Medvehagymás cukkini krém padlizsánnal

Ez egy tutira bevált medvehagymás recept, nagyon finom, imádjuk! Egyszerű elkészíteni, egészséges, vegán és többféle képpen is felhasználható. Próbáljátok ki, remélem nektek is ízleni fog!

Elkészítési idő: kb. 20-30 perc
Kiadósság: 2-4 főre

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál olaj (vagy kókuszzsír)
  • 2 db közepes cukkini
  • 2 db közepes padlizsán
  • 4-5 teáskanál mustár
  • 6-8 db friss medvehagyma levél
  • ha hagymásabban szereted, akkor 1-2 gerezd fokhagyma és 1 kisebb fej vöröshagyma pluszban

Elkészítése:

  1. Mosd meg és pucold meg a hozzávalókat.
  2. A vöröshagymát aprítsd fel, majd a forró olajon üvegesítsd meg.
  3. Dobd bele a felkockázott padlizsánt és a cukkinit. Sózd, borsozd ízlés szerint.
  4. Fedő alatt párold, amíg a zöldségek megpuhulnak, de ne főzd szét! Maradjanak egyben a padlizsán és cukkini kockák! Nem szükséges alá víz, az a jó, ha a saját levében párolódik.
  5. Ha megpuhult, húzd le a tűzről és tedd félre, amíg kihűl.
  6. Tedd az egészet egy nagyobb tálba. Aprítsd fel a medvehagyma leveleket és add hozzá a tökhöz. Ezután tedd bele a mustárt is. (Ha hagymásabban szereted, akkor adj hozzá még nyers fokhagymát és vöröshagymát.) Az egészet turmixold össze, míg krémes nem lesz.
  7. Tedd hűtőbe néhány órára.

Mi pirítósra kenve nagyon szeretjük, de pestoként is felhasználhatod tésztákhoz, és sült húsokra is kenheted. Isteni finom!

Medvehagymás cukkini krém padlizsánnal

További tippek:

  • ha lágyabban szereted, akkor adhatsz hozzá tejfölt is
  • ha túl lágynak érzed, adhatsz hozzá pici vajat, ettől sűrűbb állaga lesz lehűtés után
  • tejszínnel felengedve és összemelegítve nagyszerű mártást készíthetsz belőle tésztákhoz, húsokhoz
  • le is fagyaszthatod. Én pici műanyag tálakba vagy tejfölös poharakba szoktam tenni, folpackal lefedem a tetejét és úgy be a mélyhűtőbe. Ez szendvicsre nem igazán használható a felengedés után, de mártás készítéséhez remek és egész évben felhasználhatod.

 

Szöllősi Adrienn

2018-04-20T12:05:04+00:00 április 20th, 2018|Categories: Recept ötletek|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet