fogaink romlani kezdenek és csontritkulás alakulhat ki.

Másik fontos feladata a bőrszövet és a hajszerkezet felépítésében való részvétel. Segítségével ép és rugalmas bőr, erős hajszálak alakulnak ki. Hiányában viszont bőrbetegségek lépnek fel: például ekcéma, pikkelysömör; hajunk pedig töredezni és hullani kezd.

Immunrendszer erősítésben is az élen jár. Hatékonyan lép fel például a daganatos megbetegedések megelőzésében, és az autoimmun betegségek kezelésében is.

A D-vitamin ezen felül a szív- és érrendszer egészségét is védi, hozzájárul az erős izomzat fenntartásához, segíti az agysejtek regenerációját, így az idegrendszerünk számára is nélkülözhetetlen.

A D-vitamin jótékony tulajdonságait hosszan sorolhatnám még, de szerintem ennyiből is látszik, hogy mennyire fontos vitamin ez a szervezetünk működése szempontjából. Az is tény, hogy a téli időszak végére a magyar lakosság mintegy 70%-a válik D-vitamin hiányossá. Ez pedig baj. Fontos, hogy pótoljuk a tél folyamán a D-vitamint, ezt pedig leginkább külső forrásból tudjuk bevinni.

 

Hogyan pótolhatjuk a D-vitamint?

Többféle képpen is bevihetjük a szervezetünkbe:

 1. Élelmiszerekkel: legjobb forrásai a halfélék, a csukamájolaj, a tojás és a teljes kiőrlésű gabonák. Ezekből azonban nem tudunk akkora mennyiséget megenni, amennyi jelentősen megemelné a D-vitamin mennyiségét a szervezetünkben. Azonban ha rendszeresen fogyasztunk ilyen élelmiszereket, mondjuk hetente 2-3 alkalommal, akkor megelőzhetjük a D-vitamin drasztikus lecsökkenését és jó eséllyel elkerülhetjük a D-vitamin hiányt.
 1. D-vitamin tartalmú krémekkel: ezek nagyon klasszak, igaz, kevés ilyen krém létezik és ráadásul rendkívül drágák. Viszont 100%-ban hasznosul az így bevitt hatóanyag, hiszen D-vitamint leginkább a bőrön keresztül tudunk felvenni, és a krémek pont ezen keresztül szívódnak fel. Így a D-vitamin hamar bejut a bőr alatti zsírszövetbe, ahol elraktározódik a felhasználásig.
 1. Étrend-kiegészítőkkel: ezeknek az az előnyük, hogy segítségükkel viszonylag nagy mennyiségben tudjuk bevinni a D-vitamint. Bár az is igaz, hogy a kapszulákkal bevitt mennyiség egy része egészen biztosan nem fog hasznosulni, mert mire beépülhetne, addigra kiürül a szervezetből.

Az sem mindegy, hogy milyen D-vitamin készítményt választunk. Fontos tudni, hogy a D-vitamin zsírban oldódik, ezért a hatékonyabb beépüléséhez szükséges némi zsiradék jelenléte. A tabletták kevésbé hatékonyak, és mindig figyelni kell rá, hogy étkezés közben vegyük be, hiszen így tudjuk biztosítani a zsiradék jelenlétét.

GAL D3-vitamin cseppA lágykapszulák jobbak, ezek általában eleve oldott formában, valamilyen olajban (halolaj vagy olíva olajban) tartalmazzák a D-vitamint. Nyilván emiatt jobb a hasznosulásuk is. Ezek a kapszulák is tartalmazhatnak azonban nem kívánt összetevőket, attól függően, hogy miből állítják elő a kapszula burkát. Az összetevőket mindig érdemes végigböngészni a termék hátoldalán.

A legjobb és leghatékonyabb szerintem cseppek formájában szedni. Így oldott formában – tehát a leghatékonyabb felszívódást biztosító módon – vihetjük be a szervezetünkbe, és kiküszöbölhetjük a lenyelési nehézségeket (ez például időseknél vagy kisgyerekeknél fontos szempont lehet), valamint az egyéb gyanús összetevőket.

Idén télen én a GAL D3-vitamin cseppet szedtem és most nagyon szívesen megosztom veletek a tapasztalataimat.

 

 

Nagy Erő egy kis üvegcsében

A Gal D3-vitamin csepp igen magas hatóanyag tartalommal bír. Egy adag, ami nem több, mint 4 csepp!!! összesen 4000 NE mennyiségű D3-vitamint tartalmaz. Vitatott téma, hogy mennyi D-vitaminra is van szüksége egy felnőtt embernek. A nemzetközi ajánlás szerint olyan 1500-2000 NE a megengedett mennyiség. Mások szerint akár az ajánlott mennyiség többszöröse is bevihető biztonságosan. Azért vita tárgya egyébként a hozzáértők között is, mivel egy zsírban raktározódó vitaminról van szó, s ezért elméletileg lehetséges a túladagolása. Azonban túladagolásos esetről még sehol, senki nem számolt be. Kutatások szerint hosszú időn át, napi rendszerességgel kellene szedni a D-vitamint óriási dózisban ahhoz, hogy túladagolás léphessen fel. Tehát a gyakorlatban ez nem is lehetséges.

Szóval szerintem szedjétek bátran, a napi 4000 NE tök jó, ha egyébként egészségesek vagytok. Ha van valami betegségetek, és jól jönne egy extra immunerősítő dózis, akkor ettől többet is szedhettek.

