Kneipp Ízület- és izomlazító árnika fürdőkristály teszt

Az izom- és ízületi panaszok korosztálytól függetlenek, bár saját magamon tapasztalom, hogy 40 év felett már sajnos gyakoribb jelenség, az „itt fáj, ott feszül” érzés. Míg fiatalon leginkább sportolás, egyirányú igénybevétel vagy túlterhelés következtében lép fel izomgörcs vagy ízületi fájdalom, addig a kor előrehaladtával már sajnos az időjárás változást is megérzi az ember. A szakemberek a hideg, szeles időjárás beköszöntekor fellépő légnyomás változást nevezik meg az ízületi fájdalmak okaként, ezért van az, hogy ősszel felerősödnek ezek a tünetek. Erről bővebben itt olvashatsz.

Bárhogy is van, ilyenkor minden segítség jól jön, hogy enyhítsük a panaszainkat. Nagy híve vagyok az aromaterápiának, ezért a gyógynövényes izomlazító krémek és masszázsolajok mellett a fürdőszobám állandó kellékei közé tartoznak a különféle fürdősók és illóolajok, melyekkel nagyon hatékony izomlazító és fájdalomcsillapító aromaterápiás fürdőt lehet készíteni. Most az egyik kedvencemet fogom nektek bemutatni, a Kneipp Árnika fürdőkristályt.

Mit érdemes tudni a Kneipp márkáról?

Szerintem nagyon érdekes a márka története. Képzeljétek el, hogy egy XIX. század elején született német papról, Sebastian Kneippről kapta a nevét. Kneipp atya 1849-ben tuberkulózist (közismertebb nevén TBC-t) kapott, ami az ő korában gyógyíthatatlan tüdőbetegségnek számított, és az esetek nagy részében halállal végződött. Kneipp atya azonban nem törődött bele ebbe a ténybe, és elhatározta, hogy mindent megtesz azért, hogy kigyógyuljon a gyógyíthatatlannak vélt betegségéből.

Tanulmányozni kezdte a gyógynövényeket és a természetes gyógyászati módszereket, melyeket sorra ki is próbált magán. Felfedezte, hogy a hideg-meleg fürdő váltakozása vérkeringést fokozó hatású és felgyorsítja a méregtelenítési folyamatokat a szervezetben. Ezt alkalmazta magán is, és ennek köszönhetően kigyógyult a halálos tüdőgumókorból. Akkoriban ez csodával határos dolognak számított. Módszerét 1886-ban könyvben is megírta, amelyet a világ szinte minden nyelvére lefordítottak, a századfordulón hazánkban is megjelent magyar nyelven.

A Kneipp-módszer alapja a közel 300 receptből, gyógymódból álló vízkúra, amely a hideg és a meleg víz váltakozása által előidézett ingerek elvén alapul. A váltott hőmérsékletű fürdőkön kívül borogatásokat, pakolásokat és gőzfürdőt is alkalmaz; mindent, ami serkenti az anyagcserét, élénkíti a vérkeringést, erősíti az immunrendszert. Kneipp atya egyébként az egészséges táplálkozásra is nagy hangsúlyt fektetett.

Még Kneipp életében, a XIX. század végén létrejött a németországi Würzburgban az első patika tisztaságú üzem, ahol kezdetben az egészséges táplálkozást támogató élelmiszereket állítottak elő. Ez nagyon forradalminak számított abban az időben. Később gyógynövényes fürdősókat, krémeket, olajokat is elkezdtek gyártani, ma pedig már étrend-kiegészítőket és gyógyteákat is készítenek.

 

Mi van benne?

Már a csomagoláson is szembetűnik „Naturkompetenz” ás a „Vegan” felirat, amelyet zöld levél ikon mellett találunk. Ez a beszédes jelzés elmondja nekünk, hogy ez a fürdősó csak természetes összetevőket tartalmaz és menetes mindenféle állati eredetű komponenstől.

Ami különleges ebben a fürdősóban – és a gyártó is nagy hangsúlyt fektet ennek a hangsúlyozására – hogy egy speciális, nagyon természetes sót, az ún. Saline Luisenhall sókristályokat tartalmaz. Egy kék logó a csomagolás hátulján erre nyújt garanciát. A Kneipp sókristályok a magas természetes termál‐tengerisó tartalmuknak köszönhetően egyedülállóak Európában.

