Herbow Hercegnő Mosóparfüm teszt

Megvallom, ez a termék személyes kedvencem. Nem csak azért mert nagyon finom illata van, és mert hosszú időn át illatosak tőle a ruhák és ruhásszekrény is, hanem azért is, mert Nyíregyházán gyártják. Gyerekkorom jelentős részét Nyíregyházán töltöttem, ezért minden, ami köthető ehhez a szabolcsi nagyvároshoz, az közel áll a szívemhez.

Találkozásom a Herbow mosópafrümmel

Mivel érzékeny a bőröm és mert a természetes tisztítószerek híve vagyok, régóta próbálgattam a különféle bio és natúr mosószereket és öblítőket. A mosószerekből szinte mindegyik bevált, amit csak használtam, de az öblítőszerekkel sajnos gondban voltam. Eleinte kifejezetten textilöblítőkkel próbálkoztam, így például az Almawin Verbéna illatú öblítővel, Sodasan bio öblítőszerrel, és még jó néhány más is megfordult a háztartásomban. Önmagában mindegyiknek finom illata volt, bár nem igazán intenzív. Sajnos ez a mosást követően is megmutatkozott. Amikor kivettem a ruhákat a gépből, még lehetett érezni rajtuk halványan az öblítő illatát, de mire megszáradtak, semmi nem maradt belőlük.

A hagyományos öblítőkből a hosszan tartó illatuk hiányzott, amit a natúr textilöblítőkkel nem tudtam visszahozni. Keresve a lehetséges alternatívákat, végigböngésztem a bioboltban az öblítőszereket. Így akadtam a mosóparfümökre, amiről még akkor nem tudtam, hogy pontosan micsodák. Néhányat megszaglásztam a boltban, és úgy találtam, hogy egészen kellemes, és ami fő, intenzív illatuk van. Otthon utána olvastam, így tudtam meg, hogy a mosóparfümök illóolajokkal készült öblítő koncentrátumok. Nem csupán természetesek és gazdaságosak, hanem átható illattal töltik meg a ruhákat is. Egy életem, egy halálom, én bizony kipróbálok egyet, gondoltam.

A következő alkalommal vettem is egyet, ami a Kata Boltja márkanevet viselte. Nagyon elégedett voltam vele, de néhány hónap múlva eltűnt a kedvenc bioboltom polcairól, így kénytelen voltam váltani. Így akadtam a Herbow mosóparfümre, amit akkor még nem így hívtak, hanem Nr.1 néven futott. Csak azért vettem meg, mert ajándékba adtak hozzá egy mosódió labdát, aminek a kipróbálásával szintén régóta kacérkodtam. Szóval megvettem, gondolván, hogy két legyet ütök egy csapásra. Na ebből az lett, hogy a mosódió labdát azóta sem használtam el, mai napig megvan eredeti csomagolásban. J Viszont az öblítő nagyon bevált, és azóta csak ezt használom. Mindegyik illatváltozat kipróbáltam már, de végül a Hercegnő lett a befutó.

Mit érdemes tudni a Herbow öblítő koncentrátumról?

Magyar termék. Nem tudom, te hogy vagy vele, nekem ez mindig fontos szempont. Ráadásul egy nyíregyházi cég gyártja, emiatt még jobban szeretem. A cég egyik alapítója azért kezdett bele egy abszolút vegyszermentes, mosószer és öblítőszer család kifejlesztésébe, mert Emma nevű kislánya állandóan kiütéses volt. A gyermekorvos javasolta neki, hogy a mosószerit cserélje le mosódióra. Ennek köszönhetően a kislány bőre néhány hét alatt meggyógyult, a kiütések eltűntek és azóta sem jöttek elő. Ezért arra adta a fejét, hogy egy mosódió alapú, környezetbarát mosószercsaládot fejlesszen ki. Három év termékfejlesztést követően kerültek piacra az akkor még No.1 néven ismert természetes mosószerek, majd a mosóparfümök. Azóta a márkanév és a termékek külleme is megváltozott, de a termékek kiváló minősége és környezetbarát mivolta változatlan maradt.

Valamennyi termék vegán, vagyis nem tartalmaz állati eredetű összetevőket és nem tesztelték állatokon sem.

Mi van benne?

Elvileg természetes összetevőkből készült. Fő alkotó elemei katinos és nemionos felületaktív anyagok (ezek zsíroldó növényi tenzidek), valamint növényi illóolajok. Viszont emellett van benne pár olyan dolog is, ami bár nem veszélyes a megadott arányokban használva, de önmagában jelenthet gondot.

Ilyen például a Phenoxyethanol, ami tartósítószerként került bele. Ez az egyik leggyakrabban használt tartósítószer a kozmetikumokban, az online leírások úgy fogalmaznak, hogy „kevéssé irritáló”. Világszerte engedélyezett egyébként a használata, legfeljebb 1%-os koncentrációban. Bár a kozmetikumokba csaknem mindig mesterségesen előállított változata kerül, a Phenoxyethanol a természetben is megtalálható, például a zöld teában.

Aztán van még benne Alpha-isomethyl ionone, ami önmagában egy allergén illatanyag. Parfümökben is alkalmazzák. Csak a meghatározott koncentrációban használva biztonságos. A natúrkozmetikumokban a biztonságos mennyiség kerül, de azért jobb lenne, ha mégsem lenne benne.

Találtam még az INCI-ben Butylphenyl Methylpropional nevű anyagot, ami egy szintetikus illatanyag. A leírások szerint akkor kell feltüntetni a csomagoláson, ha a termékben használt aránya meghaladja a 0,01%-ot. Sajnos ez is egy bőrirritáló, allergén illatanyag.

