Bio2You Sensitive fogkrém teszt

Ha valami „most feladom” fakornak számít a bio- és natúrtermékek használatát illetően, akkor a bio és natúrfogkrémek egészen biztosan közéjük tartoznak. Ezek ugyanis szinte alig habzanak, ami rendkívül szokatlan a hagyományos fogkrémekhez képest. Tehát amikor azzal szembesülsz, hogy fogmosás közben nem lesz tele habbal a szád, akkor az az érzésed támad, hogy nem sikerült megfelelően fogat mosnod. Ettől elégtelennek érzed a szájhigiéniádat, és eléggé rezeg a léc, hogy gyorsan visszaváltasz hagyományos fogkrémre.

 

Miért nem habzanak kellőképpen a natúrfogkrémek?

Ennek nagyon egyszerű a magyarázata. Nincs bennük SLS. A hagyományos kozmetikumokban a Sodium Laureth Sulfát vagy Sodium Lauryl Sulfát a fő összetevő, ami viszonylag kis mennyiségű víz jelenlétében is nagyon erősen habzik. Ezzel együtt rendkívüli módon szárítja a bőrt és a nyálkahártyát, emellett gyorsan felszívódik, és komoly károsodást okozhat az agyban, a májban és rákkeltő is.

A natúrkozmetikumok ezzel szemben növényi tenzideket tartalmaznak, amelyek viszont kevésbé habzanak, de legalább nem okoznak károsodást semmilyen területen. Tehát javaslom, hogy ne add fel az első natúr- vagy biofogkrémnél. Saját tapasztalatom, hogy rövid idő alatt hozzá lehet szokni a minimál habzáshoz és később már ez kevésbé lesz elvárás.

Ha most váltasz biora, akkor viszont mindenképpen ajánlom neked a Bio2You Sensitive fogkrémet. A natúrfogkrémek közül ez az egyik olyan, aminek viszonylag jó a habzása, többek között ez az egyik oka, hogy én is nagyon szeretem.

 

Fluoridos vagy fluoridmentes?

A fogkrémválasztásnál ez is egy lényeges szempont. A szakemberek véleménye is eltérő arra vonatkozóan, hogy károsak-e a fluoridos fogkrémek. Az egyértelmű, hogy fluoridra szüksége van a szervezetünknek, elsősorban a csontépítéshez. A fluoridot főként ivóvízzel és ásványvízzel vesszük magunkhoz, de a feldolgozott élelmiszerekkel is sok fluor kerülhet a szervezetünkben. A veszély az, hogy a fluoridot túl lehet adagolni. Egyes tanulmányok szerint a túlzott fluoridbevitel szerepet játszhat a csontok rosszindulatú daganatainak kialakulásában is.

A fogorvosok azonban egyértelműen állítják, hogy a fluoridos fogkrémek használatával csökkenthető a fogszuvasodás. Az egyik tábor szerint ezek a fogkrémek biztonságosak, mivel nem maradnak sokáig a szájban, és nem kerülnek lenyelésre sem, így a bennük lévő fluorid felszívódása elhanyagolhatóan minimális. A fogorvosok másik tábora szerint azonban ez a minimális felszívódás is sok lehet, ha rendszeresen, napi szinten alkalmazzuk a fluoridos fogkrémeket.

Hát akkor ki-ki döntse el, hogy melyik mellett voksol. Őszintén szólva én a fluoridmentes fogkrémeket részesítem előnyben, de az is lehet megoldás, ha felváltva használunk fluoridost és fluoridmentest.

A Bio2You Sensitive fogkrém például fluoridmentes, ezért nálam mindenképpen nyerő. De ha valaki fluoridos fogkrémet szeretne, a Bio2You termékcsaládban talál ilyet is.

Fluorid témában olvashatsz a Gyógynövénysziget blogján is:

 

Jó leheletet biztosítson?

Igen, nálam ez mindenképpen szempont, ezért én mindig a mentolos változatokat keresem. Nagyon sok natúrfogkrém nem tartalmaz mentolt, mert vannak, akik erre érzékenyek. A fogínygyulladásra vagy egyéb ínybetegségekre tervezett natúrfogkrémek pedig azért nem tartalmaznak mentolt, hogy ne irritálják a sérült ínyt és nyálkahártyát. Ilyen fogkrémet is próbáltam, pl. a Weleda Rathania fogkrémet, de őszintén szólva, a mentol hiányában nekem nem adott elég frissességet, így nem éreztem komfortosan magam a fogmosást követően.