Saline Luisenhall a göttingeni székhelyű gyár neve, ahol a mai napig középkori elv szerint, nyitott serpenyőkben, melegítéssel kristályosítják ki a sóoldatot, melyet 460 mélyről hoznak felszínre, egy több millió éve kiszáradt tenger medréből.

Ezek a sókristályok mentesek kémiai adalékanyagoktól és a környezeti behatásoktól, természetes nyomelemeket tartalmaznak. A sókristályok speciális struktúrája miatt az esszenciális olajok könnyen rátapadnak, amelyek nem csak kellemes, aromadús illatot biztosítanak, hanem gyógyhatást is kifejtenek.

A Kneipp Ízület- és izomlazító fürdősó fő hatóanyaga az árnika illóolaj, amely szép citromsárga színt ad a sókristályoknak, és így a fürdővizednek is. A növény sárga színe jelzi, hogy ez bizony bővelkedik gyulladáscsökkentő hatóanyagokban, a flavonoid vegyületeknek köszönhetően. Az árnika kivonat az egyik leghatékonyabb természetes ízületi fájdalom és ízületi gyulladás csökkentő. Nagyon sok ízületre készült masszázsolajba és gyógynövényes kenőcsbe is beleteszik emiatt.

Az árnika mellett fenyő illóolajat és rozmaring illóolajat is tartalmaz, melyek kiváló vérkeringést fokozó és izomlazító hatásúak. Kissé mentolos illatot adnak a fürdővíznek, így a légutaknak is jót tesznek. Frissítőleg hatnak az izmokra és az agyműködésre is, emellett oldják az izomgörcsöket.

Narancshéjból kivont olaj is található benne, ami leginkább nyugtató és fertőtlenítő hatásáról ismert. Emellett jótékonyan hat a bőrre: feszesíti a bőrt, méregtelenítő hatású, és remek bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik.

A narancsolaj hatását erősíti a napraforgóolaj is, ami bőrbarát hatóanyagainak köszönhetően remek bőrápoló. Irritált és nagyon száraz bőr ápolására is kiváló.

 

Hogyan alkalmazd?

Sokéves tapasztalatom, hogy legtöbben nem tudják, miként kell helyesen alkalmazni az ülőfürdőt. Erre akkor szokott fény derülni, amikor tanácsot kérnek tőlem és aromaterápiás vagy gyógyfürdőt ajánlok az adott problémájukra. Ilyenkor sokan heves tiltakozásba kezdenek feltartott kézzel, sűrű fejingatással nyomatékosítva ellenállásukat, hogy köszi, már próbáltam, de nem jött be, mert a melegvíztől rosszul lettem. Általában néhány kérdés után kiderül, hogy a többségük nem megfelelő módon végezte a fürdőzést, nem is csoda, hogy rosszul lett!

A kérdéseimre adott válaszok alapján a legtöbben úgy készítik el a fürdőt, hogy jó forró vízzel tele engedik a kádat, majd belecsobbanak nyakig. Na ez biztos módszer arra, hogy egy egészséges szervezetű embert is kiüssön! Jön a rosszullét, szédülés, hányinger, vészes esetben még ájulás is lehet a vége! Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az ülőfürdő titka a fokozatosság. Gondolj csak bele, hogy a Balcsin vagy a strandon hogyan mész be a vízbe? Hát úgy, hogy fokozatosan hozzászoktatod magad a víz hőmérsékletéhez! Először bemész bokáig, közben lemosod a karodat, a hasadat, az arcodat, benedvesíted a hajadat, közben lassanként egyre beljebb merészkedsz, majd amikor már viszonylag jól hozzászoktál a víz hőmérsékletéhez, belemerülsz. Igaz, ez a víz a külső hőmérséklethez képest hidegebb, és nyilván eleinte kellemetlen érzés a felhevült tested számára, ezért sem csobbansz bele egyből. Ha megtennéd, könnyen begörcsölnének az izmaid, és megállhatna a szíved. Szokott is lenni jó pár ilyen haláleset nyaranta, sajnos.

A meleg víz azonban kellemesebb, főként, ha a kinti hőmérséklet jóval hűvösebb, ezért bátran belemerülsz azonnal. Pedig a hirtelen hőmérsékletváltozást a szervezet nehezen viseli és nem tud olyan gyorsan alkalmazkodni hozzá, mint amilyen gyorsan kiteszed ennek a hatásnak. A megfelelő fürdővíz 36-38 fokos, a szobahőmérséklet nagyjából 20-25 fok közötti lehet egy téli fűtéses időszakban. Ez 15-20 fok hőkülönbséget jelent testvérek között is.

Mi történik amikor a melegvízbe merülsz? Az izmaid elernyednek, a szövetek kitágulnak. Nem csak a bőrszövet, hanem az ereid is. Ennek köszönhetően lelassul a vérkeringés, csökken a vérnyomás. Az izmaidba, a szerveidbe és az agyadba a lelassult vérkeringés miatt kevesebb oxigén jut, ami gyengeséget, szédülést, akár ájulást is okozhat. A szervezeted elkezd azon munkálkodni, hogy minél hamarabb helyreállítsa ezt a „zavart”, vagyis optimálissá tegye a vérellátást, és ezzel az oxigénnel való ellátást. Hogyan teszi ezt? Hát úgy, hogy a szíved ezerrel elkezd dolgozni, hogy minél több vért pumpáljon a tested minden részébe. Ebből annyit érzel, hogy a szíved kalapál, szinte szétüti a mellkasodat, szaporábbá válik a légzésed, szinte kapkodod a levegőt, mint egy maratonfutáson, és kiver a víz. A tested próbálja leadni a hőt, amit a fürdővíz okoz, persze sikertelenül, mivel közben folyamatosan a forró vízben vagy…

Tehát így semmiképpen ne csináld! Helyesen így végezd:

 1. először is állítsd be a megfelelő vízhőmérsékletet. Úgy tudod vízhőmérő hiányában megállapítani, hogy jó-e a vízhőfok, hogy egy picit melegebbre állítod, mint amit éppen elviselsz. A hideg kád ugyanis valamennyit fog rajta hűteni.
 2. Ezután bedugaszolod a kádat és beleöntöd a fürdősót.
 3. Amikor a kád egyharmadig megtelt vízzel, szépen beleállsz. Kb. boka-lábszár környékén fog érni a víz.
 4. Lemosod a lábaidat, majd beletérdelsz a vízbe. Legalább 1-2 percig így elidőzöl, közben lemosod a karjaidat, lezuhanyozod a hasadat, hátadat.
 5. Majd leülsz. Kb. csípőig vagy derékig ér ekkor a víz. Néhány percig üldögélsz, majd lassan hanyatt fekszel a vízben. A fejed alá, a kád szélére érdemes egy összehajtott törölközőt tenned, így nem fogja nyomni.
 6. Amikor a kádban mellig ér a víz, elzárod a csapot vagy a zuhanyt. Kb. 20-30 percet töltesz ülve a vízben, majd amikor már elegendőnek érzed, esetleg kihűlt annyira a víz, hogy már nem kellemes benne lenni, akkor nem kiugrasz a kádból, hanem először is felülsz, és kihúzod a dugót.
 7. Üldögélsz, amíg legalább a víz fele le nem folyik. Ha fázik a felsőtested, akkor a vízzel locsolgathatod magad, nem cél, hogy megfázz!
 8. Aztán felállsz, bokáig még a meleg vízben vagy, eközben magadra csavarod a törölköződet és vársz, amíg teljesen lefolyik a víz.
 9. Érdemes a fürdőzés előtt bekészítened a fürdőszobába azt a ruhát, amit fel fogsz venni, vagy egy meleg fürdőköntöst. Ha megszáradtál, és hozzászoktál a fürdőszoba hőmérsékletéhez (ami a meleg gőznek köszönhetően nyilván melegebb, mint a lakás többi pontja), akkor felveszed a ruháidat, vagy fürdőköntöst és így mész ki a fürdőszobából.
 10. A gyógyfürdőzést érdemes estére időzíteni. A meleg víz elernyeszti az izmokat, ellazít, lecsökkenti a vérnyomást, ezért utána jól esik a pihentető alvás. Alvás közben a fürdősóból vagy illóolajokból felszívódott hatóanyagok jobban ki tudják fejteni a hatásukat. Alvás közben a legtöbb funkció kikapcsolódik, a szervezet nagyobb energiákat tud fordítani a regenerálódásra és az öngyógyításra.

