Apotheker Csipkebogyó gél teszt

Erősen megoszlanak a vélemények erről az arcápolóról a neten. Többen írják, hogy csodát tesz a pattanásos, zsíros arcbőrrel, sokan meg arról számolnak be, hogy annyira nem nagy szám, a csodától nagyon messze van a valódi hatása. Amiben viszont minden véleményező egyet ért, hogy ez a termék olcsó és kiadós mennyiségű, az árát mindenképpen megéri, még ha nem is hat csodaszerként.

Amit én gondoltam erről az arcápolóról első ránézésre, hogy az olcsósága lerí róla. Egyszerű kis műanyag tégelyben, egy szintén nem túl bonyolult, de tetszetős címkével árulják. Kissé olyan, mintha valami házi laboratóriumban készítenék, csak épp nem a kapu előtti kis standon árulják, mint a háztáji gyümölcsöt, zöldséget szokás.

Szóval ezek után már muszáj volt kipróbálnom, hogy mit is tud ez az olcsónak tűnő, internetes vélemény megosztó arcápoló gél.

Márka és ami mögötte van

Nos, átlagos felhasználóként sosem választottam volna ezt a terméket. A gyártó nem fektet nagy hangsúlyt a marketingre, sem arra, hogy a csomagolás tetszetős vagy legalább figyelemfelkeltő legyen. Nem is csoda, hogy nem sok vásárlónak jutna eszébe magától levennie a polcról, amikor annyi más, hívogató arckrémmel találja magát szemben, amelyeknek még a nevük is ismerősen cseng a fülében, hiszen hallotta már számtalan reklámban. Ráadásul ezek a jól hangzó nevű krémek még drágábbak is. Ha drágábbak, akkor biztosan jobbak is.

A vásárló pszichéje így működik, még akkor is, ha egyébként a valóságban a jól hangzó, drága krémek nem is biztos, hogy többet tudnak olcsóbb, és névtelen társaiknál.

Az Apotheker kozmetikumok nem a nagy marketing stratégiával jutnak el a fogyasztókhoz. Egy gyógyszerész házaspár készíti őket (ezek szerint nem sokat tévedtem a házi laboratóriumos teóriámmal), akik már több évtizedes tapasztalattal bírnak a gyógyszeriparban. Saját gyártásba a 90-es években kezdtek, családi vállalkozásukat 1990-ben alapították. Néhány évvel később nyitottak egy kis üzletet, ahol személyes tanácsadással is foglalkoznak. A boltnyitás óta nem növekedett tovább a cég, tehát nem nyitottak több boltot országszerte, a termékeiket nem öltöztették világmárka szintű köntösbe. Megmaradt kis családi vállalkozásnak, akik személyes ajánlással értékesítik a kozmetikumaikat nagy szakértelemmel, a fogyasztók számára elérhető áron, formailag egyszerű kivitelben.

Úgy tapasztalom, hogy akik már egyszer használták valamelyik Apotheker terméket, azok később tudatosan keresik, mert jó tapasztalataik vannak róla. Ezek után kíváncsi vagyok, hogy az első próbatételt követően én is ehhez a táborhoz fogok-e tartozni, vagy inkább azokhoz, akik úgy vélik, hogy nem volt nagy durranás, de legalább nem került sokba, így kisebb a veszteség érzésük.

Mit tapasztaltam a Csipkebogyó gél használata közben?

Először is azzal kezdeném, hogy nem végeztem előzetes kutatást a termékkel kapcsolatban. Kizárólag a webáruházam vásárlóinak és az internetes fórumok közönségének véleménykülönbsége keltette fel az érdeklődésemet. Igazából vegyes arcbőrre szerettem volna egy nappali hidratáló arcápolót, ami nem nehéz, zsíros textúrájú, hanem könnyen felszívódik. Emellett tetszett, hogy csipkebogyóból készült, ami köztudottan bővelkedik antioxidáns C-vitaminban. A csipkebogyó bőrápolókról tudtam, hogy remek öregedésgátló tulajdonsággal bírnak, mivel a C-vitamin rugalmasítja a bőrt, segíti a kollagéntermelést és vitalizálja az arcbőrt. A géles állag mindenképpen garancia volt számomra, hogy nem egy nehezen beszívódó, zsíros, nehéz krémet fogok magamra kenni, amitől aztán egész nap csillogni fog az egyébként is zsíros homlokom és orrom.

Azonban már jó néhány hete használtam, amikor jobban utána olvastam a neten, és kiderült, hogy ez nem is nappali arcápoló, hanem egy éjszakai pakolás. Létezik Apotheker Csipkebogyó krém is, ami kifejezetten nappali arcápolásra való, és ezzel a géllel kombinálva célszerű alkalmazni. Nappal a krémet, éjszakára a gélt. Na pafff! Én természetesen mit sem sejtve, a reggeli arcápoló rutinom részévé tettem a gélt, de igazából nem mondhatnám, hogy ez rosszul sült el. Azért zárójelben megjegyzem, hogy a gyártó igazán feltüntethetné a terméken, hogy mire is való pontosan és mi az alkalmazási javaslata. Mondjuk az sem lenne hátrány, ha a kedvenc bioboltomban nem a nappali arcápolók közé lenne kitéve a polcra…

Azt gyorsan kitapasztaltam, hogy kis mennyiségben, vékonyan célszerű felvinni a bőrre, különben egész nap ragadni fogsz tőle. De ahogy erre rájöttem, nagyszerűen bevált nappali hidratálónak! Rendkívül gyorsan beszívódik, nem csillog. Sminkalapnak olyan szempontból nem jó, hogy ha megfelelő mennyiségben kened magadra, szinte maradéktalanul beszívódik pillanatok alatt, így a szemhéjfesték nem tud mihez tapadni. Én nem használok folyékony alapozót, sőt semmilyet, de ha te igen, akkor ez a gél nagyszerű lehet sminkelés előtt. Az alapozó megoldja majd, hogy a porfestékek tartósabbak maradjanak. Alapozó hiányában én egy szemránckrémet vetettem be erre a célra, ami zsírosabb, nehezebben beszívódó típusú, így a smink tartóssá tétele is megoldást nyert.

Apotheker Csipkebogyó gélA gél első ránézésre olyan, mint egy hígabb dzsem, amit a nagyim szokott készíteni házilag, az illata pedig hasonlít a csipkebogyó szörpéhez. Amikor kibontottam, erős késztetést éreztem arra, hogy megkóstoljam, de aztán a józan eszemre hallgatva mégsem tettem. Bár nagy volt a kísértés…

Folyékony állaga miatt az első alkalommal némi bénázás után tudtam csak felvinni az arcbőrömre, mert folyton lecsepegett az ujjbegyemről. Most már kevesebb mennyiséget veszek ki egyszerre a tégelyből, a tenyeremet azonnal felfelé fordítom és az ujjaimat kissé behajlítom, hogy ha folyik a gél, akkor azt a tenyerem felé tegye, ne pedig a mosdókagylóba, vagy a padlóra. Közben igyekszem minél közelebb tartani a tégelyt az arcomhoz, hogy a lehető legkisebb távolságra kelljen áthidalni, csökkentve ezzel a lecsöpögés veszélyét.

Meg kell mondjam, hogy igazából nagyon szeretem. A reggeli zuhanyozás után az arcbőröm a meleg víz hatására kiszárad és legtöbbször húzódik. A csipkebogyó gél ezt a húzódást azonnal megszünteti, az arcom élettel telivé válik, puha, ápolt hatású tőle. Bár zsíros, pattanásos, aknés bőrre ajánlják, bizton állítom, hogy a vízhiányos bőrrel is csodát tesz. Azt nem tudom alátámasztani, hogy megelőzné a pattanásokat, de azt igen, hogy viszonylag gyorsan helyreteszi őket, egyéb, más speciális pattanáskezelő nélkül is.

Amire nekem nagyon bevált még, az a könyököm. Mivel elég sokat könyökölök, gépelés és könyvolvasás közben is, ezért főkként a bal könyököm rendszeresen kidörzsölődik, kiszárad, néha annyira, hogy kirepedezik rajta a bőr, érdessé válik. Ilyenkor beleakad a ruhába, főleg a bolyhos belsejűekbe, ha meg ezt elkerülendő elkezdem leszedegetni a feljött bőrréteget, akkor előfordul, hogy kisebesedik. Ezért nekem állandó ápolásra szorul a könyököm. Az Apotheker csipkebogyó gél kb. 3 nap alatt teljesen rendbe hozta, és most újra szép, puha a könyökömön a bőr.

