Medvehagymás pulykamell padlizsánnal és cukkinivel

Javában benne vagyunk a medvehagyma szezonban. Mivel mi egyébként is nagyon szeretjük a hagymaféléket, ezért nálunk nagyon népszerű a medvehagyma. Olyannyira, hogy a kertünkbe is ültettünk, így amikor beköszönt a medvehagyma szezon, egész egyszerűen kisétálok a kertbe és frissen leszedem a szükséges mennyiséget.

Tipp: Medvehagyma ültetés

Ha Te is szeretnél medvehagymát ültetni, akkor keress egy medvehagyma lelőhelyet és ásd ki a növényt gyökerestől. Érdemes földlabdával együtt hazavinni. A kertben keress neki egy árnyékos helyet. Legjobb, ha valamelyik fa alá, vagy kerítés tövébe ülteted. Lényeg, hogy tűző nap ne nagyon érje egész nap és viszonylag jó vízellátása legyen.

Tipp: Medvehagyma gyűjtés

A medvehagyma levél szedésére is igaz a gyógynövények gyűjtésének alapszabálya: akkor kell leszedni, amikor legmagasabb a hatóanyag tartalma. Erre pedig a reggeli órák a legalkalmasabb. A nap folyamán ugyanis a melegben elpárologtatja az illóolajainak és a nedvességtartalmának a jelentős részét, ezzel együtt a hatóanyagai is megcsappannak. Az íze és illata is kevésbé intenzív ilyenkor. Éjszaka viszont feltöltődik, a reggeli harmat felszáradásáig a legmagasabb benne a hatóanyag. Ezért ha medvehagymás ételt tervezel, akkor már kora reggel gyűjtsd be a leveleket, és tedd vízbe a felhasználásig.

Rendkívül egészséges a medvehagyma. A szívnek, az érrendszernek, az immunrendszernek is jót tesz. Mivel szuper vértisztító hatású, ezért a tavaszi méregtelenítéshez is remekül lehet használni. Legjobb, ha nyersen fogyasztjuk, mert a jótékony hatásait így tudjuk legjobban hasznosítani. De számos ízletes étel is készíthető belőle, amivel feldobhatjuk a vasárnapi ebédet. Múlt héten az egyik kedvenc medvehagymás ételemet főztem hétvégén, ennek a receptjét szeretném veletek megosztani, hátha kedvet kaptok hozzá Ti is.

Medvehagymás pulykamell padlizsánnal és cukkinivel – recept

Elkészítési idő: kb. 1 óra
Kiadósság: 4-6 főre

Hozzávalók:

  • 1 kg filézett pulykamell
  • 5 kanál kókuszzsír
  • 1 db nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 db zöld pritaminpaprika
  • 1 db piros pritaminpaprika
  • 2 db közepes méretű padlizsán
  • 2 db közepes méretű cukkini
  • fehér bors
  • 1 kávéskanál gyömbérpor
  • 6-8 db friss medvehagyma levél

Előkészítés:

  1. A pulykamellet mosd meg, kockázd fel, majd tedd be a hűtőbe.
  2. A vöröshagymát és a pritaminpaprikákat aprítsd fel.
  3. A cukkinit és a padlizsánt mosd meg, de egyelőre ne pucold meg, mert nagyon megbarnul, mire felhasználnád.

Elkészítés:

  1. A kókuszzsírt forrósítsd fel, majd dobd bele a felaprított vöröshagymát és üvegesítsd meg. Ha korábban még nem használtál kókuszzsírt, akkor szólok, hogy ebben egy picit gyorsabban pirulnak az ételek, mint a disznózsírban vagy az olajban. Ezért vigyázz, mert könnyebben megkaphatja a hagymát, ami így keserű lesz és elrontja az egész étel ízét.
  2. Ha a hagyma már üveges, akkor tedd bele a felkockázott pritaminpaprikákat és párold együtt néhány percig. A paprika elhűti a zsírt, ezért legalább addig párold őket együtt, amíg a zsír visszaforrósodik, és újra sercegni kezd.
  3. Most jöhet a felkockázott pulykamell. Közepes tűzön hirtelen süsd át a hús összes oldalát, míg mindegyik szépen kifehéredik. A sült húsoknak az a titka, hogy ha forró zsírban hirtelen átsütöd, akkor picit megkérgesedik az oldala, és ez a kéreg nem engedi kifőni a hús nedvességtartalmát. Így főzés során nem szárad ki annyira a hús és benne marad a zamata is. Sokkal ízletesebb lesz a végeredmény. J
  4. Ha hús szépen kifehéredett, akkor tedd takarékra a lángot. Borsozd ízlés szerint és tedd hozzá a gyömbérport is. Ezután fedő alatt párold a húst addig, amíg félig megpuhul. (hústól függ, de kb. 20-30 perc.) Én úgy szoktam megállapítani, hogy mikor „félpuha”, hogy beleszúrok egy villát. Amikor a villa viszonylag könnyen belemegy, de még nem omlik tőle szét a hús, akkor nyilvánítom félig puhának. Ha a hús nem enged elég levet, akkor tegyél alá egy pici vizet, különben leég.
  5. Amíg a hús puhul, addig pucold meg a padlizsánt és a cukkinit, majd kockázd fel őket. Sózd be, így jobb íze lesz és lassabban barnul meg. Amikor a hús félpuha, add hozzá a felkockázott zöldségeket és párold tovább fedő alatt az egészet, nagyjából 20-25 percig. Akkor jó, ha a hús megpuhult. Főzés közben kóstold meg, hogy mennyire sós, ha szükséges, adj még hozzá ízlés szerinti sót.
  6. Közben mosd meg a medvehagyma leveleket és aprítsd fel őket. Amikor a hús megpuhult, dobd rá a medvehagymát, jól keverd össze és párold együtt őket még 5 percig. Ilyen rövid idő alatt a medvehagyma nem veszít túl sokat a hatóanyagaiból, szép zöld marad a színe is, viszont az íze szépen belefő az ételbe és nagyon finom lesz tőle.

Medvehagymás padlizsános pulykamell recept

 

Tipp: ha dúsítani szeretnéd az ételt, adj hozzá fokhagymás tejfölt, vagy öntsd fel 2 dl tejszínnel, esetleg adhatsz hozzá besamell mártást is.

Rizzsel és bulgurral is tálalhatod, de tésztával is finom.

Neked mi a kedvenc medvehagymás ételed?

Szöllősi Adrienn

 

 

2018-04-20T11:31:04+00:00 április 20th, 2018|Categories: Recept ötletek|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet