Ez egy tutira bevált medvehagymás recept, nagyon finom, imádjuk! Egyszerű elkészíteni, egészséges, vegán és többféle képpen is felhasználható. Próbáljátok ki, remélem nektek is ízleni fog!
Elkészítési idő: kb. 20-30 perc
Kiadósság: 2-4 főre
Hozzávalók:
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 4 evőkanál olaj (vagy kókuszzsír)
- 2 db közepes cukkini
- 2 db közepes padlizsán
- 4-5 teáskanál mustár
- 6-8 db friss medvehagyma levél
- ha hagymásabban szereted, akkor 1-2 gerezd fokhagyma és 1 kisebb fej vöröshagyma pluszban
Elkészítése:
- Mosd meg és pucold meg a hozzávalókat.
- A vöröshagymát aprítsd fel, majd a forró olajon üvegesítsd meg.
- Dobd bele a felkockázott padlizsánt és a cukkinit. Sózd, borsozd ízlés szerint.
- Fedő alatt párold, amíg a zöldségek megpuhulnak, de ne főzd szét! Maradjanak egyben a padlizsán és cukkini kockák! Nem szükséges alá víz, az a jó, ha a saját levében párolódik.
- Ha megpuhult, húzd le a tűzről és tedd félre, amíg kihűl.
- Tedd az egészet egy nagyobb tálba. Aprítsd fel a medvehagyma leveleket és add hozzá a tökhöz. Ezután tedd bele a mustárt is. (Ha hagymásabban szereted, akkor adj hozzá még nyers fokhagymát és vöröshagymát.) Az egészet turmixold össze, míg krémes nem lesz.
- Tedd hűtőbe néhány órára.
Mi pirítósra kenve nagyon szeretjük, de pestoként is felhasználhatod tésztákhoz, és sült húsokra is kenheted. Isteni finom!
További tippek:
- ha lágyabban szereted, akkor adhatsz hozzá tejfölt is
- ha túl lágynak érzed, adhatsz hozzá pici vajat, ettől sűrűbb állaga lesz lehűtés után
- tejszínnel felengedve és összemelegítve nagyszerű mártást készíthetsz belőle tésztákhoz, húsokhoz
- le is fagyaszthatod. Én pici műanyag tálakba vagy tejfölös poharakba szoktam tenni, folpackal lefedem a tetejét és úgy be a mélyhűtőbe. Ez szendvicsre nem igazán használható a felengedés után, de mártás készítéséhez remek és egész évben felhasználhatod.
Szöllősi Adrienn
Leave A Comment