Mi van benne?

Jó sok víz, ami biztosítja számodra, hogy tutira nem egy zsíros, nehéz krémmel van dolgod.

Van benne jó sok szintetikus filmképző és sűrítő szer PVM/MA Decadiene Crosspolymer néven, ami a géles állagot biztosítja. Bár szintetikus, ezért nem nagyon szimpatizálok ezzel az összetevővel, de egyelőre nem találtam olyan leírást róla, ami károsnak ítélné meg.

Csipkebogyó kivonat, ami ennek a gélnek a lényegét adja, és amely vitamintartalmánál fogva rendkívül jó hatású a bőrre. Öregedésgátló, bőrrugalmasító, vitalizáló.

Tartalmaz még Propylene Glycol-t, ami egyrészt a krém állagmegóvásában játszik szerepet, másrészt segíti a hatóanyagok jobb beszívódását a bőrbe. Nem hangzik túl jól a neve, nem is természetes összetevő, arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy ez mennyire káros vagy nem káros. Igazából érzékeny bőrűeknél okozhat irritációt vagy allergiát.

Tartósítószerként Methylparaben került bele, ami nem szerencsés. Elég káros, ami azt illeti. Ami még rosszabb, hogy Imidazolidinyl Urea is került bele, ami szintén egy szintetikus tartósítószer, gombaellenes hatással bír. A baj az vele – szintetikus volta mellett -, hogy formaldehidet ad le, ami egyébként mérgező és rákkeltő hatású.

A Triethanolamine, egyszerűbben TEOA, a gyógyszerészetben jól ismert adalékanyag. Fülzsír oldására használatos fülcseppekben található leginkább. Kozmetikumokban főként sminkeltávolítókba teszik, jó zsíroldó tulajdonsága miatt. Arckrémekben Ph kiegyenlítő hatása miatt is alkalmazzák. Tanulmányok bizonyítják, hogy a TEOA káros hatású: egyrészt kontakt allergiát okozhat, másrészt egérkísérletekkel bizonyított, hogy májrákot idézhet elől. Szóval nem biztos, hogy jó ez összetevőként…

Ár-érték arány

Már a bevezetőben is boncolgattam, hogy az internetes véleményezők valamennyien egyetértenek abban, hogy az Apotheker Csipkebogyó gél egy olcsó és gazdaságos arcápoló. Én is egyet kell, hogy értsek velük. 125 ml-es kiszerelésével mindenképpen nagy kiszerelésűnek számít az arcápoló készítmények között, amelyek legjobb esetben is 50, max. 75 ml-esek szoktak lenni. Mindezt olyan 1100-1200 Ft között lehet megvásárolni.

Előnyök

  • Olcsó és gazdaságos
  • Gél állaga miatt remekül hidratálja a vízhiányos bőrt
  • A csipkebogyó kivonat fiatalossá és élettel telivé teszi a bőrt
  • Gyógyszerészek készítik, magyar fejlesztésű, Magyarországon gyártott termék

Hátrányok

  • Nagyon folyik, így odafigyelést igényel a használata
  • Ki kell tapasztalni a megfelelő mennyiséget, mert ha túl sokat kensz magadra, egész nap ragadni fogsz tőle
  • A gyártó nem tüntette fel a terméken a pontos használati javaslatot, így a vásárló számára nem egyértelmű, hogy valójában egy éjszakai pakolást vásárol
  • Számos szintetikus összetevőt tartalmaz, melyek hosszú távon károsak a bőrre és az emberi szervezetre

Összességében egy remek, gyógynövényes hidratáló gél ez, de még sem tudom szívből ajánlani, mivel olyan szintetikus összetevők vannak benne, amelyek károsak az egészségre. Emiatt én sem fogok újabb tégellyel vásárolni belőle.

Szöllősi Adrienn

Tipp: Apotheker Csipkebogyó gél online rendelés itt!

 

2020-09-25T12:12:19+00:00 szeptember 25th, 2020|Categories: Arckrémek|0 Comments

Leave A Comment