A Bio2You Sensitive fogkrém megfelelő frissességet biztosít számomra, tehát ez is mellette szól.

 

Mi van benne?

Maga a fogkrém picit zselés állagú, amivel nekem nincs semmi problémám. Már a felbontáskor érezni lehet a mentolos illatot, ami jó jel. Fogmosás után is ilyen leheletet fog biztosítani. J Ami érdekes, hogy mentolt nem találtam az összetevők között, számomra rejtély, mitől mentolos illatú és ízű.

Növényi összetevők közül található benne homoktövis, aloe vera és kamilla. Mindhárom jó fertőtlenítő, és az érzékeny íny ápolója, sebgyógyulást segítő. E mellet számos természetes összetevőt tartalmaz a fogkrém állagának javítására.

Két összetevővel van gondom csupán. Az egyik az „Aroma”, ami nem tudom, mit takar. Mivel nincsen megcsillagozva, nem valószínű, hogy természetes összetevőről van szó. Talán ebben az aromában van a mentol elrejtve.

A másik a Chlorhexidine Digluconate, ami egy szintetikus tartósítószer. Ezt nem is tudom, miért rakták bele ebbe az egyébként nagyszerű fogkrémbe! Na ez biztosan levon az értékéből! A legtöbb leírás szerint ugyanis allergizálhat, és károsíthatja a szájnyálkahártyát. Ez pedig nem annyira szimpatikus, tekintve, hogy egy fogkrémről van szó.

Nem tartalmaz viszont SLS-t, parabéneket és fluort sem. Ezt a gyártó külön feltünteti a termék címkéjén.

Ecocert minősítéssel rendelkezik. Igaz, hogy van benne egy szintetikus összetevő, de az nem haladja meg az előírt megengedett mennyiséget. Személy szerint azt gondolom, hogy egyáltalán nem kellene benne lennie, de a minősítést azért ettől még megkapta. (A bio- és natúrkozmetikumok minősítéséről egyébként a Minőségkalauz menüpontban olvashatsz.)

 

Hatékonyság

Nagy fehérítő hatást ne várj tőle. Nem igazán erre tervezték. Erre van külön, speciálisan erre készített fogkrém a Bio2You termékcsaládban. Igaz, a gyártó ráírta a termékcímkére, hogy természetes fehérséget biztosít. Hm, hát ezt azért nem annyira váltja be…

Viszont szerintem megfelelően tisztít, friss leheletet biztosít. Én elégedett vagyok vele ilyen szempontból. A fogérzékenységgel kapcsolatos hatását nem igazán tudom véleményezni, mert nekem (szerencsére) nem érzékenyek a fogaim. Ha valaki próbálta már és van erre irányuló tapasztalata, az mindenképpen ossza meg velünk kommentben!

Szerintem jól habzik, elegendő frissességet is biztosít, ezért megfelelő fogmosási élményt nyújt.

 

Ár-érték

Nem tartozik a legolcsóbb natúrfogkrémek közé. Nagyjából 1600-1800 Ft között mozog az ára. Ezzel együtt a mennyisége is több az átlagosnál. Ez 100 ml-es kiszerelésben kapható, míg a legtöbb fogkrém csak 75 ml-es. Tehát a magasabb ár ne tévesszen meg, nagyobb mennyiséget kapsz érte.

 

Előnyök

 • fluoridmentes
 • SLS mentes
 • nincs benne parabén és EDTA
 • ECOCERT minősítéssel rendelkezik
 • natúrkozmetikum létére viszonylag jól habzik
 • friss leheletet biztosít
 • megfelelő a tisztítóhatása
 • ár-érték arányban megfelelő
 • számos gyógynövény kivonatot tartalmaz, amelyek jótékonyan hatnak a fogínyre
 • szép a csomagolása

Hátrányok

 • a fehérítő hatása nem kielégítő
 • tartalmaz szintetikus összetevőt (igaz, csak a megengedett mennyiségben)
 • 3 éves kor alatt nem ajánlott a használata

Nektek hogy vált be ez a fogkrém?

Szöllősi Adrienn

2017-09-22T11:41:08+00:00 szeptember 22nd, 2017|Categories: Fogkrémek, Tisztálkodó szerek|Tags: |0 Comments

Leave A Comment