Bio Cleaner Glanz Clear pohármosó és mosogatószer teszt

Mióta beszippantott a „biovilág”, azóta nagy hangsúlyt fektetek a környezetbarát tisztítószerek használatára. Ha valami nem ártalmas a környezetre, az az élőlényekre, azaz rám sem lehet veszélyes vagy egészségkárosító. Így tehát több szempontból is előnyösek az ilyen tisztítószerek. Ha kisgyermeked van, akkor számodra is fontos szempont kell, hogy legyen, a vegyszermentesség a háztartásban. Most egy ilyen vegyszermentes, abszolút bio tisztítószer családot tesztelek, amelyből elsőként a mosogatószert próbáltam kis és mutatom be nektek.

Minősítésből jeles

A termék flakonján rögtön két olyan logót látok, amit eddig nem ismertem. Gyorsan utána is néztem, hogy mit jelentenek.

 

Mint kiderült, ez a Környezetbarát Termék Védjegy, amely egy magyar cédrus sémikus ábrázolása. Magyarországon 1994 óta használják ezt a jelzést olyan termékeknél, amelyek igazoltan környezetbarátok vagy környezetkímélők.

 

 

EU Ecolabel címke, az Európai Unió által önállóan jegyzett környezetbarát termék védjegy, amelyet 1992-ben vezették be az EU-ban. Ez egy elég szigorú szempontrendszer szerint vizsgálja, hogy valóban környezetbarátok-e. A kritériumok átfogják a termék/szolgáltatás teljes életciklusát a nyersanyagoktól kezdve az energia- és vízfelhasználáson, a károsanyag-kibocsátáson, a hulladékkezelésen, az igazolt rostanyag-tartalmon, a vegyianyag-felhasználáson át a termék újra feldolgozhatóságáig.

Az Orgalco Bio Cleaner tisztítószerek nem tartalmaznak foszfátokat, formaldehideket, és ezáltal a környezetet nem károsítják, nem terhelik. A termékek a használat után, szennyvízként a környezetbe kikerülve rövid időn belül maguktól lebomlanak, így tökéletesen megfelelnek minden európai, és tengerentúli ország környezetvédelmi előírásainak.

 

Mit tapasztaltam a használata közben?

A Bio Cleaner Glanz Clear pohármosó és mosogatószer nagyon sűrű, áttetsző folyadék, ami minimális habzású. Nem tartalmaz ugyanis durva habzást segítő anyagokat, amelyek ártalmasak az emberre és a környezetre is. Ha még nem régóta vagy biotermék felhasználó, ez talán nem szerencsés számodra. Egy ideig eltart, amíg hozzászoksz ahhoz, hogy nem keletkezik tonnányi hab mosogatás közben. Kicsit az az érzésed támad ettől, hogy többszörösét kell használnod a jól habzó mosogatószerekhez képest, de amikor már rutinossá válsz, nagyjából be tudod lőni a megfelelő mennyiséget.

Ez a mosogatószer egy koncentrátum, így állóvizes és folyóvizes mosogatáshoz egyaránt alkalmas.

Abszolút illatmentes. Ez lényegében megint csak egy termékelőny, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy semmilyen allergén vagy irritáló illatanyag nem került bele. Előny vagy sem, én jobban szeretem, ha egy mosogatószer vagy bármilyen más tisztítószer illatos. Valahogy számomra hozzá tartozik a tisztasághoz a vele járó kellemes illat.

A gyártó szerint a termék kézkímélő. Valóban, nem száradt ki tőle a kezem, nem húzódott a bőröm mosogatás után.

A termékleírásban szerepel, hogy cseppmentesen szárad és jó zsíroldó hatású. A cseppmentes száradást én is tapasztaltam, ami az üvegpoharak esetében kifejezetten jó. Nincs rondább látvány, mint amikor kiteszel egy tiszta poharat az asztalra, ami tele van vízcsepp foltokkal. Vendégek előtt ez elég ciki is.

A zsíroldó hatása viszont nem volt 100%-ig meggyőző számomra. Nyilván egyetlen bio mosogatószer sem tudja felvenni a versenyt a durva szintetikus zsíroldó formulákkal, amelyeket a „hagyományos” mosogatószerek bőven tartalmaznak. A Bio Cleaner sem tudott megbírkózni maradéktalanul a fasírt sütés maradványaival, sem a malac sült által hátrahagyott tepsivel. Néhány használat után azonban kitapasztaltam, hogy jobb a zsíroldó hatása, ha hígítás nélkül öntöm a zsíros felületre, majd alaposan áttörlöm szivaccsal, és ezután teszem az edényt forró víz alá.

Univerzális felhasználás

Mivel ez a mosogatószer cseppmentes száradást és csillogást biztosít az üvegpoharaknak (erre lett kifejlesztve), ezért nagyszerűen használható más üvegfelületek tisztításához is. Például üvegasztalhoz, ablakokhoz és tükrökhöz is. Én mind a három felületen kipróbáltam, és nagyon meg voltam elégedve az eredménnyel. Végre erőfeszítés nélkül tudtam foltmentesen tisztára mosni az ablakokat, a nappaliban lévő üvegasztalról könnyedén lehozta a zsíros ujjlenyomatokat, és a tükör is foltmentesen száradt. Az üvegfelületek tisztításához a mosogatószerből 10 ml-et tettem 1 liter vízhez. Ez mondjuk töményebb, mint amit a használati utasítás javasol, de az 1:100-as hígítás nekem túl kevésnek tűnt.

Ár-érték

Egyelőre túl sok helyen nem lehet hozzájutni, mert leginkább nagyipari felhasználóknak érétékesítették eddig. Ahol elérhető a kisfelhasználóknak is, ott kb. 1 litert 800 Ft körül lehet megvásárolni. Mivel több dologra is felhasználható, szerint igazán megéri az árát. Ráadásul a környezetet és az egészségedet is kíméli.

Előnyök

  • Minősítetten környezetkímélő: a termék biológiailag lebomlik, így nem károsítja az élővizeket, sem a talajt. Kisbabák edényeit és evőeszközeit is bátran tisztíthatod vele.
  • Koncentrátum, ezért elég sokáig kitart
  • Nem csak mosogatáshoz használhatod, hanem bármilyen üvegfelületen.
  • Használata után cseppmentesen száradnak a poharak és az egyéb üvegfelületek
  • Illatmentes (bár ez számomra inkább hátrány)

 

Hátrányok

  • Minimál habzású, ezt vedd figyelembe, ha még nem próbáltál korábban bio mosogatószert
  • A nagyon zsíros edényeknél csak töményen használva vált be
  • Egyelőre kevés helyen juthatsz hozzá (de reméljük, hogy ez hamarosan változik.)

 

Összességében egy nagyon megbízható termék ez, ami igazoltan környezetkímélő. Ha fontos számodra a vegyszermentes mosogatás, akkor jó szívvel ajánlom neked a Bio Cleaner mosogatószert.

 

Szöllősi Adrienn

Tipp: Bio Cleaner Glanz Clear pohármosó online vásárlás itt!

2019-10-11T12:24:29+00:00 augusztus 9th, 2019|Categories: Mosogatószerek|0 Comments

Leave A Comment