 

Praktikus és egyszerű vitamin pótlás

A GAL D3-vitamin csepp pipettás üvegben van, melynek segítségével könnyen adagolható. Közvetlenül a nyelvre, vagy a nyelv alá kell cseppenteni. Ez rendkívül megkönnyíti a bevételét: nem kell küszködni a lenyelésével, így idősek és gyerekek is könnyen szedhetik. Gyakorlatilag íztelen, talán egy pici olajos ízt lehet csak érezni. Nem kell hozzá sem étel, sem ital, így önmagában bárhol, bármikor bevehető.

GAL D3-Vitamin cseppEgy bajom volt ezzel a pipettával: a pipetta végén egy gumi tömlő van, ami egybe van öntve a kupakkal. A tömlő segítségével tudod a pipettába felszívni a szükséges mennyiségű étrend-kiegészítőt, majd a kupakkal együtt kiveszed az üvegből és becsöpögteted a szádba. Ezután visszatekered a kupakot és vele együtt a gumitömlőt is. Hm. Hát az a gumicucc nem sokáig bírta, gyakorlatilag három hét alatt levált a kupakról (mutatom oldalt a fotón). Így viszont nem tudtam lezárni az üveget. Sajnos emiatt vigyázni kellett, hogy ne boruljon fel és sehová nem tudtam magammal vinni a táskámban. Ezzel meg is dőlt a „bármikor, bárhol bevehető” tézis… Ez elég bosszantó. Ráadásul nem is egy olcsó dologról van szó. Ezen az áron lehetne egy kicsit strapabíróbb a csomagolása.

 

Mi van benne?

D3-vitamin, más néven kolekalciferol, ami a legjobban hasznosuló D-vitamin típus. Mindez persze oldott formában, hogy könnyen és jól be is tudjon épülni. Hordozó közegnek minősített, nagy tisztaságú pálma- és kókuszolajat használnak. Emiatt, a fenntartható gazdálkodásért harcba szálló aktivisták valószínűleg bojkottálnák ezt a készítményt. Mostanában sokat lehet olvasni arról, hogy a pálmaültetvényeket folyamatosan bővíteni kell a nagy mennyiségű pálmaolaj felhasználás miatt, ehhez pedig erdők kiirtására van szükség. Ilyen szempontból tehát a pálmaültetvények nem számítanak fenntartható gazdálkodási formának, ezért a környezetvédők folyamatosan támadják a pálmaolajat felhasználó gyártókat. Nos, mindenki döntse el maga, hogy emiatt a GAL D3-vitamint feketelistára teszi-e vagy sem.

A termék avasodását természetes E-vitaminnal biztosítják, ami nekünk is jó, hiszen az E-vitamin szintén nagyon fontos a bőrünk, hajunk és az érfalaink számára.

 

Különleges csomagolás

A GAL étrend-kiegészítők egyedi csomagolásban kaphatóak, amelyek jól megkülönböztetik más termékektől és márkáktól. Piramis alakú papírdobozban forgalmazzák őket, ami a szállításukat rendkívül megkönnyíti, és nagyon tetszetőssé teszi a termékeket. Viszont szerintem felesleges környezetszennyezés még egy plusz papírdobozba beletenni őket, (a papír előállításához is fákat kell kiirtani). Ráadásul megdrágítja a terméket is, hiszen a gyártó a külső csomagolás előállításának költségeit is beépíti a végfelhasználói árba. Szóval, ha ez a papírdoboz nem lenne, megkímélnénk sokezer fát, kevesebb szemetet termelnénk és még az étrend-kiegészítőhöz is olcsóbban jutnánk hozzá.

 

Ár-érték arány

A GAL étrend-kiegészítők nem tartoznak a legolcsóbb kategóriába. Ezt a 30 ml-es kiszerelésű D3-vitamin cseppet 2700 Ft körül lehet megvásárolni. De nagyon sokáig elég.

Lássuk a pontos matekot:

Naponta elég belőle 4 csepp egy felnőtt számára, egy üveg pedig kb. 960 cseppet tartalmaz. Ez 240 adagnak felel meg. Könnyen kiszámolható, hogy egy ember egy hónap alatt 30 adagot használ fel, azaz 120 cseppet. Tehát egy embernek akár egész télre is elég egy ilyen üveggel. Szóval szerintem megéri az árát, nagyon gazdaságos.

 

Előnyök

 • magas hatóanyag tartalmú
 • teljesen természetes összetevőkből áll
 • jól hasznosuló formában tartalmazza a D-vitamint
 • könnyű bevenni, szinte íztelen és nem okoz problémát a lenyelése. Gyerekek és idősek is gond nélkül szedhetik
 • gazdaságos

Hátrányok

 • pálmaolaj tartalma miatt nem tartozik a fenntartható gazdálkodásból származó termékek közé
 • papírcsomagolása szintén a környezetvédelem ellen hat
 • az adagolást segítő gumitömlő hamar leválik a kupakról, így az nem lesz többé zárható

 

A hátrányokat és az előnyöket tedd mérlegre. Ha a felsorolt hátrányok felett szemet tudsz hunyni, végül is egy nagyon jól hasznosuló, gazdaságos és rendkívül praktikusan bevehető étrend-kiegészítőhöz jutsz a GAL D3-vitaminnal.

 

Szöllősi Adrienn

TIPP: GAL D3-Vitamin csepp online vásárlás itt!

2019-06-14T17:34:53+00:00 június 14th, 2019|Categories: Étrend-kiegészítők|1 Comment

One Comment

 1. Ress Katalin 2020-05-31 at 06:54 - Reply

  Én régóta használom ezt a vitamint, de soha nem vált le a gumi a kupakról. Pedig sokszor vettem már. Szerintem épp sikerült kifogni egy selejtes gumijú terméket.

Leave A Comment