Laktózmentes Zellerkrém leves recept

Szerintem a krémlevesek a világ legjobb találmányai. Egyszerű elkészíteni őket, viszonylag kevés pénzből beszerezheted a hozzávalókat és számos módon variálhatod az ízlésednek megfelelően. Kiadósak is és egy kis díszítéssel rendkívül látványossá lehet őket tenni, így vendégváró menübe bátran beillesztheted.

Legutóbb zellerkrém levest készítettem, ami az egyik kedvencem. A legtöbb krémleves fontos hozzávalója a tejszín, de mivel én nem ehetek tejtermékeket, ezért mindig növényi alternatívát használok helyettük Az ételek így is nagyszerűek, és előnyük, hogy laktóz érzékenyek is fogyaszthatják, hiszen abszolút tejmentesek. Sőt, vegán módon is elkészíthetőek, nélkülözve minden állati eredetű összetevőt.

Laktózmentes Zellerkrém leves recept

Hozzávalók 8-10 adaghoz:

Ha kisebb adagot szeretnél készíteni, mondjuk 4 főre, akkor felezd meg a mennyiségeket.

  • 2 db nagyobb zellergumó (kb. 1 kg)
  • 5-6 db közepes krumpli
  • 2 fej közepes vöröshagyma
  • 3 db nagyobb gerezd fokhagyma (vagy 6-8 kisebb)
  • 2-3 szál sárgarépa (el is hagyható)
  • 2 db bio húsleves kocka (nátrium glutamát és egyéb adalékoktól mentes! Én a Nature Campagne Bio tyúkhúsleves kockáját használtam.) – helyettesítheted kész húslevessel is, ha van lefagyasztva a frigódban.
  • 4 dl növényi főzőkrém (én most Alpro Rizs főzőkrémet használtam)
  • zsír
  • szerecsendió
  • bors
  • 2-2,5 liter víz

Laktózmentes Zellerkrém leves hozzávalók

 

Elkészítés:

  1. A zellert, répát, krumplit vágd kis kockákra. Minél kisebbre vágod, annál gyorsabban fog megfőni. Tedd bele hideg vízbe, amíg nincs rájuk szükséged.
  2. Aprítsd fel a vöröshagymát és egy-két evőkanál zsíron üvegesítsd meg.
  3. Ezután dobd rá a felkockázott zöldségeket és a fokhagymát, majd öntsd fel vízzel. Annyi víz kell rá, amennyi ellepi. Ha kész húslevest használsz, akkor kevesebb vízre lesz szükséged. Nekem most csak leveskockám volt, így 2 liter víz ment rá. (Később a vizet pótolhatod majd, ha túl sűrűnek találod a krémlevest.)
  4. Fűszerezd be: ízlés szerint só, bors, szerecsendió, de akár köményt is tehetsz bele. Dobd bele a leveskockákat (ha nem húslevessel készíted).
  5. Lefedve közepes lángon forrald fel a vizet, majd takarékon főzd puhára a zöldségeket. A forrástól számítva ez kb. 20-25 percet vesz igénybe.
  6. Ha minden puha, húzd le a fazekat a tűzről és elő a botmixerrel! Turmixold le az egészet. Én azonnal megkezdem a turmixolást, ahogy leveszem a tűzről, de azért ez nem veszélytelen és persze a botmixer sem igazán szereti. Ha nem vagy elég rutinos, javaslom, hogy hagyd langyosra hűlni, mielőtt beleengeded a botmixert.
  7. Ezután öntsd hozzá a növényi főzőkrémet. Itt érdemes megkóstolni, mert a főzőkrém kiveszi a só és a fűszerek ízét. Ha úgy ítéled meg, hogy plusz fűszerre vagy sóra van még szükség, most add hozzá. Ha túl sűrűnek találod az állagát, vízzel is most engedd fel.
  8. Ezután tedd vissza a gázra és forrald össze az egészet.
  9. Tálald leves gyönggyel vagy pirított kenyérkockával. Nagyon fincsi!

További tippek az elkészítéshez:

Dobd fel füstölt sajttal!

Nagyon ízletes, ha 10-20 dkg füstölt sajtot megreszelsz és a tejszínnel egy időben hozzáadod. Füstölt sajtot tálaláskor is szórhatsz a tetejére. Nagyon feldobja az ízét!

Dúsítsd további zöldségekkel

A Zellerkrém levesben az a jó, hogy szinte bármilyen zöldséggel összefér. Ha marad ki az előző főzésből karalábé, fehérrépa, esetleg gomba, azt is bátran beledobhatod.

Készítsd el vegán módra!

Én most disznózsírt használtam hozzá és húsleves kockát, amiben van tyúkhús por (ne kérdezzétek, hogy az milyen). Ha vegán vagy, akkor szerencsére vannak erre is nagyszerű alternatívák. Disznózsír helyett jó megoldás a kókuszolaj, és húsleves kocka helyett használj zöldségleves kockát. Dúsítsd növényi sajttal, ha akarod.

Díszítsd tökmagolajjal!

A tökmagolaj nagyon egészséges. Intenzív íze miatt néhány csepp elég belőle. Viszont nem csak ízében, hanem látványban is rendkívül fel tudja dobni a leveseket. Művészien locsolj egy keveset a leves tetejére tálaláskor és dobj mellé egy kis zeller zöldet is. Nagyon pazarul fog mutatni, és ha vendégeket vársz vele, tuti lesz a sikered!

Jó étvágyat mindenkinek!

Szöllősi Adrienn

2018-10-05T12:59:32+00:00 október 5th, 2018|Categories: Recept ötletek|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet