Bioextra echinacea cseppek termékteszt

Az Echinacea, hétköznapi nevén bíbor kasvirág leginkább immunerősítő gyógynövényként ismert. Azt hiszem, most a COVID idején nagyon is aktuális erről írnom. Az echinacea cseppeket évek óta használom a téli időszakban és ennek tudom be, hogy még egy náthát sem nagyon sikerült összeszednem az elmúlt években.

Ez a kedves lilás-rózsaszínes virágú gyógynövény igen sokoldalú gyógyhatással rendelkezik. Nem csak immunerősítésre használhatod, hanem különféle gyulladásos betegségek kiegészítő kezelésére is. Így például húgyúti fertőzéseknél, ízületi gyulladásoknál, herpesz ellen, fogínygyulladásnál, torokgyulladásnál.

Emellett számos bőrbetegség esetén is segítség lehet mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazva. Nagyon hatékony például ekcémára és pikkelysömörre, nehezen gyógyuló sebek és felfekvések kezelésénél.

Mire használtam?

Amikor évekkel ezelőtt elkezdtem szedni, kifejezetten immunerősítésre kerestem olyan gyógynövény készítményt, amely segíthet megelőzni a náthát és az influenzát az őszi-téli hónapokban. Gyógynövény ismereteimre támaszkodva az echinaceát találtam a legígéretesebbnek. Gyógynövény ismeret órán azt tanultam róla, hogy kiváló fertőtlenítő hatással rendelkezik, így felveszi a harcot a vírusokkal és a baktériumokkal szemben. Emellett immunstimuláló hatású is, vagyis nem csak a kórokozókat iktatja ki, hanem segíti a szervezet immunválaszát is, vagyis az immunrendszert védekezésre ösztönzi.

Az echinacea erős gyulladáscsökkentő hatással is bír, ami szerintem azért rendkívül fontos, mert a legtöbb betegség valamilyen belső gyulladásban gyökerezik. Sokszor nem is tudjuk, hogy fennáll valamiféle gyulladás a szervezetünkben, csak érzékeljük, hogy egyre több pattanás jelenik meg a bőrünkön, esetleg fáj a derekunk, az ízületeink, vagy emésztési és székelési panaszaink vannak. Ezek mind-mind lehetnek belső gyulladásból adódó tünetek. Ha már fennáll egy ilyen probléma, az nyilván valóan az immunrendszerünket is hazavágja. Főként, ha a gyulladás a tápcsatornában van, ugyanis az immunrendszerünk 70%-a a belekben található. Az echinacea segíthet ezeknek a gyulladásoknak a kezelésében, így nem csak ebből adódó panaszaink szüntetheti meg, hanem az immunrendszerünknek is hatékonyabb működést biztosít.

Az echinacea pompás virágjának köszönhetően csodás dísze a magyar kerteknek, de valójában nálunk nem őshonos gyógynövény. Észak-Amerikából származik, ahol az őslakos indiánok több, mint 400 éve használják fájdalomcsillapításra, kígyómarásra és gyulladáscsökkentésre. Nagyjából 200 éve kezdték el termeszteni és kivonatait szélesebb körben alkalmazni. Amíg a XX. század közepén meg nem jelent az antibiotikum, sok helyen alkalmazták az ecninacea főzetét meghűlés, torokbaj és felfázás esetén. Ma már az antibiotikumok gyorsabb és hatékonyabb megoldást jelentenek, de a bíbor kasvirág nagyszerűségét mutatja, hogy mai napig nagyon sok gyártó készít belőle étrend-kiegészítőt és egyes hatóanyagait orvosságokhoz is felhasználják.

Miért éppen a Bioextra Echinacea cseppeket választottam?

Miért a Bioextra?

Kb. 15 évvel ezelőtt, amikor komolyabban kezdtem foglalkozni gyógynövényekkel és természetes gyógymódokkal, a Bioextra már akkor is ismert és elismert márkanév volt az étrend-kiegészítő piacon. Ma már egy 30 éve működő cégről beszélhetünk, akik ráadásul hazai gyártók. Szeretem a magyar termékeket és támogatom a hazai gyártókat, így lehetőség szerint magyar készítményeket választok. Tehát a Bioextra márkát ismertem és megbízhatónak találtam, ráadásul a termékeik megvásárlásával a hazai piacot is támogathatom, így a Bioextra jó választásnak bizonyult. Emellett megfizethetőek is a termékeik.

Miért éppen cseppek?

Természetesen az echinacea készítményekből is többféle kivitelezés áll rendelkezésre: tea, kapszula, tabletta és cseppek.

