Maca por meglepő hatása

A Maca port 2013-ban használtam először, így nyugodtan elmondhatom, hogy elég régóta fennálló tapasztalatom van ezzel kapcsolatban. Akkoriban ez még újdonság volt, de hamar népszerű lett. Olyannyira, hogy néhány hónapon belül hiánycikké vált, és amit kapni lehetett, ahhoz meglehetősen borsos áron lehetett hozzájutni. Szerencsére egy éven belül normalizálódott a helyzet, így egyre több gyártó hozta be az étrend-kiegészítő piacra és az ára is normalizálódott.

Milyen problémára kezdtem el használni a Maca port?

Először, mint újdonsággal kezdtem el foglalkozni, lévén hogy étrend-kiegészítő webáruházat üzemeltetek, ezért lépést kell tartanom a piac újdonságaival. Ezért lázas kutatómunkába kezdtem, hogy megismerjem a Maca port és hatásait. Rengeteg tanulmányt olvastam róla. Többek között, hogy ez az inkák csodaszere, egy zöldségnövény, amelynek legfőbb tulajdonsága, hogy kedvező hatással van a hormonrendszerre, anélkül, hogy drasztikusan belenyúlna a hormonok működésébe. Ennek köszönhetően jótékony az impotenciával küzdőknek, eredményes a klimax tüneteinek enyhítésében, menstruációs problémákra is használható, javítja a pajzsmirigy működését és fokozza a szexuális kedvet. Emellett egy igazi vitamin bomba, így remek immunerősítő. Javítja az erőnlétet és az állóképességet, fokozza a szellemi teljesítményt.

Akkor már közel 6 éve volt annak, hogy abbahagytam a fogamzásgátló tabletta szedését. Onnantól kezdve pedig, hogy abbahagytam, megváltozott a menstruációm. Addig soha nem tapasztalt jelenségként a menzeszem előtt néhány nappal pecsételő vérzés jelentkezett. A nőgyógyászom viszont azt mondta, hogy ez „normális”, van akinek így működik. Ha nincs egyéb panaszom, akkor nem kell vele foglalkozni. De azért lelkiismeretesen megvizsgált. Közölte, hogy nincs szervi bajom, minden szép és normális. Tehát ne foglalkozzak vele. De engem nem hagyott nyugodni a dolog, így minden rákszűrés alkalmával újra és újra előhozakodtam a kérdéssel. Ő mindig elmondta ugyanazt, amit legelőször, de mindig alaposan megvizsgált és persze mindig ugyanarra a következtetésre jutott: nincs semmi bajom, ne aggódjak. Egyik alkalommal azonban mondta, hogy próbáljunk ki valamit. Felírt egy sárgatest hormont tartalmazó tablettát, meg egy másikat, amire már nem emlékszem mi volt, és ezt kellett szednem három hónapon keresztül a ciklusom meghatározott napjain. Úgy tűnt, hogy hatásos, mert a második hónapban már nem jelentkezett a pecsételés, mindaddig, amíg ezt a kétfajta pirulát szedtem. De a három hónapos kúra után újra előjött a pecsételés.

Amikor a Maca porról olvastam, hogy ez kedvezően befolyásolja a hormonrendszert és segíthet menstruációs problémákon is, rögtön ki akartam próbálni. Biztos voltam benne, hogy ez lesz a megoldás számomra. Így aztán vettem egy kisebb kiszerelésűt és kipróbáltam.

Melyik Maca port választottam?

Őszintén szólva, a választásnál az vezérelt, hogy minél kisebb kiszerelésű és minél olcsóbb legyen, tekintve, hogy nem tudtam, beválik-e. Ezért esett a választásom az Organiqa Maca porral, ami 125 grammos kiszerelésben is kapható volt. Az akkor elérhető termékek között ez volt a legkisebb kiszerelésű, és a legkedvezőbb árú is. Szóval vettem egy zacskóval és alig vártam, hogy elkezdhessem a kúrát.

Hogyan alkalmaztam?

Maca porAz ajánlás szerint napi 1-3 teáskanálnyit kell belőle szedni, gyümölcslébe, turmixba vagy müzlibe téve. Na én sosem szedek annyit, amennyit maximum előírnak. Főleg, amíg nem ismerem a hatását. Általában kisebb mennyiséggel kezdek. Így aztán napi egy teáskanálnyit szedtem belőle, de azt úgy jól megpúpozva. Mivel nem szeretem magammal hurcolni az ilyesmiket a munkahelyemre, meg meló közben amúgy is kimegy a fejemből, hogy be kéne venni, ezért általában úgy időzítem az étrend-kiegészítők szedését, hogy otthon legyek. Tehát munkába indulás előtt reggel, vagy munkából haza térve este. A Maca port reggel szedtem, éhgyomorra. Kicsit aggódtam is, mert olvastam róla, hogy éhgyomorra szedve émelygést okozhat. Szerencsére nekem nem volt vele ilyen tapasztalatom, ezért maradtam később is a reggeli bevételnél.

