Motto sárga Reumatapasz – termékteszt

Sosem hittem volna, hogy 40 felett egyre többször fáj valamije az embernek. De mióta betöltöttem a nagyedik X-et, sajnos tapasztalatom ezt a jelenséget. Amellett, hogy olykor a fájdalom elviselése is komoly próbatétel, eléggé vissza tudja vetni az embert a napi tevékenységében. Ráadásul a regenerálódás is lassabban megy, már nem úgy van, mint húszévesen, amikor egy-két nap alatt helyreállt a „rend”. Muszáj tehát, valami segítséget igénybe venni, ha nem akar napokig kínlódni az ember. Mivel nem vagyok a gyógyszerek híve, általában külsőleg alkalmazható, lehetőleg természetes megoldásokhoz folyamodok, úgy mint masszázsolajok, fürdősók, illóolajok, tapaszok. Nemrégiben volt alkalmam kipróbálni a Motto sárga Reumatapaszt, mellyel kapcsolatos tapasztalataimat szeretném veletek is megosztani.

Mire használtam?

A karácsonyi szabim alatt történt, hogy elutaztunk néhány napra. Az ilyen elutazások legnagyobb veszélye, hogy nem tudod, milyen lesz a szállásodon  a fekvőhelyed. Márpedig bizton állíthatom, hogy ha nem kényelmes az ágyad, nem csak hogy nem tudsz megfelelően pihenni a kiruccanásotok alatt, de előbb-utóbb a hátad valamelyik része is kárát látja. Na, velem pont ezt történt. Az ágyunk rendkívül kemény volt és derék magasságában még egy léc is futott, ami háton fekve a derekamat, oldalt fekve a csípőmet nyomta elég rendesen. Két nap alatt úgy hazavágta a derekamat, hogy kb. egy hónap kellett a helyreállításhoz.

Igazából nem tudtam volna konkrétan rámutatni egy pontra, ami fájt. Valahogy a derekam teljes szélességében keresztbe, le a csípőmön át az ülőidegemig… Önmagában nem fájt, csak bizonyos mozdulatokra. De akkor nagyon. Az izmaim szinte egy tömbbé váltak. Annyira görcsben álltak, hogy nem tudtam lehajolni rendesen és még a szokásos reggeli jógázással sem voltam képes kinyújtani. Ugyanis minden reggel 15 perces jógával kezdem a napomat. De ez most kevésnek bizonyult, főleg azért, mert a gyakorlatokat nem is tudtam megcsinálni rendesen a derekam miatt. Bevetettem hát a jól bevált Kneipp ízületi fürdősót, amit imádok, mert rendkívül jó lazító hatással rendelkezik. Emellett napi szinten használtam a 111 Gyógynövényolajat, amellyel esténként jól átmasszíroztam az érintett területet. Ezek valamennyire enyhülést hoztak, de a napi 6-8 óra ülés a számítógép előtt visszavetette az állapotomat és megnehezítette a javulási folyamatot. Kellett napközbenre is valami, ami megakadályozza az izmok befeszülését és esetleg fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. Erre legjobb megoldás egy tapasz, amit egész nap viselhetsz, és ami olyan anyagokkal van bevonva, amelyek folyamatosan fejtik ki hatásukat, méghozzá célzottan, a fájdalom helyén. Akkor hát induljon a tapasz beszerzési projekt, irány a kedvenc bioboltom!

Már sokféle fájdalomcsillapító tapaszt kipróbáltam, ezért tapasztalatból mondom, hogy a legtöbbel azért akadnak gondok.

Például nem túl tartósak. Nem bírják a vizet, ezért lehetőleg ne nagyon izzadjál alatta, különben hamar felválik. Zuhanyzásról meg ne is álmodj, legalábbis a tapasszal együtt…

Mozogni se nagyon mozogj, amíg rajtad van, mert a tapasz nem igazán mozdul veled. Helyette elengedi a bőrödet, elcsúszik, felgyűrődik…

Hatóanyagként általában valamilyen illóolajat tartalmaznak, amelyek intenzív illatot árasztanak, pl. kámfor, borsmenta, rozmaring olaj. Tehát, napközben csak akkor bátorkodj viselni, ha nem bánod, hogy a 14-es villamos teljes utazóközönsége kiszagolhatja, hogy valami nem stimmel veled…

Némelyik tapasz hatóanyaga egyébként annyira tömény, hogy bőrirritációt is okoz. És ha nem a hatóanyaga, akkor a ragasztófelülete teszi ugyanezt. Emiatt előfordulhat, hogy a tapasz alatt erős viszketést érzel, és semmi másra nem tudsz gondolni, minthogy megszabadulj tőle minél hamarabb. Majd utána három napig kezeled körömvirág kenőccsel a területet, mire a vörösség visszahúzódik.