Ha így csinálod, biztosan nem lesz baj. Néhány kivétel azonban van, amikor nem javasolt a meleg fürdő:

 • szívbetegeknek (a fentebb leírtakat alapul véve, a meleg víz nagyon megterheli a szívet)
 • lázas állapotban – a tested a normálisnál melegebb ilyenkor, tovább melegíteni egy forró fürdővel tilos!
 • Ízületi vagy más jellegű gyulladásnál – a melegtől a gyulladás belobbol, a tüneteid súlyosbodni fognak. Onnan tudod, hogy az ízületed gyulladásban van amellett, hogy fáj, hogy forró, duzzadt és piros. Leggyakrabban térd, ujjak, váll esetében lép fel. Bőrgyulladásnál szintén a duzzanat és bőrpír jelzi a gyulladást.

Mit tapasztaltam a használata közben?

Nagyon kellemes, mentolos illat töltötte meg a fürdőszobát. A fürdősó könnyen és gyorsan feloldódott, citromsárgára színezve a vizet. Alapvetően a csípőm, a derekam és a bal térdem fájt már két napja (ja, az a fránya ülő életmód!), ezért döntöttem úgy, hogy elmerülök egy árnikás fürdőben. Amikor elfeküdtem a vízben, éreztem, hogy az izmaim fokozatosan kiengednek, néhány perc múlva abszolút elernyedt állapotba kerültem. A csípőm környékén a feszülés oldódni kezdett, ezzel fokozatosan csökkent a deréktáji fájdalom is.

A vízből kiszállva az ember nehezen mozog, mivel az izmok teljesen ellazult állapotban vannak. Nagy óvatosságot igényel ilyenkor a fürdőkádból való kilépés, és utána csak semmi hirtelen mozdulat! Ahogy a meleg vízből kiemelkedtem, újra éreztem a gravitáció súlyát a derekamon és a csípőmön, és ismét fájni kezdett ez a terület, bár nem olyan intenzitással, mint korábban. Felvettem a pizsamámat és takaró alá bújva ledőltem a tévé elé, regenerálódni. Egy óra múlva már szinte alig éreztem fájdalmat és a merevség is megszűnt a csípőm és a derekam környékén. A bal térdemnél szinte teljesen megszűnt a fájdalom. Aztán elvonultam aludni és reggelre, mintha kicseréltek volna!

Ár-érték arány

Általában a fürdősók nem számítanak drágának, hátha még a gyógyhatásukat is hozzávesszük, akkor igazán érdemes áldozni rájuk az egészségünk oltárán! A Kneipp fürdőkristály kétféle kiszerelésben is kapható: a 60 g-os 400-500 Ft között mozog, egy fürdőzésre elegendő. Én általában ezt részesítem előnyben, mert nem kell méricskélni, és biztosan a megfelelő mennyiség kerül a fürdővízbe.

Az 500 g-os kiszerelésű akár 8-10 alkalomra is elegendő. Árban 1500-1600 Ft körül tudod megvásárolni. A matek azt mutatja, hogy ez a gazdaságosabb. Ha gyakran használod, mindenképpen ez éri meg jobban.

Szóval összességében nem mondható drágának a Kneipp fürdősó, viszont gyógyhatása mellett rendkívül jó minőségű, megbízható termék, kemikáliák nélkül. Mindenképpen megéri az árát.

Előnyök

 • Különleges, egyedi Saline Luisenhall termál-tengeri sókristályokat tartalmaz
 • természetes összetevőkből, kemikália nélkül, valódi illóolajokkal
 • A Kneipp nagy múlttal rendelkező, elismert és megbízható márka
 • hatékonyan enyhítette a derék, csípő és térdfájásomat már egy alkalom után
 • nagyon jó ár-érték aránnyal rendelkezik: hatékony, természetes, megfizethető

Hátrányok

 • nem tudok ilyet mondani

Szívből ajánlom neked a Kneipp Árnika Ízület- és izomlazító fürdősót, ha ízületi- vagy izomproblémákkal szoktál küzdeni. Nekem bevált, nagyon szeretem és rendszeresen használom is.

Szöllősi Adrienn

Tipp: Kneipp Árnika Ízület- és izomlazító fürdősó online rendelés itt!

2020-09-18T13:21:25+00:00 szeptember 18th, 2020|Categories: Fürdősók|0 Comments

Leave A Comment