Dr. Theiss körömvirág kenőcs, a sokoldalú gyógykenőcs

A körömvirág kenőcs egy alap darabja a házipatikámnak. Szerintem körömvirág kenőcsnek minden háztartásban kellene lennie, hiszen a körömvirág egy olyan gyógynövény, amely számos bajra gyors segítséget nyújthat. Teljesen veszélytelen, nincs mellékhatása és kisgyermekeknél is alkalmazható.

Megvallom őszintén, nekem a körömvirág az egyik kedvenc gyógynövényem. Nagyon sokrétűen felhasználható akár krém, akár olaj vagy tea formájában. Legfőbb jó tulajdonságai, hogy gyulladáscsökkentő és hámosító hatású. Napégette bőrt, ekcémát, horzsolást, kisebb vágásokat kezelhetünk vele. Viszkető bőrpirre, kiütésekre, csípésekre éppúgy alkalmazható, mint kirepedezett, vagy erősen kiszáradt, irritált bőrre. Kezelhetünk vele berepedt szájzugot, viszkető, irritált szemet, gyulladt pattanásokat. Ha nincs más otthon, akkor jól jöhet visszeres és aranyeres panaszok esetén is, mert perceken belül szünteti az égő, viszkető érzést.

A körömvirág kenőcs tehát egy alap felszerelés szerintem. A kérdés az, hogy milyet válasszunk. Szinte minden cég, aki gyógyhatású krémeket gyárt, készít körömvirág kenőcsöt. Tehát a választék óriási. Ráadásul elég sok helyen hozzájuthatunk, a patikáktól kezdve a nagyobb áruházláncokon és drogériákon keresztül mindenhol beszerezhetőek. Ennek megfelelően a áruk is elég széles skálán mozog. De itt is kezdjünk el gyanakodni, ha túl alacsony áron kínálják. Minél olcsóbb ugyanis, annál valószínűbb, hogy nem a legjobb minőségű krémmel állunk szemben. Mindig nézd meg, hogy mennyi a hatóanyag tartalma és milyen hordozóanyaghoz van hozzáadva. Az olcsóbb körömvirág kenőcsök általában alacsony hatóanyag tartalmúak és általában paraffin származékba, vagy valamilyen szintetikus hordozóanyagba vannak belekeverve.

Mi van benne?

Amikor évekkel ezelőtt a Dr. Theiss körömvirág kenőcs mellett voksoltam, az egyik legdrágább volt a körömvirág krémek között, és ma is az. Azzal a különbséggel, hogy akkor még más volt az összetétele. Nem volt benne semmi olyan anyag, ami miatt elvetettem volna a használatát. Sajnos azonban a gyártó megváltoztatta az összetételét, és belekerült két olyan összetevő, aminek egyáltalán nem szabadna benne lennie. Az egyik a poliszorbát 80, ami egy szintetikus emulgeálószer. A leírások szerint bőrirritációt okozhat. A másik, és ez a rosszabb, a propylén glikol. Ez egy petróleum származék, amit hidratáló hatása miatt tesznek a kozmetikumokba. Csakhogy a hidratációt úgy éri el, hogy elzárja a pórusokat, ezzel nem engedi távozni a vizet a bőrből. Sajnos nagy mennyiségben irritáló lehet, és máj-, illetve veseelégtelenséget is okozhat. Azt olvastam, hogy fagyállókban, illetve fék- és hidraulikafolyadékban is megtalálható… Szóval keresnem kell másik körömvirág kenőcsöt, és emiatt nektek sem ajánlom jó szívvel.

Pedig egyébként rengeteg bőrtápláló és érfal erősítő E-vitamin van benne, elfogadható a körömvirágból kivont hatóanyag tartalma és még rozmaring kivonat is található az összetevők között, ami bőrtonizáló hatású.

Mit tapasztaltam a használata közben?

Ennek a krémnek a hordozóanyaga főként disznózsír. Ami egyrészről jó, hiszen természetes. A házilag készített körömvirág krémeket is disznózsírral készítik. Tudtad, hogy régen a sebekre szénporral összekevert disznózsírt tettek? Állítólag ez annyira jól lezárta a sebet, hogy megakadályozta az elfertőződését, illetve az üszkösödést, és a vérmérgezésnek is elejét vette.