Amelyik tapasz nem válik fel, annak a levétele meg legalább olyan, mintha gyantáznál. Külön művészet leáztatni, hogy ne kapj sikítófrászt, amikor letéped magadról.

Szóval nem egyszerű ez a tapasz téma sem, és a legnagyobb baj, hogy mindez csak akkor derül ki, amikor használatba veszed. Lutri: vagy bejön, vagy nem.

Nos, ezekkel a kilátásokkal kezdtem neki a tapasz vásárlási projektnek kedvenc bioboltomban. A választékot mustrálva latolgattam a lehetőségeket, amikor felfedeztem a megszokott márkák között egy újdonságot: a MOTTO tapaszokat. Első gondolatom az volt, hogy mennyire béna neve van már!. Mi az, hogy MOTTO? E név hallattán mindenre asszociálsz, csak egy fájdalomcsillapító tapaszra nem. Azóta egyébként utána olvastam a márkának, remélve, hogy a névválasztásra is magyarázatot találok. Bár a gyártó honlapján nincs egyértelműen leírva, hogy pontosan hogyan is alakult ki ez a márkanév, a leírtak alapján azonban élnék a gyanúperrel, hogy a feltaláló nevéből adódott ez a (szerintem kissé szerencsétlen) névválasztás. A feltalálót ugyanis Mallász Ottónak hívják. Gondolom a vezetéknevének első betűje, kombinálva a keresztnevével, adja ki a márkanevet.

A feltaláló nevéből már kitalálhattad, hogy ez bizony egy magyar termék. Igen: magyar találmány, magyar szabadalom és Magyarországon gyártják. Nekem újdonság, mert most találkoztam vele először, de a gyártó honlapjáról kiderült, hogy már kb. 30 éve vannak a piacon. A feltaláló elektromérnök volt és ennek a tapasznak az ötlete a 80-as években pattant ki a fejéből.

Miben különleges a Motto reumatapasz?

Motto sárga reumatapasz

Pontosabban: miben is különbözik megannyi hasonló célú tapasztól?

Egyrészt magyar, ezért közelebb áll a szívünkhöz. Ráadásul több nemzetközi díjat nyert, erre méltán büszkék lehetünk.

Másrészt nem tartalmaz sem gyógyszert, sem illóolajat, így anélkül gyógyulhatunk, hogy bármi irritativ anyag kerülne a bőrünkre, és azon keresztül a véráramunkba. De hanem tartalmaz semmilyen hatóanyagot, akkor vajon mitől lesz ez jó nekünk?

A MOTTO tapasz különlegessége maga a működési mechanizmusa. A feltalálója, mint ahogy azt feljebb már írtam, elektromérnök volt, így nincs mit csodálkozni azon, hogy egy mikroelektromos működésű fájdalomcsillapító és izomgörcsoldó tapaszt alkotott.

Felismerte ugyanis, hogy a fájdalmak nagy része izomgörcs eredetű. A tartósan görcsbe rándult, beteg izmokban tejsav halmozódik fel és csökken a vérkeringés. Ha egyenáramot bocsátunk át ezeken a szöveteken, akkor az izmok ellazulnak, megszűnik a görcs, megindul a vérkeringés, amely elszállítja a felhalmozódott tejsavat, s ezzel megszűnik a fájdalom. De hogyan lehetne egyenáramot vezetni az izmokba?

Mallász Ottó azt találta ki, hogy egy bőrre rögzíthető hordozóra, (vagyis magára a tapaszra), egyfajta ásványi anyagot szór, amely a bőrön keletkező veríték hatására gyenge egyenáramot létesít. Ez az egyenáram veszélytelen. Annyira gyenge, hogy nem zavarja meg a körülöttünk lévő elektromos készülékeket, sőt még pacemaker esetén is biztonságosan használható. Viszont ez a gyenge egyenáram is elegendő ahhoz, hogy a szövetekbe jutva az izmokat ellazítsa, ezzel csökkentse vagy teljesen megszüntesse a fájdalmat.

De vajon beválik ez a gyakorlatban? Lássuk a tapasztalataimat!

 

Mit tapasztaltam A MOTTO Reumatapasz használata közben?

A használati utasítása nagyon egyértelmű, ami nagyon megkönnyíti a dolgunkat. Egy fotón jelöli, hogy milyen probléma esetén hova és hogyan kell felhelyezni a tapaszt.

Motto reumatapasz használat közbenEgy csomagban kettő darab 5×15 cm-es tapasz található, ami elsőre nem tűnik túl soknak. Én konkrétan aggódtam, hogy ez elég lesz-e, és már bántam, hogy nem vettem legalább három csomaggal. A leírás szerint azonban nem kell az egész tapaszt egyszerre felhasználni, hanem kisebb darabokra kell vágni. Ugyanis nem a teljes izomfelületre kell rátenni, csak annak egy pontjára. Legcélszerűbb a fájdalom kiindulópontját megkeresni, pl. nyakfájás esetén azt a csigolyát, ahonnan ered a probléma. A kivágott kis darabkát oda kell felragasztani.

A tapaszok testszínűek, ezért ha olyan helyre kell feltenned, amit nem takar ruha, akkor sem szembetűnő. Gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy sebtapasz.

Nincs illata, tehát a 14-es villamos utazóközönsége semmit sem fog sejteni abból, hogy éppen egy fájdalomcsillapító tapaszt viselsz magadon.

Ha jobban szemügyre veszed, akkor a ragasztós felületén apró, pici fekete pontokat lehet látni. Gondolom, ezek lehetnek az ásványok, amelyek majd reakcióba lépnek a verítékkel és „termelik” az egyenáramot.

Fizika órán szerzett tapasztalataimból merítve, tartottam tőle, hogy ez az „áram képzés” érezhető lesz. Biztos ti is kísérleteztetek a suliban gyenge áram előállításával, ami megcsípte a kezeteket. Gondoltam, hogy ez is majd picit csípni vagy szúrni fog. De szerencsére nem így volt, semmit sem lehet érezni belőle. Abszolút fájdalommentes a használata.

A leírás szerint akár 10 napig is működőképes, amit felragasztottál. Ha ez igaz, akkor ez elég gazdaságos, mert nem kell naponta cserélned. Ez egyben azt is jelenti, hogy bírja a vizet, tehát bátran zuhanyozhatsz vele, nem fog leválni. Ezt igazolhatom, bár én csak 5 napig viseltem folyamatosan, de ezalatt nem csak a zuhanyozást, de a fürdést is kibírta. Egy milliméternyi sem vált fel belőle, ami beleragadhatott volna a ruhámba… A törölközéssel azonban csak óvatosan, mert az átázott tapasz az erős dörzsölés hatására elmozdulhat, vagy leeshet. Amúgy is célszerű zuhanyozás után megvárni, míg teljesen megszárad, és utána felöltözködni. Szerintem a vizes tapasz alatt könnyen bepálik a bőr. A leírás sehol nem tér ki rá, hogy milyen ennek a tapasznak a szellőzése. A szövése elég sűrűnek tűnik és nincsenek rajta légáteresztő nyílások sem, mint a sebtapaszokon. Szóval azért ezt a 10 napos viselést gondoljuk meg…

Mozogni bátran lehet vele, ahogy csak kedvet tartja. Nem mozdul el, nem is érzed, hogy rajtad van. Fantasztikus! Nyugodtan sportolhatsz vele.

Háromfelé vágtam az egyik tapaszt és felhelyeztem egy darabkát a keresztcsontom közepére, a másikat a bal csípőcsontomra, a harmadikat pedig a bal fenekem közepére (ide fut le az ülőideg és ezen a ponton jelentkezett nyomásra a fájdalom). Már egy órán belül éreztem a hatását. Könnyebbé vált a mozgás és a fájdalom sem volt olyan éles bizonyos mozdulatoknál. Néhány nap múlva az ülőidegemben a fájdalom teljesen megszűnt és a csípőm tájékán is enyhült. A derekam viszont nagyon nehezen engedett fel. Ott 3 hétig kellett alkalmaznom, amit úgy csináltam, hogy 5 napig folyamatosan fent volt a tapasz, majd tartottam három nap szünetet és újabb 5 napra felragasztottam egy darabot.

Reggelente a jógázásnál igyekeztem óvatosan nyújtani. Két hét elteltével újra elértem a lábujjaimat! Sose örültem még ennyire ennek a ténynek. Furcsa, hogy néhány héttel azelőtt még abszolút természetes volt, hogy földig hajolok. Ha most 70 éves lennék, azt érezhettem volna, hogy visszakaptam a fiatalságomat. Így viszont megláttam a jövőt: nagyjából arra lehet számítani 30 év múlva, hogy összeteszed a két kezed, ha leérsz a térded alá. Borzasztó! Ennek valahogy elejét kell venni. Javaslom, mozogjatok minél többet, amíg fiatalok vagytok, hogy idősebb korotokban se jelentsen gondot a cipőtök bekötése. Higgyétek el, én most megtapasztaltam, milyen, ha még a zoknidat is alig tudod felhúzni. Elkeserítő…, és amikor a párom, látva a zoknival való kínlódásomat, kedvesen megkérdezte, hogy segítsen-e, hát nagyon kiszolgáltatottnak éreztem magam. Nem akarom ezt az érzést újra átélni, szóval elhatároztam, hogy több sportolást fogok bevezetni a mindennapjaimba és kevesebbet fogok a gép előtt ülni. Ti is tegyetek így!

