Mitől bio? 2017-07-30T13:04:11+00:00

Mitől bio, mitől natúr?

Amikor eldöntöttem, hogy a hagyományos kozmetikumaimat lecserélem bio- és natúr kozmetikumokra, azt hittem, hogy elegendő, ha ezentúl nem a szokásos áruházláncokban vásárolok. Logikusnak tűnt a megközelítés, hogy bio- és natúr termékeket bioboltokban lehet beszerezni, és ami egy bioboltban kapható, az tuit, hogy natúr és bio. Akkor még ez a két fogalom nekem szinonimának tűnt, de hamar rá kellett jönnöm, hogy van köztük különbség.

Na és persze én is belesétáltam a megtévesztés csapdájába. Először csak azt figyeltem, hogy a csomagoláson szerepelnek-e jól láthatóan feltűntetve a „természetes”, „natúr” vagy „bio” feliratok. Mert átlagos fogyasztóként persze csak arra fókuszáltam, ami egyébként is kiverte a szemem. Azonban az ördög a részletekben rejlik. Egy termék nem attól bio vagy natúr, hogy ráírják. A lényeg a minősítésben van, és persze az INCI listát is érdemes jól átböngészni.

Ma már rutinos vagyok, ismerem a legtöbb bio- és natúr márkát, a gyártói hátterüket és van sokéves terméktapasztalatom is, de visszagondolva a kezdetekre, hát nem volt egyszerű kitapasztalni mi jó és mi nem. Hozzám hasonlóan sokan bedőlnek a jól látható feliratoknak, és ugyanúgy nem sejtik a különbséget a bio és natúr fogalmak között, mint ahogy én sem sejtettem az elején. Ha tényleg tiszta és minőségi termékeket szeretnél használni, fontos tudni, hogy mitől bio és mitől natúr egy termék. Ebben szeretnék neked segíteni.

Mitől natúr egy kozmetikum?

A natúrkozmetikumok természetes eredetű összetevőkből készülnek. A „természetes” sok ember fejében csak a növényi, és ezen belül is leginkább a gyógynövény összetevőkkel azonos. Azonban a természetes jelző nem kizárólag a növényi összetevőkre korlátozódik. Ide sorolhatók az állati eredetű összetevők is, mint pl. a tej, zsír, méhviasz; és persze a különféle ásványi anyagok is.

A natúrkozmetikumok nem tartalmaznak mesterséges színezékeket, kémiai úton előállított illatanyagokat, szilikont, paraffint, kőolaj származékokat (pl. vazelint), szintetikus tartósítószereket vagy emulgeálókat.

A természetes konzerváló anyagok mellett (pl. antioxidánsok, mint E- és C-vitamin, illóolajok) csak az engedélyezett természetazonos konzerválószereket tartalmazhatják. Ilyen például a benzoesav, szalicil, ethilészter, benzilalkohol. Ezeket a terméken külön fel kell tüntetni.

Nem minden natúrkozmetikum, amire ráírják, hogy 100% természetes, vagy szerepel rajta jól látható helyen a „natúr” felirat. A reklámoknak se dőlj be, amelyekben azt mondják, „természetes hatóanyagokkal” készült pl. egy gyógyhatású krém. Hát lehet, hogy a hatóanyagok természetesek, pl. gyógynövény kivonatok – így tehát nem hazudtak -, de a hordózó anyag, amibe azok belekerültek, az lehet, hogy szintetikus, vagy kőolaj származék. Nem beszélve a tartósítószerről és az illatanyagokról…

Mitől bio egy termék?

Fontos megállapítani, hogy minden biotermék egyben natúr is, de nem minden natúr termék bio.

Hogy is van ez?

A biotermékek alkotórészei nem csak természetesek, hanem ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak, vagy vadon gyűjtötték. Ezt az összetevőknél fel is tüntetik csillagozással, és az INCI lista végén olvasható az „ökológiai gazdálkodásból származó” felirat.

A biotermékek növényi alkotórészeinek előállítása, termelése során nem használtak műtrágyát, mesterséges permetezőszert, és esetükben a génmanipuláció is kizárt. Ezen felül nem tesztelték a terméket állatokon.

Ezzel szemben a natúrkozmetikumoknál csak annyi a feltétel, hogy az összetevők természetes eredetűek legyenek, de nem kell ökológiai gazdálkodásból származónak lenniük.

Csak a minősített az igazi

A valódi biokozmetikumok hivatalos minősítéssel rendelkeznek, amelyet egy tanúsító szerv szigorú ellenőrzés után ad ki. Ahhoz, hogy bio minősítést kapjon egy kozmetikum vagy élelmiszer, az összetevők 95%-nak biogazdálkodásból kell származnia, és legfeljebb a maradék 5% lehet hagyományos növényi termék, vagy egyéb természetes összetevő.

A gyártók a tanúsító szerv emblémáját minden esetben feltüntetik a csomagoláson, ezért ha biztosra akarsz menni, keresd a tanúsító szerv logóját a terméken!

 

Tanúsító szervek

Biokontroll Hungária Nonprofit Kft; BDIH; NaTrue; Ecocert; Cosmebio; Soil Association; ICEA; USDA Organic; CCPB


Összefoglalva: mire figyelj a termékválasztásnál?

Ne bízz csak a márkában! Attól, hogy egy gyártó bizonyos márkanév alatt bio- vagy natúrkozmetikumokat gyárt, nem biztos, hogy minden terméke megfelelt a tanúsítási előírásoknak. Így tehát nem feltétlenül rendelkezik a teljes termékcsalád bio minősítéssel, vagy nem minden termékük áll kizárólag természetes összetevőkből.

Ezért javasolt, hogy minden egyes terméken vizsgáld meg az alábbiakat:

  • Szerepel-e az „öko” vagy „bio” szót a termék megnevezése előtt
  • Ellenőrizd az INCI listát, hogy valóban csak természetes összetevőket tartalmaz-e
  • Az összetevők között csillaggal vannak jelölve az ellenőrzött alkotórészek, a nem bio alkotók mellett nincs csillag
  • Szerepel-e az „Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó” kitétel az INCI lista végén
  • Megtalálható-e a terméken az ellenőrző szervezet neve és kódszáma, esetleg logója.

 

Szöllősi Adrienn