Az Organiqa Maca pornak visszazárható aromatartó csomagolása van, ami nagyon praktikus. Emellett védi a port a nedvességtől, így a termék kiváló minőségű maradt a felbontást követően még hetek múlva is.

Maca por vízben oldvaA por maga drapp színű és olyan finomra van őrölve, akár a liszt. Arra már nem emlékszem, hogy akkoriban mit gondoltam a szagáról, de mióta díszhalakat tartunk, állítom, hogy leginkább a szárított haleledelre hajaz… De ez ne szegje kedved, egyáltalán nem büdös vagy ilyesmi. Olyan szárított zöldség szaga van, jó értelemben véve.

Simán hideg csapvízbe tettem bele, egy púpozott teáskanálnyit 2 dl vízhez. A hideg vízben elég nehéz elkeverni amúgy, egy része összecsomósodik a víz tetején, amit szét kell nyomkodni a kanállal. De megy az gyorsan! A por szépen elkeveredik, de persze nem oldódik fel, nem olyan, mint a cukor vagy a só. Szemcsés marad, de mivel nagyon finomra van őrölve, ez nem zavaró ivás közben.

Ami az ízét illeti, hát az első élményem igazán megrázó volt. Az volt a taktikám, hogy egy húzásra felhajtom, akkor baj nem érhet. Ivás közben nem is éreztem semmi különösebbet, na de az utóíze…

Kb. mintha íztelen zöldséglevest ettem volna hidegen. Fúúú, de borzasztó volt! Egy pillanatig azt hittem, visszajön. De szerencsére nem így lett. Nagyjából ez az élmény kísérte az első négy poharat, de az ötödik napra megszoktam és utána már nem okozott semmi problémát. Akiknek ajánlottam egyébként a környezetemben, mind ugyanezt mondták róla. A barátnőimet előre fel is készítettem erre, ezért ők úgy itták meg az első adagokat, hogy ivás közben befogták az orrukat. Máig nem értem, hogy hogy lehet így inni, de ők állították, hogy bevált a módszerük.

A 125 grammos zacskó nagyjából két hónapig tartott ki, napi egyszeri adagolással. Az első kúrám úgy félévig tartott, tehát három zacskóval fogyasztottam el a kúra alatt. Három hónap múlva újabb kúrába kezdtem. Azt olvastam egyébként, hogy bármeddig szedhető, és mivel semmi olyat nem tapasztaltam, ami ezt cáfolná, ezért a következő kúrámat is 6 hónapig folytattam.

Maca por vízben elkeverve

Mit tapasztaltam a Maca porral kapcsolatban?

Gondolom, most mindannyian arra vagytok leginkább kíváncsiak, hogy az alap problémámat, amire elkezdtem szedni, megoldotta-e. Sajnos azt kell, mondjam, hogy nem. Tehát a pecsételő vérzésem maradt, viszont nagyon sok más jótékony hatását megtapasztaltam.

Például észrevettem, hogy sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb vagyok a kúra alatt. Főként a menstruáció előtti feszült napok lettek elviselhetőbbek. Kevésbé voltam feszült és robbanékony. A menstruációm első napján a görcsök sem jelentkeztek, vagy csak nagyon enyhén.

Energikusabbá váltam, könnyebben vettem a munkahelyi kihívásokat és az ezzel összefüggő fizikai és szellemi terhelést.

Az első hónapban a libidóm is az egekben volt, amit a párom rendkívül nagy örömmel fogadott, bár e téren egyébként sem volt addig gondunk. De a kúra elején, hát…hm. Később ez normalizálódott, tehát mondhatom, ha e téren gondod van, várhatóan gyors segítséget nyújthat a Maca por, de nem marad így örökké. El se tudom képzelni egyébként, hogy ha az előírt három teáskanálnyit szedtem volna belőle, akkor hová szállt volna a libidóm. J

Amitől a legtöbben tartunk egy-egy új szer kipróbálásakor, hogy okoz-e hasmenést. Én is mindig aggodalmaskodok ezen, ezért ha új dolgot próbálok ki, mindig úgy időzítem, hogy szabadságon legyek, vagy hétvégén kezdem el szedni. Szerencsére a Maca pornak nem okozott hasmenést, sem székrekedést, nem kellett többet pisilnem sem, tehát nem vízhajtó tulajdonságú.

Azonban volt egy meglepő hatása, amire nem is számítottam, mert egyetlen leírásban sem olvastam erről a Maca porral kapcsolatban.