A disznózsírnak a felhasználás szempontjából annyi hátránya van, hogy mindig hűvös helyen kell tartani, különben cseppfolyóssá válik. Nyáron ez eléggé macerás, mert ha nem szeretnéd, hogy folyékonnyá váljon, be kell tenned a hűtőbe. Ott viszont úgy megkeményedik, hogy használat előtt ki kell venned legalább 15-20 perccel korábban.

Mivel zsírról van szó, kicsit nehezebben szívódik be, ezért öltözködés előtt közvetlenül nem érdemes használni. Ráadásul sárga színű, így a ruhádon egy sárga zsírfolt fog éktelenkedni, ha nem vagy elég türelmes. Ha nincs időm megvárni, hogy beszívódjon, akkor várok 2-3 percet, majd a felesleget egy papírtörlővel letörlöm.

Elég hatékony ez a gyógynövényes krém. Nekem nagyon érzékeny a bőröm, elég sok dolog irritálja. Például a klórt egyáltalán nem bírom. Rendszeresen járok úszni, és a klóros víztől rendkívül kiszárad a bőröm, ami azután nagyon viszket. Ilyenkor bekenem körömvirág krémmel és pár percen belül elmúlik a viszketés. Gyakran alkalmazom szúnyogcsípésnél is, mindig beválik. Aztán háztartási balesetek után is remek segítség. Volt, hogy kifröccsent a forró olaj a kezemre, azonnal rákentem a körömvirág kenőcsöt és pár perc alatt megnyugtatta.

Egyszer nagyon megégtem a napon és rettenetesen húzódott a bőröm. Szerencsére volt nálam Dr. Theiss körömvirág kenőcs, azonnal magamra kentem. Rövid ideig segítséget nyújtott, mert a kellemetlen fájó, húzódó érzést enyhítette. Azonban a lehámlástól nem védett meg…

A kolléganőmnek aranyeres panaszokra adtam kölcsön, mivel olyan szerencsétlenül járt, hogy pont a munkahelyen jött ki neki, és a kínok kínját állta ki. Alig várta, hogy vége legyen a munkaidőnek és végre eljusson egy patikába. Nálam viszont mindig van körömvirág kenőcs, és mivel akkor még a Dr. Theiss volt a favorit, hát éppen ez volt a táskámban. Tudtam, hogy jó visszérre, ezért biztos voltam benne, hogy aranyérre is alkalmazható. Odaadtam neki, hogy próbálja ki, hátha segít, legalább addig, amíg eljut egy gyógyszertárba. Fél óra múlva „jelentette”, hogy az égő, viszkető érzés 10 percen belül alább hagyott és csökkent a fájdalom is. Nem is adta vissza a kenőcsöt…

Ár-érték

A Dr. Theiss körömvirág kenőcs a drágább árfekvésű körömvirág krémek közé tartozik. Kétféle kiszerelésben találkozhatsz vele a boltok polcain: a 15 g-os ára olyan 700-800 Ft között mozog, az 50 g-ost 1600-1800 Ft közötti áron tudod megvásárolni.

Korábban mindenképpen megérte ennyit rászánni, mert valóban tiszta, jó minőségű termék volt. Most azonban, az új összetevőkkel már nem éri meg ennyit rákölteni. Sokkal olcsóbban is találsz olyat, ami ugyanezt, vagy hasonló minőséget nyújt.

Előnyök

  • jónak mondható hatóanyag tartalommal rendelkezik (100 g kenőcsben 0,4 g körömvirág kivonat)
  • több olyan összetevőt tartalmaz a körömvirág kivonat mellett, amelyek jó hatással vannak a bőrre (E-vitamin, kukoricacsíra olaj, rozmaring kivonat.)
  • elég hatékony, sok bőrproblémára bevált

Hátrányok

  • viszonylag drága, ehhez képest viszont nem elég tiszta
  • két olyan összetevőt is tartalmaz, amelyek károsnak mondhatóak
  • nehezen szívódik be, sárga, zsíros foltot hagy a ruhán
  • melegben cseppfolyóssá válik, ezért figyelni kell a megfelelő hőmérsékleten való tárolására

 

Szöllősi Adrienn

Tipp: Dr. Theiss körömvirág kenőcs online rendelés itt!

2019-02-08T11:55:52+00:00 október 27th, 2017|Categories: Gyógynövényes krémek|0 Comments

Leave A Comment