Dr. Organic Charcoal tusfürdő aktív szénnel – teszt

Az utóbbi időben szinte már trendnek számít fekete kozmetikumokat készíteni. Nem tudom, ki volt az első, aki piacra dobott ilyen terméket, de nyilvánvaló, hogy a konkurensek nem akartak lemaradni mögötte. Azonnal másolni kezdték a nagy újítást, és rövidesen számos fekete kozmetikum jelent meg a boltok polcain.

Úgy tűnik, a natúrkozmetikumok piacára is bekúszott ez a trend. Az ismert natúrkozmetikai gyártók közül a Dr. Organic vált ebben úttörővé a Charcoal termékcsaládjával.

Mi a fekete kozmetikumok nagy újítása? Az, hogy aktív szenet tartalmaznak. Az aktív szén a kozmetikai iparon kívül már régóta alkalmazott anyag. Biztosan te is hallottál már az aktívszenes szűrőről. Mi például díszhalakat tartunk és az akváriumban aktív szenes szűrőt használunk a víz tisztítására. A szén nagyon természetes, ezért semmilyen kárt nem okoz sem a halaknak, sem a vízi növényeknek. Emellett rendkívül jól megköti a szennyeződéseket, ezért a víz tisztítására kiválóan alkalmas. Az hálózati ivóvíz tisztítására is aktív szenet használnak, mert ez képes a kellemetlen szagokat, a víz elszíneződéseit és a klórt is megkötni, anélkül, hogy az emberre vagy állatra bármilyen veszéllyel is járna.

Nos, a kozmetikai ipar is emiatt harapott rá: természetes, emberre és állatra nem veszélyes, viszont remekül megköti a szennyeződéseket és fertőtlenít. Miért ne csináljunk belőle bőrápoló készítményeket?


Milyen hatással van a bőrre az aktív szén?

A szén gyógyító hatása ősidők óta ismert. Évszázadok óta használják sebek fertőtlenítésére. A háborúk idején a nagy felületű, nyílt sebekre disznózsír és hamu keverékét tették, mert ez légmentesen lezárta a sebet, így nem juthattak be a baktériumok. Ugyanakkor magához kötötte a felületi szennyeződéseket, így azok nem kerültek be a véráramba. A sebesült megúszta a vérmérgezést és végtag üszkösödését.

A kozmetikumokban lévő aktív szín hasonlóan jó hatást fejt ki. Legjobb tulajdonsága, hogy megköti a zsíros szennyeződéseket, így az arcbőr pórusainak kitisztítására egészen kiváló. A bőr zsíros csillogását is megszünteti, üde, szép bőrképet eredményez. Emellett nem irritálja a bőrt, fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzi a pattanások és a borotválkozásnál ejtett kisebb vágások felülfertőződését. Leginkább aknés, pattanásos, zsíros bőrűeknek ajánlott aktív szenes bőrápolókat használniuk.


Dr. Organic aktív szenes termékcsalád

A brit natúrkozmetikai gyártó 2018-ban dobta piacra az aktív szenes Charcoal termékcsaládját. Ezek között nem csak bőrápoló készítményeket, hanem haj- és szájápoló termékeket is találunk.

Az aktív szenet fenntartható erdőgazdálkodásban termesztett tölgyfákból állítják elő. A szén mellett azonban számos más jótékony összetevőket is tartalmaznak: aloe vera kivonatot, uborkakivonatot, fahéjlevél olajat és sok más bioaktív összetevőt, melyek segítik a bőr megújulását, pórusösszehúzó és fertőtlenítő hatással rendelkeznek. Ideálisak tehát a pattanásos, zsíros bőr mindennapi ápolására.


Dr. Organic Aktív szenes tusfürdő tapasztalat

Bármennyire tisztában vagyok az aktív szén fentebb leírt jótékony hatásaival, mégis megrázó élmény volt, amikor először használtam aktív szenes kozmetikumot. Nem a tusfürdővel kezdtem. A legelső próbálkozásom a Dr. Organic aktív szenes fogkrémje volt. Amikor ténylegesen szembesültem vele, hogy ez bizony totál fekete, ellenérzésem támadt. Kicsit berzenkedtem ellene, és pár perc rábeszélés kellett, hogy végül használjam is. Szóval, amikor a tusfürdőt kipróbáltam, már túl voltam az első „megrázkódtatáson”. Gondoltam, ezzel már simább lesz az ügy, hiszen tudtam, hogy nem a hagyományos látványban lesz részem. De meg kell, mondjam, mai napig kisebb ellenérzésem van, amikor használnom kell. Ez a fekete szín rendkívül bizarr, már-már visszataszító. Legalábbis nekem. Sokat gondolkodtam azon, hogy miért. Arra a következtetésre jutottam, hogy talán amiatt, hogy a tisztálkodás és a fekete szín ellentétben vannak egymással. A tiszta nem lehet fekete…. vagy valami ilyesmi. Amikor a tenyeredbe öntöd, majd a bőrödre kened ezt a feketeséget, hát nem igazán az az érzésed támad, hogy most megtisztulok. Sokkal inkább arra asszociálsz, hogy éppen sárral kened magad össze. Fura agyjáték ez, jól mutatja az elme működését. Valamiről van egy tapasztalásod, azt az elméd elraktározza és onnantól kezdve nehéz azt felülírni.