Furcsa, hogy ezek az összetevők belekerültek a Herbow mosóparfümökbe, hiszen maga a cég küldetése és hitvallása ezzel ellenkezik. Pont azt tolják előtérbe a honlapjukon is, hogy kifejezetten természetes összetevőkből készülnek a termékeik. Ami mégfurább, hogy a saját honlapjuk termékoldalain ezeket az összetevőket nem tüntetik fel… talán nem véletlenül. Ez szerintem félrevezetés.

Mit tapasztaltam a használata közben?

A mesterséges összetevők ellenére nem tapasztaltam semmilyen irritációt vagy allergiás reakciót, pedig most már lassan két éve csak ezt az öblítőszert használom. Egy picit azonban csalódás, hogy a gyártó félrevezeti a honlapján a felhasználókat, és csalódás az is, hogy egy ilyen nagyszerű termékbe belekerülhettek ezek az allergén anyagok, még akkor is, ha a megengedett arányban vannak jelen.

A ruhák abszolút illatosak maradnak hosszú hetekig. Jó kinyitni a ruhásszekrényt is, mert dől ki belőle az a kellemes illat, amit az öblítő hagy bennük. A Hercegnő fantázianévre hallgató mosóparfüm egyébként finom virágillatú. A leírás szerint rózsa és vanília illatkompozíció. Nem tudom, inkább rózsa. A vaníliát nem nagyon fedezem fel benne. De egyébként tényleg nagyon klassz!

Egy koncentrátumról van szó, ami sokáig elég. A termékcímke szerint 5 ml-t kell belőle egy mosáshoz használni, beleöntve a mosógép öblítő rekeszébe. Így elvileg 40 mosásra elegendő.

Én jóval többet használok az ajánlott mennyiségnél, de még sosem mért meg pontosan mennyit is. Egy régi mosószer kupakját használom az adagoláshoz, aminek belül van egy pereme, utána a kupak kiszélesedik. Szóval a peremig öntöm az öblítőszert, majd felhígítom vízzel, és így teszem a mosógép öblítő rekeszébe (a leírás szerint nem kell vízzel hígítani). Egyszer megszámoltam, hogy így 14 mosásra volt nekem elég. Ha nem csal a számításom, akkor olyan 14 ml-t használok egy mosáshoz. Még sosem próbáltam ki, hogy az 5 ml-nyi mennyiség is ennyire átható illatot biztosít-e, de feltételezem, hogy igen.

Ár-érték arány

A Herbow mosóparfümök 200 ml-esek, és olyan 1000 Ft körül mozog az áruk. Ha az előírt 5 ml mennyiséget használod mosásonként, akkor 40 mosásra elegendő egy ilyen flakon. Az én felhasználási módozatommal ugyan csak 14 mosásra jött ez ki, de még így is kitart minimum egy hónapig. Átlagosan én 3 adagot mosok hetente. A húgomnak két gyereke van, ő ennél jóval többször mos, állítása szerint majdnem minden nap. El se tudom képzelni, hogy négyőjükről hogy kerül le ennyi szennyes, de mindegy. Lényeg, hogy az előírt adagolással neki is elegendő lenne több, mint egy hónapig. Szóval szerintem elég gazdaságos. Persze nem lehet összehasonlítani a szintetikus öblítőszerekkel, amelyek ehhez képest jóval olcsóbbak és sokkal nagyobb kiszerelésben kaphatók. A natúr öblítőszerekkel összevetve viszont elfogadható áron lehet hozzájutni és sokáig elegendő.

Előnyök

 • kellemes illata van
 • hosszan tartó, finom illatot kölcsönöz a ruháknak
 • elfogadható áron kapható
 • gazdaságos, az előírt mennyiségben alkalmazva 40 mosásra elegendő
 • vegán termék, vagyis állati eredetű összetevők nincsenek benne és nem tesztelték állatokon
 • magyar fejlesztésű és Magyarországon gyártott termék

Hátrányok

 • bár a gyártó hangsúlyozza, hogy csak természetes összetevőket használ, a termékcímkén sajnos találtam nem természetes összetevőket is, melyek lehetnek irritálóak vagy allergének

A Herbow Hercegnő mosóparfümmel összességében elégedett vagyok, nagyon szeretem az illatát és tetszik, hogy a ruhák is sokáig megőrzik ezt a finom illatot. Sajnos az a néhány allergén összetevő, ami belekerült, rontja a termékkel kapcsolatos véleményemet. Az sem tetszik, hogy a gyártó valami egészen mást próbál sugallni a felhasználók felé, olyannyira, hogy a „kellemetlen összetevőket” nem is tünteti fel a saját weboldalán a termékleírásokban. Így egy kicsit becsapva érzem magam és nagyon csalódott vagyok.

Szöllősi Adrienn

Tipp:  Herbow mosóparfümök online vásárlása itt!

2020-02-07T14:53:26+00:00 február 7th, 2020|Categories: öblítők, Tisztítószerek|1 Comment

One Comment

 1. Adri 2021-12-16 at 12:33 - Reply

  Koszi szuper leiras! En is mindenhol azt hallottam hogy “mosoparfum termeszetes ossszetevokbol” stb es amikor bementem a boltba es elolvastam a cimket hat az nem annyira tunt nekem termeszetesnek. Akkor vissza is tettem
  Mondvan hogy meg szeretnek utana olvasni a dolognak. En sima ecetet hasznalok es mivel szaritogepben szaritom a ruhakat regen az onlito illat is elegge elment mire megszaradtak ugyhogy egyaltalan nem zavar h nem arad az illat most sem. Sot ugy hozzaszomtam mar hogy amikor anyukamnal vagyunk es o kimossa a ruhakat emelyeg a gyomrom olyan eros az oblito illat. De a mosoparfummel meg kacerkodom uh koszi ezt a tok jo reszletes ismertetot!!!

Leave A Comment