Maca por meglepő hatása

Nagyjából úgy két hónapja szedtem a Maca port, amikor elérkezett az augusztusi nagy allergia szezon. Engem már 15 éves korom óta kezeltek pollen allergiával, és a legnagyobb kihívást számomra mindig az augusztus-szeptemberi hónapok jelentették, amikor virágzik a parlagfű. Ezekben a hónapokban bármilyen és bármennyi gyógyszerrel is tömtek, sosem voltam tünetmentes, legfeljebb enyhébben jelentkezett a szemviszketés, orrfolyás és a tüsszögés.

Azonban 2013 augusztusa más volt. Nem voltak tüneteim. Semmilyen. Hosszas töprengés után az jutott eszembe, hogy hátha a Maca por hatásának köszönhető ez. Kísérlet képpen abbahagytam az allergiás gyógyszereim szedését. Gondoltam, hogy na, majd jól kiszúrok magammal, és két napon belül kis sem látok az allergiából. De ha nagy a vész, legfeljebb újra elkezdem szedni a piruláimat. Eltelt egy hét, két hét, majd a harmadik. Se gyógyszer, se tünet, csak a Maca por kúra.

A munkahelyemen lelkesen elmeséltem a kolléganőimnek ezt a tapasztalatomat. Erre Maca por-láz tört ki köztük, és mindenki, aki allergiával küzdött, kérte, hogy hozzak neki. Vittem is. Úgy emlékszem hatan próbálták ki, és mindenki arról számolt be nekem, hogy néhány héten belül szinte teljesen tünetmentesek lettek. A legtöbben elhagyták az allergiagyógyszerüket is, amíg a Maca port szedték. Nagyon örültek, hogy végre nem kellett kínlódniuk a pollenek miatt.

Összefoglalva: bár az az alapproblémámat nem oldotta meg, én nagyon elégedett vagyok a Maca porral és szívesen ajánlom mindenkinek. Akár általános immunerősítésre, akár stresszoldóként.

Hát ez az én történetem a Maca porral. Ha neked is van tapasztalatod, bátran oszd meg velem és az olvasóimmal!

Szöllősi Adrienn

Tipp: Organiqa Maca por online vásárlás itt

2018-07-27T12:56:45+00:00 február 4th, 2018|Categories: Étrend-kiegészítők|5 hozzászólás

5 hozzászólás

 1. Varcog Barnabás 2020-06-13 at 15:13 - Reply

  Megkezdtem szedni a Maca port. Én tejbe keverem,kicsit olyan,mint a tejes kávé,kellemes. 100 keverésütem,és kevés pohár falához történő nyomkodás után teljesen feloldódik!

 2. Varga Szabina 2020-09-16 at 18:53 - Reply

  Szia. Engem az erdekelne hogy fogamtasgatlo szedese melett lehet e inni ezt a port? (Ösztrogènmenteset szedek ). Koszi

  • Szöllősi Adrienn 2020-09-18 at 13:04 - Reply

   Kedves Szabina!

   Mivel a maca por hormonszabályozó hatású, fennáll a veszélye, hogy kedvezőtlenül befolyásolja, azaz gyengíti a fogamzásgátló gyógyszer hatását. Tartós fogyasztását én magam nem javasolnám fogamzásgátló tabletta szedésével egyidejűleg. De ha esetleg egyszer majd családot szeretnél és abbahagyod a gyógyszert, gondolj majd a maca por használatára, mivel ez segíthet helyreállítani a gyógyszer elhagyását követően fellépő menstruációs zavart, beállítja a ciklusodat és segíti a fogamzást. Üdv: Adrienn

 3. Csősz Róbert 2021-01-10 at 07:53 - Reply

  Nos, én 25 g/nap fogyasztom és elképesztő hatása van. Csak ajánlani tudom mindenkinek! 1. A libidóm az egekben. 2. Egy bizonyos fehérje shake-hez keverve, 3 dl tejjel kivált egy gazdagabb reggelit, nem hízlal! 3. Egész nap jó kedvem van (mielőtt elkezdtem fogyasztani, kissé depresszív voltam!!!)! 4. Sokkal több energiára teszek szert! 5. Javult az étvágyam! De igazából ezek csak a legszembetűnőbb változások. Tudnám még sorolni.

 4. Bambi 2022-06-29 at 12:02 - Reply

  Nekem nagy kedvencem a maca por! Szerintem kifejezetten finom! Nem is értettem, miként lehet, hogy ennyire másként tapasztaltad.. ?☺️
  Én jóval többet eszem, mint a max adag.. ezért sajnos sűrűn fogy. A kis csomag kevesebb, mint egy hétre elég.. ? bárcsak ingyen lenne!
  Adaptogének közül az ashwagandha íze már neccesebb, de tűrhető.. mondjuk macával keverve vagy banánpéphez szórva. Az amla viszont igazán elviselhetetlen! ?

Leave A Comment