A kapszulákkal és tablettákkal hadilábon állok, mert azt tapasztalom, hogy bármennyire is törekednek a gyártók arra, hogy a legtermészetesebb összetevőkből állítsák elő ezeket, különféle okokból kénytelenek olyan anyagokat is beletenni, amelyekkel én nem szeretném terhelni a szervezetemet. Gondolok itt különféle sűrítőanyagokra, stabilizátorokra, mesterséges színezékekre és tartósítószerekre, stb. Emellett az a véleményem, hogy a tabletták és kapszulák feldolgozása elég melós a szervezet számára. Sokszor nem is képes lebontani megfelelően őket, így a hatóanyagok hasznosulása csorbát szenved. Márpedig én se WC-be szándékozom szórni a pénzt…

A tea jobb megoldás a kapszuláknál, de az embernek nem mindig van lehetősége teafőzésre és ivásra. A legtöbb gyógynövény főzet egyébként is vizelethajtó, napközben ezért nehezen oldom meg a fogyasztásukat. A nap nagyrészét ugyanis a városban töltöm rohangálással és gyakran problémás mosdót találni, ha a szükség úgy hozza.

Emellett a teában lévő hatóanyag mennyiség jóval kevesebb egy alkoholos kivonatéhoz képest, tehát viszonylag sokat kellene belőle fogyasztani ahhoz, hogy megfelelő hatást érjünk el vele. Ettől az echinacea tea még jó, nem lebeszélni akarlak róla, de ha immunerősítésre szeretnéd fogyasztani, ajánlatosabb a hatóanyagok szempontjából koncentráltabb cseppek formát választani. A bíbor kasvirág teát sokkal inkább emésztési panaszokra, székrekedésre, enyhe depresszióra és külsőleges lemosásra ajánlanám.

A cseppek forma könnyen bevehető és lenyelhető, tehát azok számára is előnyösebb, akiknek a kapszulák lenyelése nehézséget okoz. Bárhol be tudod venni, így ha dolgozol, vagy olyan helyen vagy, ahol nincs lehetőséged teafőzésre, esetleg neked is gondot okoz a mosdóba rohangálás, akkor mindenképpen a cseppek formát válaszd.

Amiért szintén díjazom a cseppek formát az az, hogy a páromnak is tudom adni, akár észrevétlenül is. Kicsit macerás a pasi ugyanis ilyen szempontból. Csak akkor fogad el bármilyen étrend-kiegészítőt, gyógyteát vagy gyógyszert, ha konkrét baja van. Na akkor viszont mindent beszed, amit csak adok neki. Férfi lévén nagyon tud szenvedni egy egyszerű náthától is… Viszont, ha éppen nem beteg, akkor mindig azt mondja, hogy hagyjam őt békén a kuruzslásommal, nincs neki semmi baja. Na de a cseppeket trükkösen belecsepegtetem az esti söröcskéjébe. Azt legalább tutira megissza és mivel a sör alapvetően is keserű, nem szokott neki feltűnni benne 10 cseppnyi echinacea tinktúra…

Mire figyelj az echinacea cseppek fogyasztásnál?

Ami nagyon fontos információ, hogy ez egy tinktúra, azaz a gyógynövény alkoholos kivonata. Alkohol tartalma miatt ne reggel vedd be, ha autót vezetsz, vagy olyan munkakörben dolgozol, ahol gépeket kell kezelned.

Ne válaszd a cseppek formát, ha gyógyszereket szedsz, mert az alkohol befolyásolhatja ezek hatását.

Szintén nem javaslom májbetegeknek és alkoholfüggőknek.

Ne add 14 év alatti gyermeknek.

Az echinacea készítményeket egyáltalán nem javaslom terhesség és szoptatás alatt, se tea, se kapszula, se cseppek formájában. Sőt, ha kisbabát terveztek, akkor is kerüld a bíbor kasvirágot, mert megnehezítheti a teherbeesést.

Kizáró ok még, ha allergiás vagy a fészkesvirágzatúakra.

Fontos még a tárolása. A készítmény hatóanyagai érzékenyek a fényre, ezért is teszik sötétített üvegcsébe. Felbontás után is érdemes olyan helyen tárolni, ahol nem éri napfény, például szekrénybe vagy fiókba. Emellett a magas hőtől is védeni kell, ezért gáztűzhelytől és fűtőtesttől távolabb helyezd el. 20-25 celsius fok a maximális tárolási hőmérséklet, tehát egy normál szobahőmérséklettel még prímán elbír. Én a konyhában a kis fűszeres polcon tartom, ami távol esik az ablaktól, és minden használatot követően visszateszem az üveget a papírdobozába, hogy semmilyen fény, még lámpafény se érje a benne lévő tinktúrát.

Hogyan szedtem és milyen hatásait tapasztaltam?

