Bioextra D-Spray termékteszt

A COVID19 megjelenése óta az immunrendszerünk felvértezése óriási hangsúlyt kapott, ennek kapcsán pedig a D3-vitamin is reflektorfénybe került, mint nagyon hatékony immunerősítő. Több cikket is olvastam erről és volt szerencsém egy szakorvos előadását is meghallgatni a témában, ahol a szakemberek egyértelműen kihangsúlyozták, hogy a koronavírus-fertőzés megelőzésében rendkívül fontos, hogy nagy dózisban szedjünk D3-vitamint.

 

Miért éppen D3?

A D-vitaminnak többféle változata is van, D1, D2 és D3. Ezek mindegyike megtalálható a különféle élelmiszerekben. A növények leginkább a D2 változatot tartalmazzák, viszont az állati eredetű élelmiszerekben mindhárom megtalálható.

A D-vitaminok közül a D3 az, amelyik az emberi szervezet számára a legkönnyebben és a legjobb hatásfokkal hasznosítható. Egyébként ezt a szervezetünk maga is elő tudja állítani, mégpedig a bőrszövet alatti zsírrétegben elraktározott elővitaminból, UV fény segítségével. A napfény hiányos évszakokban ezért is csappan meg annyira a D-vitamin szintünk.

Télen mindenképpen ajánlott valamiféle D3-vitamin készítményt szedni mindenkinek, de ha valamilyen betegséggel is küzdesz, vagy kevés állati eredetű élelmiszert fogyasztasz, netán vegán vagy, akkor neked kiemelten szükséges a D3-vitamin étrend-kiegészítőben való bevitele.

Csak az immunrendszerednek jó a D3-vitamin?

Közel sem. Sokan nem tudják, hogy a D-vitaminnak kiemelt szerepe van a kalcium felszívódásában. Értelemszerűen, ha kevés a D-vitaminod, a kalcium hasznosulása is csorbát szenved. Ennek pedig komoly következményei vannak a csontozatod és az izmaid állapotára. Gyakran tévesen szednek az emberek kalciumot, amikor felmerül a kalcium hiány gyanúja. Valójában sok eseteben nem a kalcium kevés, hanem annak hasznosulása és beépülése nem biztosított. Ilyenkor hiába tolunk be még több mennyiségű kalciumot a szervezetbe, az sem fog beépülni, így továbbra is mutatkoznak majd a hiánytünetek. Az esetek többségében ugyanis D-vitamin hiányról van szó, amely nélkül a kalcium nem tud felszívódni és beépülni a megfelelő helyekre. Ilyenkor jelentkezhet csontritkulás, izomgyengeség, gyakori izomgörcsök, izomfájdalmak.

Emellett a D-vitamin fontos a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez, a normál vérnyomás fenntartásához, a koncentrációs képesség és a memória megőrzéséhez, a májszövetek regenerálódásához, az egészséges bőrszerkezet megőrzéséhez.

Egy érdekességet is szeretnék veled megosztani, amellyel viszonylag kevés fórumon lehet találkozni. Tudtad, hogy a D-vitamin látja el a szervezet ólommentesítését? Ha nagyvárosban élsz, esetleg forgalmas autóút közelében laksz vagy dolgozol, mindenképpen jó ezzel tisztában lenned. Ha megfelelő mennyiségű D-vitamin van a szervezetedben, akkor az kipucolja a szennyezett levegőből bekerülő ólom jelentős részét.

 

Milyen formában és hogyan érdemes szedni a D3-vitamint?

 Mivel a D-vitamin zsírban oldódik, felszívódásához és hasznosulásához elengedhetetlen valamilyen zsír jelenléte.

Tabletták: előnyük, hogy kicsi a méretük, könnyű őket lenyelni. Sokaknak, főként gyerekeknek és időseknek gondot okoz a nagyobb méretű kapszulák lenyelése, így nekik előnyös lehet a kisebb tabletták szedése. Viszont ezt mindenképpen étkezés közben célszerű bevenni, vagy egy kanál olívaolaj kíséretében, hogy a felszívódáshoz szükséges zsír is biztosítva legyen.

Lágykapszulák: akiknek nem okoz gondot a nagyobb méretű kapszulák lenyelése, azok számára ez egy hatékonyabb megoldás a D-vitamin bevitelére, a tablettákhoz képes. A lágykapszulákban ugyanis már eleve oldott állapotban, tehát valamilyen olajjal együtt található meg a D3-vitamin, így a szervezet számára megkönnyíti ennek a fontos vitaminnak a felvételét és hasznosítását. Leginkább olívaolajjal vagy halolajjal készítik a gyártók az ilyen kapszulákat. Sajnos emiatt az áruk is borsosabb, de érdemes rá áldozni.

Cseppek: A kapszulákkal és tablettákkal szemben óriási előnnyel bír, hogy nagyon könnyen bevehető és lenyelhető. Kisgyermekeknek különösen ajánlott, mert sok anyuka küzd azzal, hogy a gyerek nem hajlandó bevenni semmilyen „gyógyszert”. A nővérem is ebben a cipőben jár. Rengeteget nevetek azon, hogy milyen furmányos ötletekkel áll elő, amikor a kisfiának gyógyszert kell adnia. Az pedig még viccesebb, ahogy a kisfia rendre leleplezi a cselt. Hiába, ezek a kisfickók nagyon leleményesek! Szegény nővérem már minden létező trükköt bevetett, az esetek többsége azonban kudarccal végződött. Nagy öröm számára, ha az adott gyógyszer létezik folyadék, azaz cseppek formájában. Ezt ugyanis észrevétlenül bele tudja csempészni a gyerek ételébe és így probléma nélkül be tudja neki adni a gyógyszerét. Bár volt már olyan eset, hogy fura íze volt a szernek és a kisfia az első kanál leves után rögtön kiszúrta…

A D-vitamin cseppek egyébként általában valamilyen olajat tartalmaznak, amelyben oldott állapotban van jelen a D-vitamin, így a legjobb hasznosulás érhető el vele.

Szájspray: A D-vitamin bevitelnek ez egy forradalmasított formája, amely szerintem minden korosztály számára előnyös. Az étrend-kiegészítők terén ez a legmodernebb formula. Ma még viszonylag kevés cég gyárt ilyet, de remélem hamarosan egyre nagyobb választék lesz belőle. Én most a Bioextra D-sprayt használom a D-vitamin pótláshoz és nagyon meg vagyok vele elégedve.

 

Mit tapasztaltam a szedése közben?

Szerintem óriási előnye, hogy nem kell bajlódni a lenyeléssel, így kisgyermekek és idősek számára is nagyon ideális lehet. Másrészt könnyen és gyorsan bevehető, nem kell hozzá folyadék sem.

A D3-vitamint eleve oldott formában tartalmazza, méghozzá extra szűz olívaolajban oldva. Ennek megfelelően az íze is olívaolaj ízű. Semmilyen tartósítószert, egyéb adalékanyagot, színezéket vagy sűrítőanyagot nem tartalmaz, tehát szerintem a tablettáknál mindenképpen jobb. Az olívaolaj egyébként jót tesz az epének is és jótékony hatással van az erekre is.

Nagyon könnyen bevehető, csak egy laza mozdulattal be kell fújni a szádba. Én mondjuk úgy véltem, hogy egy kicsit „kíméletesebb” módon történik ez. Vagyis azt gondoltam, hogy permetszerűen fújódik ki az üveg tartalma, de valójában egy sugárban teszi ezt. Mivel én a nyelvemet szoktam vele megcélozni, ez azt vonja maga után, hogy a nyelvem egy pontján kissé szúró érzéssel landol a cucc. Nem mondom, hogy kellemetlen, vagy fájdalmas, csupán meglepő, hozzá kellett szoknom. Ezzel együtt azonban fenntartom azt a véleményemet, hogy a permetszerű kifújás sokkal jobb lenne.

Nem tapasztaltam semmilyen mellékhatását. Általában reggel, étkezés előtt veszem be. Nem okoz kellemetlen szájízt, sem émelygést és nem mozgósítja a bélrendszert sem.

Ár-érték arány

A D-vitamin készítmények viszonylag drágák, ha valóban jó étrend-kiegészítőt akarsz vásárolni. Tehát ami olívaolajat tartalmaz és viszonylag magas nemzetközi egységnyi D3-vitaminnal rendelkezik. Ezekkel összehasonlítva a Bioextra D-spray szerintem megfizethető áron kapható. Átlagosan 2000 Ft körül lehet megvásárolni.

Ebből egy fújásnyi mennyiség egyébként 1000 NE egység D3-vitamint tartalmaz. A gyártó ajánlása szerint maximum két fújásnyi a napi ajánlott adagja. Én mondjuk három fújásnyit szedek belőle, ami 3000 nemzetközi egységnyi D3-vitaminnak felel meg. Nem akarok senkit arra biztatni, hogy az előírt mennyiséget lépje túl, (ha ezt teszi bárki, csak saját felelősségre!), de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a nemzetközileg elfogadott ajánlás felnőtteknek 4000 NE, de szerintem ettől többet is lehet szedni.

Sok helyen vita tárgya egyébként a különféle vitaminok napi szedhető mennyisége. Az én álláspontom a D-vitaminnal kapcsolatban, hogy nem kell tőle félni. Elvileg túladagolható, de ehhez legalább 10 000-15 000 NE mennyiséget kellene szedni naponta, hosszú hónapokon át. Szerintem a napi 3000-4000 NE mennyiségű D3-vitamin nem okozhat problémát, és ennyire biztosan szükségünk van a téli időszakban, pláne a COVID idején! Ha valamilyen betegséged van, pl. szív- és érrendszeri panaszok, cukorbetegség, ekcéma, pikkelysömör, stb. akkor is javasolt lehet a nagyobb dózis. Ha csak szinten tartásra akarod szedni a D-vitamint, akkor elegendő lehet a napi 1000-2000 NE is belőle.

A spray egyébként mindössze 15 ml-es. Ha hihetünk a termékleírásnak, akkor 1 ml 6 fújásra elegendő, vagyis a 15 ml összesen 90 fújásnyi adagnak felel meg. Nekem napi 3 fújással pont egy hónapra elegendő egy ilyen üvegcse. Szóval 2000 Ft-ért legalább egy havi adag D3-vitaminhoz juthatsz, ami szerintem nagyon jó ár-érték arányt jelent.

Létezik belőle gyermekeknek készített változat is, amiből egy fújás 200 NE mennyiségű D3-vitamint tartalmaz.

További előnye a terméknek, hogy magyar gyártású, így a hazai ipart is támogatjuk, ha ezt az étrend-kiegészítőt vásároljuk.

 

Előnyök

  • egyszerű a bevétele, nem kell hozzá víz
  • könnyen lenyelhető, így kisgyermekek és idősek számára nagyon ideális
  • nincs kellemetlen íze
  • a D3-vitamint olívaolajban oldva tartalmazza, így a hasznosulása a szervezet számára a legjobb
  • az olívaolajon és a vitaminon kívül semmi mást nem tartalmaz (nincs benne színezék, tartósítószer, sűrítőanyag)
  • gazdaságos, jó ár-érték aránnyal rendelkezik
  • bárhová magaddal viheted
  • magyar termék

Hátrányok

  • Pumpálásra egy sugárban érkezik az olaj a szádba, ami apró kellemetlenséget okoz, legalábbis elsőre mindenképpen meglepő, ha nem erre számítasz. Célszerűbb lenne, ha permetszerűen jönne ki az üveg tartalma.

Összességében ez egy remek termék, ami könnyen bevehető és jól hasznosuló formában biztosítja a D3-bevitelt, minden korosztály számára, elérhető áron. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

Szöllősi Adrienn

2021-01-22T13:11:46+00:00 január 22nd, 2021|Categories: Étrend-kiegészítők|0 Comments

Leave A Comment