Visszatérve a tapaszra. Nekem nem okozott semmilyen irritációt, de a leírás szerint a ragasztó anyaga kaucsukot tartalmaz, ami okozhat bőrpírt, esetleg allergiás reakciót, ha arra érzékeny valaki. Ha ilyesmit tapasztalsz, akkor feltétlenül hagyd abba a használatát. Az irritált területet kezeld körömvirág kenőccsel.

A tapasz levétele elég macerás. Úgy hozzád tapad, hogy az az érzésed, a bőröddel együtt fog lejönni. Fájdalmas, ha megpróbálod lerántani. Én így tettem, ezért mondom. Legközelebb okosabb voltam és zuhanyozás után szedtem le. Így egy kicsit könnyebben lejött és nem okozott olyan nagy fájdalmat, bár még így sem volt kellemes.

Egyébként mióta felfedeztem a Motto tapaszt, azóta mindig tartok otthon. Kipróbáltam fejfájásra is. Kitapasztaltam, hogy legtöbbször a vállizmaim bekeményedésétől kezd el fájni a fejem. Ilyenkor a nyagcsigolyámnál megkeresem azt a pontot, ahonnan a fájdalom indul, felhelyezek oda egy darabka tapaszt és egy-két órán belül a tarkómban megszűnik a fájdalom. A vállamnak kell mondjuk 3 nap, mire kilazul és tornáztatni is kell hozzá, de azért remek, hogy nem kell fájdalomcsillapító gyógyszert bevennem.

A Motto tapasznak háromféle változata létezik. A sárga reumatapaszon kívül létezik még kék tapasz, aminek csak a csomagolása kék, egyébként maga a tapasz szintén testszínű. Ezt akkut fájdalmakra ajánlják. Igazából nem hinném, hogy nagyon különbözne a reumatapasztól, de a leírás szerint ez gyorsabb hatású. Fejfájásra és izomfájdalmakra ajánlják.

Aztán van még belőle zöld, sportolóknak. Ennek viszont már nem csak a csomagolása színes, hanem maga a tapasz is. Szerintem egyébként bármelyik alkalmazható sportoláshoz, mert mindegyik enyhíti az izomfájdalmat és bírja a vizet. Tehát akár úszáshoz vagy más vízi sportokhoz is nyugodtan használható. Nem ázik le, nem mozdul el és a hatását sportolás közben is kifejti.

Előnyök

 • nem tartalmaz gyógyszert, sem illóolajokat
 • gyorsan hat
 • nem mozdul el, még intenzív mozgás közben sem
 • abszolút vízálló, ezért fürödhetsz vele és vízi sportokhoz is alkalmas
 • gazdaságos
 • könnyű használni, amiben a nagyon szemléletes és egyértelmű használati utasítás is segít
 • a használata nem befolyásolja az autóvezetést vagy bármilyen gép kezelését
 • nem befolyásolja a különböző gyógyszerek hatását, így ha esetleg bármire gyógyszert szedsz, akkor is használhatod
 • testszínű, ezért látható helyen sem feltűnő
 • több nemzetközi díjat nyert magyar találmány

Hátrányok

 • nehéz leszedni a bőrről, érdemes előtte egy kicsit feláztatni, de még így sem fájdalommentes az eltávolítása
 • a ragasztó anyaga kaucsukot tartalmaz, ami az arra érzékenyeknél bőrirritációt okozhat
 • nem egyértelmű a tapasz szellőzése, a több napig tartó viselést érdemes átgondolni, mert a tapasz alatt bepállhat a bőr, ami bőrgombához, ekcémához vagy kiütésekhez vezethet.

Összességében szívesen ajánlom ezt a reumatapaszt, mert hatásos fájdalomcsillapító vegyszerek és gyógyszerek nélkül. Próbáld ki Te is!

Szöllősi Adrienn

Tipp: Motto fájdalomcsillapító tapaszok online rendelése itt

2019-02-08T11:46:21+00:00 február 8th, 2019|Categories: Egyéb|0 Comments

Leave A Comment