Bilka Intim mosakodó körömvirág és teafa – termékteszt

A Bilka tagadhatatlanul a kedvelt és megfizethető natúrkozmetikai márkák közé tartozik a felhasználók körében. Én nagyon szeretem a fogkrémjeiket, rendszeresen használom is őket. Más termékeiket eddig még nem próbáltam, azonban a COVID helyzet miatt a kedvenc Faith In Nature intim mosakodóm hiánycikk lett – mint megannyi más termék is a vírus időszakában – , így kénytelen voltam másikat beszerezni. Ilyen esetekben gyakran „hallgatok” a vásárlóimra, és olyan termék mellett döntök, ami a Gyógynövénysziget webáruházban is nagyon népszerű. Nos, pont ezért esett a választásom a Bilka Körömvirágos Intim mosakodóra.

Mit tapasztaltam a használata közben?

Az első, ami tetszett, hogy pumpás adagolóval van ellátva a flakonja. Szerintem ez rendkívül felhasználóbaráttá teszi. Segítségével könnyen adagolható és valóban higiénikusan használható.

A másik, ami tetszett is, de egyúttal meg is lepett, az az illata. Mivel a flakonon és a nevében is kiemelt összetevőként szerepelnek a körömvirág és a teafaolaj, ezért nagyjából egy gyógynövényes, fás, kissé mentolos illatra számítottam. Ehhez képest valami isteni szőlő illata van! Régen a Márka névre hallgató üdítőcsaládból a Szőlő italnak volt valami hasonló bukéja, de még a régi Traubi szódára is hajaz egy kicsit. Tényleg olyan, mintha egy nagy fürt, zamatos piros szőlőt tartanál a kezedben! Szerintem ez viszi a pálmát mindenképp!

Az illata még tusolás után is érződik egy darabig. Ez nagyon jó érzés, mert ettől olyan tisztának és ápoltnak érzi magát az ember. Arról nem is beszélve, hogy a páromnak is nagyon tetszik…😊

A használata közben nem éreztem irritációt, vagy bármilyen kellemetlenséget. Minimálisan habzik, ahogy ezt már a natúrkozmetikumoktól megszoktam.

A flakonja ízléses, nem hivalkodó. Tükrözi a természetességet, a gyógynövényes mivoltát. A körömvirág egyébként is a kedvenc gyógynövényem – ezt minden adandó alkalommal elmondom, bocsi, ha már unalmas lenne… A lényeg, hogy a flakonról is egy körömvirág fotója köszön vissza, amelynek élénk narancssárga szirmai üde színfoltként virítanak a fürdőkád szélén. Mindig felvidulok, ha ránézek. Hiába, kellenek az apró örömök az életben…

Mi van benne?

Kezdjük a főbb összetevőkkel:

 • Kamilla- és körömvirág kivonat: mindkettő hasonló gyógy tulajdonságokkal bír. Alapvetően gyulladáscsökkentő és hámosító hatásúak, így a nyálkahártya kisebb sérüléseit kiválóan kezelik.
 • Teafaolaj: róla azt kell tudni, hogy szuper gomba-, baktérium- és vírusölő hatású, így segít megelőzni és kezelni a különféle intim fertőzéseket. Az intim területek környékén a szagokért felelős baktériumokat is elpusztítja, gátolja a szaporodásukat, így a kellemetlen szagok kialakulásának is elejét veszi. A teafaolaj mindig jó választás a tökéletes intim higiénia biztosításához.
 • Tejsav és tejfehérjék: segítenek az intim területek megfelelő ph értékének fenntartásában. Ebben a környezetben a védekezőképességünk javul, megfelelő ph-jú környezetben a káros baktériumok nem tudnak szaporodni. Szintén fontos erre fókuszálni, ha kisbabát szeretnél. Túl savas környezetben a hímivarsejtek ugyanis elpusztulhatnak, így a kívánt gyermekáldás is elmaradhat.

Kevésbé tetszettős összetevők:

