A sütőtök szezon engem is utolért. Igazság szerint a sütőtököt hagyományos módon, megsütve nem szeretem, így eszem ágában sem lett volna, hogy valaha is sütőtököt vegyek a piacon. Kivéve, ha a párom kérte volna, mert ő viszont nagyon szereti. De szerencsére nálunk ritkán kell zöldségért a boltba menni. Édesapám ugyanis hobbikertész, és rendszeresen ellát bennünket mindenféle zöldséggel, meg gyümölccsel. Ez azért is jó, mert így tudom, hogy abszolút vegyszermentes, bio zöldségek kerülnek a konyhámba.
Na így történt, hogy Édesapám az októberi hosszú hétvégi hazalátogatásunkkor adott két nagy sütőtököt. Fogalmam sem volt, hogy mit kezdjek vele. Ha mind megsütöm, a párom biztosan nem eszik meg ennyit egyedül. Így aztán felkattantam a netre, hogy ötletet merítsek, mi mindent is lehet készíteni sütőtökből. Először halloween-i töklámpást akartam belőle készíteni, de sajnáltam erre elpazarolni az Édesapám kétkezi munkájával megtermelt sütőtököt. A halloween-i tökök mellett a legtöbb találat a sütőtök krémlevesre jött fel. Még sosem ettem, de a krémleveseket nagyon szeretem, gondoltam, ez sem lehet olyan rossz. Választottam hát egy egyszerűbbnek tűnő receptet és elkészítettem. Annyi különbséggel, hogy csak bio és növényi összetevőket használtam hozzá. Nagyon jól sikerült, mondhatnám isteni finom lett, ezért megosztom veletek is, hátha kedvet kaptok az elkészítéséhez.
Sütőtök krémelves recept vegán módra
Hozzávalók:
- 1 db nagyobb sütőtök
- 2-3 db bio tyúkhúsleves kocka (vagy bio zöldségleves kocka)
- himalaya kristálysó
- zabtejszín (vagy más növényi tejszín, amit szeretsz)
- 1-1,5 liter víz
Elkészítése:
A sütőtököt vágd nagyobb kockákra és öntsd fel annyi hideg vízzel, amennyi éppen ellepi. Add hozzá a bio tyúkhúsleves kockákat, és forrald fel az egészet. Mire felforr, a leveskockák is felolvadnak. Ekkor érdemes megkóstolni és sózni, ha szükséges. Mindenképpen várd meg, míg a leveskockák felolvadnak, mert ezekben mindig van só, és ha az elején sót is adsz a leveshez, könnyen elsózhatod az egészet. Ha édesebben szeretet, nem muszáj sózni és tehetsz bele kevesebb tyúkhúsleves kockát is. Főzd puhára a tököt, majd amikor megpuhult, botmixerrel pépesítsd az egészet. Tedd vissza a tűzre és add hozzá kevergetés közben a növényi tejszínt. Forrald fel újra és pár percig hagyd rotyogni. Néha kevergesd meg, hogy le ne égjen. Pirított mandulával vagy leves gyönggyel tálald. Borssal és fűszersóval tovább ízesíthető.
Milyen összetevőket használtam a sütőtök krémelveshez?
Natur Compagnie Bio tyúkhúsleves kocka
Én már csak bio leveskockákat használok. A Knorr és Maggi szóba sem jöhetnek! Mindegyikben van nátrium-glutamát, másnéven E621, ami igen káros a szervezetre. Erről olvashatsz részletesen Szendi Gábor cikkében, a www.tenyek-tevhitek.hu oldalon.
A bio leveskockákban nincsenek adalékanyagok. Sem tartósítószerek, sem ízfokozók, sem mesterséges színezékek. Bármilyen bio leveskockát használhatsz, lényeg, hogy bio legyen és vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizd az összetevőit a biztonság kedvéért.
Én csak azért választottam a Natur Compagnie leveskockát, mert éppen ez volt a bioboltban, amikor vásároltam. (Egyébként a Tescoban is lehet kapni 640 Ft-os áron.) A bio minősítés fel volt tűntetve a csomagolásán és az összetevőit olvasva is mindenben megfelelőnek tűnt. Ráadásul gluténmentes és laktózmentes, tehát ha neked ilyen érzékenységed van, akkor is nyugodtan használhatod. A minőségét több mint egy évig megőrzi, ezért ha csak ritkán van rá szükséged, akkor sem kell tartanod tőle, hogy pocsékba meg.