A színétől eltekintve viszont nem rossz kis cucc. Az illata enyhén mentolos, és dominál még benne egy enyhe édeskés virágillat is keveredve valami fás, fűszeres illattal. Összességében nekem inkább férfias illatú.

Gél állagú és nagyon kellemes vele a tusolás, teljesen felfrissíti a bőrt. Nem irritál, nem viszketsz tőle, nem csíp, és tusolást követően nem húzódik tőle a bőröd.


Mi van benne?

Az aktív szén mellett számos klassz összetevőt tartalmaz. Legtöbbet aloe vera kivonatból, ami önmagában is remek bőrápoló. Gyulladásgátló, pórusösszehúzó és fertőtlenítő hatású. Többféle gyógynövény illóolaja van benne, így például rózsa olaj, fahéj és szegfűszeg olaj, narancs olaj, cédrus olaj – ezek mind remek fertőtlenítő és bőrápoló tulajdonsággal rendelkeznek.

A kamilla virág és echinacea kivonat remek gyulladásgátlók, baktériumölők és sebgyógyítók. Az uborka kivonat pórusösszehúzó hatással rendelkezik.

A jótékony összetevők mellett azonban található benne:

 • emulgeáló szerként egy kis Polyglicaryl-10 stearate, ami bár szintetikus, de a leírások szerint bőrkímélő hatású
 • Benzyl alkoholt is tartalmaz kis százalékban. Bár ez az összetevő túl magas koncentrációban mérgező lehet, kis mennyiségben biztonságos oldószernek minősül. Használatát biokozmetikumokban is engedélyezik.
 • Sodium Benzoát, egy szintetikus tartósítószer. Önmagában ártalmatlan, de bizonyos szintetikus adalékanyagok jelenlétében okozhat allergiás reakciót. Nem mindegy tehát, hogy mivel keveredik egy kozmetikumban. Megfelelő összetevők mellett biokozmetikumokban, sőt, Demer minősítésű kozmetikumokban is engedélyezik. Tehát ez tényleg egy ártalmatlan összetevő.
 • Sodium dehiydroacetate, szintén egy szintetikus tartósítószer. Na, ez már okozhat némi bőrirritációt, de csak nagyon nagy töménységben. Mivel ennek a tusfürdőnek az INCI listáján leghátul kullog, biztosra vehetjük, hogy elenyésző mennyiséget tartalmaz.
 • Potassium Sorbate, egy természetazonos tartósítószer. Ez is kiválthat allergiás reakciót a bőrön, ha túl sok van belőle. Ez a tusfürdő minimális mennyiséget tartalmaz belőle.


Ár-érték

Nem mondom, hogy nagyon olcsó. 2500 Ft körül lehet hozzájutni ehhez a 250 ml-es kiszerelésű tusfürdőhöz. Napi használat mellett nagyjából egy hónapra elegendő, mint általában a legtöbb hasonló kiszerelésű tusfürdő. Azonban ezért az árért szerintem sokkal jobbat is találni, mint pl. a Biola tusfürdőket, amelyek viszont tényleg teljesen természetes összetevőkből állnak.

Összességében nem jobb és nem rosszabb, mint bármelyik másik Dr. Organic tusfürdő, és árban is nagyjából ott mozog, mint a társai. Ha ragaszkodnék ehhez a márkához, valószínűleg inkább a gránátalmásat vagy a teafásat használnám gyakrabban.


Előnyök

 • aktív szenet tartalmaz, ami rendkívül jó zsírmegkötő és fertőtlenítő hatású
 • számos bőrtápláló olajat és fertőtlenítő növényi kivonatot is tartalmaz
 • élénkíti és frissíti a bőrt, jó érzés vele tusolni


Hátrányok

 • a fekete színe nagyon bizarr számomra
 • férfias illata van, inkább az erősebbik nemnek ajánlott
 • szerintem ár-érték arányban drága
 • bár ártalmatlan mennyiségben, de tartalmaz néhány szintetikus összetevőt

Összességében úgy gondolom, hogy egyszer érdemes volt kipróbálni, de nem vált a kedvencemmé. A fekete színe miatt biztosan nem fogok nagyon rajongani érte, és a szintetikus összetevők sem nagyon szimpatikusak.

Szöllősi Adrienn

 

Tipp: Dr. Organic Mélytisztító tusfürdő aktív szénnel online vásárlás itt!

2018-09-28T12:57:32+00:00 szeptember 28th, 2018|Categories: Tusfürdők|0 Comments

Leave A Comment