Az echinacea készítmények szedésére vonatkozóan többféle információ is kering a neten és az egyes termékek alkalmazási javaslatában. A Bioextra Echinacea cseppek javasolt fogyasztása napi 3×20 csepp, megszakítás nélkül 8 hétig fogyasztva. Arról nem találtam információt, hogy mi történik, ha ennél több ideig szeded folyamatosan.

Az előírást én abszolút nem tartom be. Napi 10 cseppet szoktam szedni belőle, egy pohár vízbe csepegtetve. Általában este, vacsora előtt iszom meg ezt a kis koktélomat, mert napközben autót vezetek.

A tinktúrának barnás színe van, és picit keserű , még vízhez adva is. De különösebben nem vészes, ki lehet bírni. Előfordul felbontást követően 3-4 héttel, hogy üledékessé válik, vagyis kisebb-nagyobb barna szemcsék jelennek meg benne. Olyan, mint amikor teát főzöl és a szűrő átengedi a kisebb méretű növénydarabkákat. Ettől nem kell megijedni, nem azt jelenti, hogy megromlott, és nem befolyásolja a gyógyhatását sem. Kicsit össze kell rázni használat előtt, és kész.

Általában október körül kezdem el a kúrát és egészen áprilisig abba sem hagyom. Tehát rendesen túllépem a 8 hetes előírást. Nem igazán tudom, hogy milyen kellemetlen hatásnak kellene fellépnie, de semmilyen problémát nem tapasztaltam eddig, pedig már jó pár éve végzem ezt a hosszas kúrát. Ettől függetlenül senkit nem szeretnék arra biztatni, hogy átlépje a gyártó ajánlását a termék szedésére vonatkozóan.

Ami viszont biztos, hogy évek óta nem kaptam el náthát, nem voltam influenzás és eddig még a COVID-ot is megúsztam (bízom benne, hogy továbbra is elkerül a koronavírus…). Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy most a COVID járvány idején több dolgot is bevetek az immunrendszerem érdekében. Az echinacea cseppek mellett Organiqa maca port és Bioextra D-vitamin cseppeket is szedek minden nap.

Én ezeknek a gyógyhatású készítményeknek tudom be, hogy nem vert még le a lábamról semmilyen betegség. Továbbra is lelkesen szedem ezeket az étrend-kiegészítőket, hiszek a gyógyhatásukban és tulajdonképpen mondhatom, hogy tapasztalom is immunerősítő hatásukat. Egyébként azt is észrevettem, hogy kevésbé vagyok stresszes, nem húzom fel magam olyan könnyen és amiken korábban idegeskedni szoktam, azokon most könnyedén túllépek. Egyfajta idegnyugtató és stresszoldó hatása is van a maca pornak is és az echinacea cseppeknek is, és szerintem emiatt vagyok én is ennyire nyugodt. Remekül érzem magam!

Ár-érték arány

A Bioextra termékek szerintem elérhető áron kaphatók. Nem mondom, hogy a legolcsóbb kategóriát képviselik, de nem is horror áron lehet hozzájuk jutni. A Bioextra Echinacea cseppek 2000 Ft körül mozog a különféle boltokban. 50 ml-es kiszerelésű, napi 10 cseppel szedve nekem két hónapig is elegendő szokott lenni. Tehát kb. 1000 Ft-ból kijön a havi adagom belőle. Ennyiért már egy doboz C-vitamint sem nagyon lehet venni. Szóval ár-érték arányban szerintem kiváló.

Mi van benne?

25%-os alkohol és echinacea föld feletti részeinek a kivonata 1:4 arányban. Tehát egy rész növényi kivonat és háromszor annyi alkohol. Semmilyen tartósítószert, adalékanyagot, mesterséges színezéket nem tartalmaz.

Előnyök

  • magyar termék
  • megbízható márka
  • kiváló ár-érték arány
  • tiszta növényi kivonat adalékanyagok és mesterséges összetevők nélkül
  • hatékony immunerősítő, melyet személyesen is tapasztalok már hosszú évek óta

 

Hátrányok

  • alkoholt tartalmaz, ami miatt néhány ember számára nem szedhető, illetve autóvezetés előtt és munkagépekkel történő foglalkozás esetén nem ajánlott a napközbeni fogyasztása
  • picit keserű, emiatt nem biztos, hogy a kedvenced lesz
  • nem mindenki szedheti, ezért légy körültekintő, mielőtt echinacea kúrába kezdesz

Összességében szerintem egy hatékony és jó termék a Bioextra Echinacea cseppek, ha nincs kizáró ok, ami miatt kerülnöd kellene a szedését, akkor szívből ajánlom neked.

Szöllősi Adrienn

 

TIPP: Bioextra Echinacea cseppek online rendelés itt!

2021-02-19T14:26:30+00:00 február 19th, 2021|Categories: Étrend-kiegészítők|0 Comments

Leave A Comment