Egy doboz 8 db leveskockát tartalmaz, amely kb. 4 liter leves elkészítéséhez elegendő. A leírás szerint 0,5 liter vízhez kell egy leveskocka. Az én sütőtök levesem nagyjából 1,5 liter vízzel készült, és bele is tettem a három leveskockát, mert így lett elég intenzív az íze. Nagyon jól kiemelte a sütőtök édeskés zamatát, de összességében inkább egy jó zöldséglevesre hasonlított a végeredmény, kicsit pikáns édeskés ízzel. Szerintem nagyon finom lett.
Mivel ebben a leveskockában nincsen ízfokozó, ami kiemelné a sós ízt, és tengeri sót tartalmaz, ami kevésbé intenzív, mint a hagyományos konyhasó, nekem nem lett elég sós a leveskockától. Ezért én adtam még hozzá sót.
Biorganik Himalaya kristálysó
A himalaya kristálysó régóta használatban van a konyhámban. A kősóról elég sok rosszat olvastam, főként a szív- és érrendszerre gyakorolt negatív hatásáról, ráadásul mindenféle vegyszerrel fehérítik, ami szintén nem túl egészséges. Egy időben emiatt tengeri sót használtam, mert úgy véltem, ez egészségesebb. De aztán a jódtartalma miatt inkább ezt is kiiktattam a konyhámból. A tengeri só önmagában is tartalmaz jódot, de sok gyártó emellett még jódozza is. Sok vita kering az élelmiszerekhez hozzáadott jód szükségességéről. A gyártók azért vezették ezt be, mert kimutatták, hogy a természetes élelmiszerek a talaj minőségének romlása miatt nem tartalmaznak elegendő jódot. Ezzel hozzák összefüggésbe a pajzsmirigy betegek évről évre növekvő számát. Elkezdték hát az élelmiszereket jódozni, főként a fűszereket és a sót. A pajzsmirigy betegek száma azonban nem hogy csökkent volna, azóta is tovább nő. Szerény véleményem szerint átestünk a ló túloldalára. A túlzott jódbevitel ugyanúgy hozzájárul a pajzsmirigybetegségek kialakulásához. Tehát sem a kevés, sem a túl sok jód nem jó. Nem tudom, mi az arany középút, de én amellett döntöttem, hogy igyekszem minél kevesebb, hozzáadott jóddal ellátott élelmiszert fogyasztani. Tehát a tengeri sót is likvidáltam a konyhámból, és himalaya kristálysóra váltottam.
A Biorganik egy megbízható magyar gyártó. Többféle himalaya sót forgalmaznak. Vehetsz belőle rózsaszínt, fehéret, és újabban feketét is látok. Ez utóbbit még nem próbáltam, elég bizarrnak tűnik. Fogalmam sincs milyen, de majd letesztelem és írok róla nektek. Az biztos, hogy a rózsaszín némileg megszínezi az ételt, és nehezebben olvad fel, mint a fehér. Ezért én inkább a fehér változatot preferálom.
A himalaya só Különféle szemcseméretben létezik, főzéshez a finom szemű a legideálisabb. Ez könnyen és jól oldódik, és asztali sóként is használható. Sózó hatásában nem olyan erőteljes, mint a konyhasó, ezért ki kell tapasztalni, hogy mennyit kell belőle használni egy-egy ételhez. A Biorganik fehér himalaya sót egyébként nem mesterségesen fehérítik, tehát vegyszermentes. Hozzáadott anyagokat sem tartalmaz, teljesen természetes. A konyhasóhoz képest jóval drágább, 1 kg-ot 400 Ft körül lehet megvásárolni. De tekintve, hogy elég sokáig elég, és jóval egészségesebb, mint a konyhasó, én mindenképpen javaslom nektek.
