Herbina Cool Silk golyós deo – jaj, csak ezt ne!!!!!!!

Valamikor, még jóval natúrkozmetikumokra való áttérésem előtt (úgy kb. 20 évvel ezelőtt…), Herbina dezodort használtam. A nevére már nem emlékszem, de narancssárga kupakja volt és narancssárga virág volt a flakonján. Megmondom őszintén, imádtam! Kellemes, friss, tiszta illata volt és egész nap frissen tartott. Nem büdösödtem, nem izzadtam, szóval nagyon szerettem és évekig csak ezt használtam. Akkoriban még kevés választék volt dezodorból érzékeny bőrűeknek, és az egyik szempont, amiért ezt használtam, hogy nem volt benne alkohol, ami nekem mindig kikezdi a bőrömet. Ez nem irritált, ezért is használtam lelkesen. Persze akkor még mit sem tudtam az alumíniumsók, a mesterséges illatanyagok és egyéb szintetikus összetevők káros hatásáról.

A lényeg, amiért ezt elmeséltem, hogy egy alkalommal, a kedvenc bioboltomban barangolva, felfedeztem a Herbina Cool Silk golyós deót, ami alkohol- és alumíniumsó-mentes. Képzelheted, mekkora volt az örömöm! Mivel korábban évekig használtam és remek tapasztalataim voltak a Herbina deóval, így azonnal le is csaptam rá. Annyira lelkes voltam, hogy végre létezik natúrkozmetikum változatban, hogy gondolkodás nélkül megvettem. Igaz, rendkívül olcsó volt, ami gyanakvásra kellett volna, hogy okot adjon, de az örömöm és a lelkesedésem abszolút elnyomta a bennem felvillanó figyelmeztető lámpát. Kár volt, hallgatnom kellett volna arra a bizonyos belső hangra.

Mit tapasztaltam a használata közben?

Az első csalódás rögtön a termék kibontásakor ért. A kellemes tiszta illat helyett, amit vártam, valami rendkívül gagyi, pacsuli illata fogadott. Amolyan olcsó dezodor típusú… Később megtapasztaltam, hogy ez a számomra rendkívül irritáló illat, elég erős és tartós ahhoz, hogy órákon át érezzem magamon. Az első napon, amikor használtam, úgy három óra elteltével meg kellett mosakodnom, mert egyszerűen nem bírtam tovább elviselni. Mondjuk akkorra már más miatt is szükségessé vált a tisztálkodás. Kb. ennyi idő kellett ahhoz, hogy totálisan izzadságszagú legyek, és ez a kellemetlen testszag keveredett a Herbina deo olcsó, irritáló, pacsuli szagával. Úgy ítéletem meg, hogy ez a kettő rendkívül rossz kombó illathatás szempontjából, érthető, hogy igyekeztem megszabadulni tőle.

A második csalódás a dezodor felvitelénél ért. A golyós fej nem működött rendesen, állandóan beszorult, így az ujjammal kellett továbbgörgetnem, hogy fel tudjam vinni a bőrömre.  Utána kellett várni vagy 10 percet, hogy megszáradjon, és ne kenje össze a ruhámat.

Az egyetlen jó dolog, amit el tudok mondani erről a dezodorról, hogy nem irritálta a bőrömet. Az orromat azonban annál inkább…

Mi van benne?

A Herbina Cool Silk dezodor tartalmaz néhány kémiai emulgeálószert, ami bár nem természetes, de ettől még nem káros a leírások szerint. Két összetevő azonban aggodalomra ad okot: a Hexyl cinnamal és az Alpha-isomethyl ionone. Mindkettő szintetikus illatanyag, amelyek központi idegrendszeri problémákat okoznak. Az olyan kozmetikumok, amelyek ezeket tartalmazzák, semmiképpen nem javasoltak tartós használatra.

Ár-érték

Na, ez a deo pont annyit ér, mint amennyibe kerül. Ezt bizton állíthatom. Olyan 700 Ft körül lehet megvásárolni, ami a komolyabb natúr deok között igen olcsónak számít. Ha csak megnézel egy Dr. Organic, Biola, Lavera vagy Urtekram dezodort, rögtön észrevételezheted, hogy 2000 Ft alatt nem nagyon jutsz hozzá egyikhez sem. Ezek nagyon jó kis márkák, abszolút megbízhatóak és elég ismertek is. Szóval egy 700 Ft-os áron elérhető termék, vajon mit tudhat a nagy társaihoz képest?

Előnyök

  • Olcsó
  • Egyszerű, kedves csomagolású
  • Nincs benne alkohol és alumíniumsó

Hátrányok

  • Kellemetlen, irritáló illata van
  • Szintetikus illatanyagokat tartalmaz, melyek agykárosító hatásúak
  • Hatása nem tartós, nagyjából 3 órát bír ki

 

Ezt a dezodort – bár vitathatatlan, hogy vannak előnyös tulajdonságai is, összességében azonban nem hogy nem ajánlom, de javaslom, hogy soha ne vedd meg. Ha pedig már megvásároltad, gyorsan dobd ki. Jobban jársz…

Szöllősi Adrienn

2018-10-12T07:06:08+00:00 október 12th, 2018|Categories: Dezodorok|0 Comments

Leave A Comment