Almawin Öko fürdőszoba tisztítószer teszt

Jön a tavaszi nagytakarítás ideje. Nem tudom, ti mikor szoktatok erre sort keríteni, de én általában a Húsvét előtti napokra időzítem. Úgyhogy most éppen aktuális, hogy beszéljünk a tisztítószerekről. Ennek apropóján osztom meg veletek tapasztalataimat, az egyik kedvenc Öko tisztítószeremről.

A vegyszermentes takarítás híve vagyok, nem csak a környezet megóvása miatt, hanem a családom és saját magam érdekében is. Én például érzékeny vagyok a klórra, fulladok tőle és a bőrömet is pirosra marja. Ezért már a bio korszakom előtt is kerültem a klóros tisztítószereket. Amikor biora váltottam, akkor ismertem meg az Almawin márkát, és az elsők között volt, amit kipróbáltam. A legtöbb termékük bevált, és mai napig is használom őket.

Az egyik nagy kedvencem a fürdőszoba tisztítójuk, ami nagyon kellemes, mentolos illatú. Borsmenta illóolaj van benne, méghozzá nem is akármilyen, hanem ökológiai gazdálkodásból származó! Bár nagyon szeretem ezt a terméket, kisgyermekes anyukáknak javaslom, hogy inkább kerüljék a használatát. A borsmenta illóolaj ugyanis 5 éves kor alatti gyermekeknél légzőgörcsöt okozhat. Egy alapos fürdőszoba takarításnál pedig elég töményen árad az a borsmenta…

Az Almawin fürdőszoba tisztító szórófejes kivitelű, ami bizonyos értelemben megkönnyíti a használatát, bizonyos értelemben meg inkább megnehezíti. Akkor tudod jól használni, ha függőlegesen tudod tartani a flakont. Ha úgy félig, vagy egyharmadig van már csak a tisztítószer a flakonban, egész egyszerűen képtelenség kivarázsolni belőle, ha nincs függőleges helyzetben. Márpedig a fürdőkádat és a wc-t elég nehéz függőleges helyzetből befújni. Én ezt úgy szoktam megoldani, hogy letekerem róla a szórófejet, és a szivacsra vagy a törlőkendőre öntöm a szükséges mennyiséget.

A tisztítószert nem szükséges hígítani, töményen kell felvinni a tisztítandó felületre. Nem marja ki a bőrödet, ezért nem kell gumikesztyűt használnod. Nem tudom, hogy te hogy vagy vele, de nekem ez nagy előny, mert kifejezetten utálok gumikesztyűben takarítani.

Mi van benne?

Vegyszer nincs. Semmilyen.

Cukortenzid: Ez egy nemionos tenzid. A tenzidek úgynevezett felületaktív anyagok, amelyek tisztító hatással rendelkeznek. Olyan molekulák, amelyek a zsíros szennyeződéseket apró gömbök (micellák) formájában képesek magukba zárni, és így eltávolítani a tisztítandó felületről. A nemionos tenzidek természetes eredetűek, a legismertebbek talán a szaponinok, ami például a mosódióban is megtalálható.

Többféle tenzid létezik, ezek közül a nemionos tenzidek a legbarátságosabbak. Ezek semmilyen bőrirritációt nem okoznak, ezért gyermekeknek szánt termékekbe is beleteszik. Azonban jó tudni, hogy szembe kerülve erősen irritál, ezért inkább gyermekek elő zárjuk el!

Citromsav: A legtöbb háziasszony jól ismeri ezt a természetes anyagot, amivel eltávolítható a vízkő a csempéről vagy a kávéfőzőről, és a szappanfoltok a mosdóról. Vízzel hígítva egyébként a citromsav nagyon jó folttisztító, akár gyümölcsfoltokat is kivehetünk vele a ruhából. Szóval egy fürdőszoba tisztítóban nagyon jól jön nekünk egy kis citromsav, garantált a vízkőoldás! Az Almawin fürdőszoba tisztítót én úgy szoktam a csempén alkalmazni, hogy töményen befújom vele, majd rajtahagyom kb. 10-15 percig, azután egy szivacs dörzsi részével kicsit áttörölgetem, majd leöblítem meleg vízzel. Szép csillogó lesz tőle a csempe.

Tejsav: hát igazából nem tudom, hogy ennek van-e bármilyen tisztító hatása a fürdőszoba tekintetében, de az biztos, hogy a bőrnek nagyon jót tesz. Elképzelhető, hogy éppen a bőr védelmében került bele ebbe a tisztítószerbe is.

Mit mond nekünk a termékcímke?

 • A termékcímke szerint az összetevők 100%-ban természetes forrásból származnak.
 • Vegán termék, tehát nincs benne állati eredetű összetevő és nem tesztelték állatokon.
 • ECO Garantie által minősített öko tisztítószer.

Tehát összességében ez egy megbízható, természetes összetevőkből álló, hivatalos minősítéssel rendelkező tisztítószer.

Ár-érték

500 ml-es kiszerelésű, a bioboltokban 1500 Ft körül mozog az ára. Ha csak hetente egyszer takarítok vele, akkor nagyjából három hónapig elég. Szerintem gazdaságos, és jó az ár-érték aránya.

Előnyök

 • természetes összetételű, vegyszermentes
 • nem irritáló
 • kellemes, mentolos illatú
 • jó a tisztító hatásfoka és fertőtlenít is
 • jó ár-érték arányú, gazdaságos
 • megbízható márka, hivatalos minősítéssel rendelkezik

Hátrányok

 • ha nincs tele a flakon, csak függőleges helyzetben tudod kifújni. Ez néha hátrány.
 • a borsmenta illóolaj miatt 5 év alatti gyermekek mellett nem ajánlott használni
 • savara érzékeny felületek, mint pl. terrakő és márvány tisztítására nem alkalmas

Szöllősi Adrienn

TIPP: Almawin fürdőszoba tisztító online vásárlás itt

2018-07-27T12:42:10+00:00 március 23rd, 2018|Categories: Fűrdőszoba, Tisztítószerek|0 Comments

Leave A Comment