 • SLES – ez egy gyengébb változata az SLS-nek, és a leírások szerint kis mennyiségben nem ártalmas. Azonban nagyobb mennyiségben, vagy ha rendszeresen használsz olyan kozmetikumokat, – mondjuk hosszú távon, vagy egyszerre többfélét is, – amelyek SLES-t tartalmaznak, az viszont nem annyira jó. Ez egy kókuszból előállított felületaktív és habzást segítő anyag, ami irritatív lehet és száríthatja a nyálkahártyát.
 • Cocamidopropyl Betaine: szintén egy felületaktív anyag, amit kókuszolajból állítanak elő. Sok natúrkozmetikai termékben alkalmazzák emiatt, valójában azonban erős allergén.
 • Cocamide DEA: és megint a kókusz… A kókuszt szeretjük, ráadásul még természetes is. A kókuszolajból kivont anyagokat emiatt is teszik bele a közkedvelt kozmetikumainkba. Kiváló sűrítőanyag, de erős allergén és egyes leírások szerint még rákkeltő hatású is lehet.
 • PEG-7: ha nem is jegyezzük meg az összes kacifántos nevű, pláne rövidítéssel feltüntetett összetevőt, arra mindenképpen emlékezni fogunk, hogy a PEG nem kívánatos! Minél nagyobb mellette a szám, annál ártalmasabb. A PEG egy mesterséges emulgeáló szer egyébként, amely meggátolja, hogy a zsírnemű anyagok ne váljanak el a víztől. Viszont számunkra nem jó, mert a bőrt áteresztővé, így sérülékennyé teszi. Egy intim mosakodótól pont az az elvárás, hogy védelmet biztosítson az intim területek érzékeny és sérülékeny nyálkahártyája számára, a PEG-7 viszont éppen ez ellen hat.
 • Propylenglykol: elvileg bőrhidratáló hatású, azáltal, hogy meggátolja a bőrből a víz párolgását. Teszi ezt úgy, hogy védőréteget képez a bőr felületén, eltömítve a pórusokat. Azon aztán se ki, se be nem megy semmi. A természetes méregtelenítési folyamatot is akadályozza ezzel, ráadásul irritálhatja a bőrt.
 • Methylisothiazolinone: a termék címkéjén kiemelten szerepel, hogy tartósítószer mentes. Ez a hosszú nevű, kiolvashatatlan összetevő azonban mi, ha nem tartósítószer? Ráadásul nagyon irritatív. Egy kimutatás szerint minden tizedik ekcémával és bőrgyulladással küzdő erre allergiás, tehát ez okozza a bőrproblémáját. Szomorú vagyok, hogy még ez is belekerült a Bilka intim mosakodóba… Állítólag több országban is lobbiznak a bőrgyógyászok ennek az összetevőnek a betiltásáért.

 

Ár-érték arány

A termék 200 ml-es kiszerelésű, átlagosan 1400-1500 Ft között mozog a különböző áruházakban. Ez nem számít drágának a kategóriájában. Elég gazdaságos is. Mivel kizárólag az intim területekre kell használni, így sokáig kitart. Nagyjából két hónapja vásároltam és most kb. egyharmadig van még a flakonban. Úgy számítom, hogy kb. még egy hónapig elegendő lesz.

Összegezve: egy flakon napi használat mellett, legalább 2-3 hónapig kitart. Ár-érték aránya tehát kiváló.

 

Előnyök

 • kellemes illatú, tetszetős kivitelezésű termék
 • praktikus és higiénikus pumpás adagolóval ellátott
 • csodás szőlő illatú, melyet a párod is szeretni fog
 • az intim területek számára nyugtató, fertőtlenítő hatású gyógynövény kivonatokat tartalmaz
 • tejsavval biztosítja a megfelelő ph környezet fenntartását
 • kiváló ár-érték arány, gazdaságos és megfizethető

 

Hátrányok

 • sajnos több irritatív, mesterséges összetevőt is tartalmaz, amely kedvezőtlen az érzékeny nyálkahártya számára, és ami pont az intim mosakodótól elvárt hatással ellentétes hatású
 • csalódást okozott, hogy a gyártó kiemelten feltünteti a termék címkéjén, hogy tartósítószer mentes, ennek ellenére egy igen erős irritatív tartósítószer is található benne. Szerintem ezzel nagyon becsapják a vásárlóikat.

Összességében eddig nekem egészségügyi problémát nem okozott a két hónap alatt, amióta használom. Tehát nem okozott allergiát, bőrpírt, nyálkahártya szárazságot. Ennek ellenér nem fogok még egy flakonnal venni, mert olyan összetevőket tartalmaz, amelynek a használatát alapvetően szeretném elkerülni, hiszen ezért váltottam bio- és natúrkozmetikumokra. Emiatt sajnos neked sem tudom jó szívvel ajánlani. Azt hiszem, keresnem kell egy másik alternatívát a Faith In Nature intim mosakodó helyett. Ha van ötleted, örömmel veszem, ha ajánlasz a cikkhozzászólásban egy általad kipróbált és biztonságosnak tartott terméket.

Szöllősi Adrienn

Tipp: Bilka Intim mosakodó online vásárlás itt!

2020-08-11T13:28:14+00:00 augusztus 11th, 2020|Categories: Intim mosakodók|0 Comments

Leave A Comment