The Bridge zabtejszín
Hivatalosan zabkrémnek hívják (és ez is van a dobozán), mivel a tejszín alapvetően állati eredetű. Növényi készítményre éppen ezért ezt a megnevezést nem írhatják rá, de én jobban szeretem így hívni, mert közérthetőbb.
Tulajdonképpen nem azért használtam a sütőtök krémlevesemhez, hogy a végén rásüthessem a vegán címkét. Alapvetően én semmilyen tejterméket nem fogyaszthatok. 4 éve megállapították, hogy nem tudja bontani a szervezetem a tejfehérjét, ezért teljesen le kellett állnom a tejtermékek fogyasztásával. Azóta sokkal jobban érzem magam, több betegségemből kigyógyultam, így pl. a szénanáthából. Ennek történetét egy korábbi blogbejegyzésemben megismerheted.
Szóval 4 évvel ezelőtt találnom kellett a tejtermékekre más alternatívát. Minden szóba jöhető növényi „tejet” és növényi „tejterméket” kipróbáltam. Tapasztalataim szerint a tej sűrűségéhez és ízéhez legközelebb a zabital áll. Nincs mellékíze, mint a rizsből, mandulából vagy kókuszból készült tejhelyettesítőknek. Állagában pedig elég sűrű, nem olyan, mint a fehér víz. A zabtejszín is ugyanígy mellékíz mentes. Amikor hozzáadod az ételhez, elég könnyen elkeveredik. A valódi tejszíntől praktikusabb is, mert nem csapódik ki, ha hirtelen a forró ételhez öntöd. Így garantáltan nem lesz csomós a levesed. Kezdő háziasszonyoknak különösen ajánlom!
A The Bridge márka nagyon jó, én csak az általuk gyártott tejhelyettesítőket használom. Volt már, hogy véletlenül elfogyott a zabtej otthon és a legközelebbi boltban muszáj voltam megvenni azt, amit kapni lehetett. Így aztán több más márkához is volt szerencsém. Más gyártók termékei közül azonban nem mindegyik vált be. Szerencsére a The Bridge termékek már a Tescoban is elérhetőek, így ha hirtelen kifogyok valamiből, viszonylag könnyen hozzájutok, nem kell bioboltot keresnem.
A The Bridge zabtejszín egyébként bio minősítéssel rendelkezik. 100% növényi készítmény, ezért laktózmentes. Sajnos nem áll el túl sokáig, ezért nem érdemes bekészletezni belőle. Bontatlanul nem szükséges hűtőben tartani, de ha felbontottad és nem használtad el mindet, mindenképpen tedd be a frigóba. Felbontás után néhány napon belül használd fel lehetőség szerint.
Előnye még, hogy rostban gazdag, viszont alacsony a zsírtartalma. A valódi tejszínhez hasonlóan krémessé és lággyá teszi az ételt, szóval szerintem nagyszerű alternatívája a tejszínnek.
200 ml-es kiszerelésben kapható, és kb. 400 Ft-ért tudsz hozzájutni.
7001 Hét fűszeres fűszersó
Ezt a fűszersót asztali só helyett használom. A só mellett hétféle fűszer is van benne, ami igazán jó ízt ad az ételeknek. Van benne oregánó, kapor, majoranna, kakukkfű, zeller, hagyma és rozmaring. A sütőtök krémlevesemet is ezzel ízesítettem a tálalást követően. A vajas pirítóst és a kedvenc tonhal salátámat el sem tudom képzelni e nélkül! Sajnos egy hátránya van: kálium-jodidot tartalmaz, vagyis hozzáadott jód van benne. Pajzsmirigy betegeknek ezért nem javaslom a fogyasztását. Mivel minden más, hozzáadott jóddal készült ételt kerülök, úgy gondoltam, hogy ez még belefér. Sajnos nagyon finom, ezért nehezen mondok le róla. Nagyjából egy doboz egy évig is elég, ezért remélhetőleg nem túl sok felesleges jódot juttatok a szervezetembe a használatával. Emellett azonban folyamatosan keresem a megfelelő helyettesítőjét, ami jód nélküli sóval készül. Ha tudtok ilyet, szívesen fogadom a javaslataitokat.
Szöllősi Adrienn
Leave A Comment